Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Placuszki bananowe

(4)
15min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Banan dojrzały
1.5  szklanek
Mąka pszenna
150  ml
Mleko
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
2 
Jajka
1  łyżka
Cukier brązowy (opcjonalnie)
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.12 g
Węglowodany
31.62 g
Tłuszcze
7.59 g
Wartość energetyczna
215.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Placuszki bananowe to prosty sposób na słodką przekąskę lub szybki podwieczorek. Możesz je zjeść w domu, zabrać ze sobą na piknik lub jako lunch do pracy czy szkoły. Smakują one zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Placki bananowe możesz podawać z ulubioną konfiturą, miodem, syropem klonowym jogurtem lub bitą śmietaną. Świetnie pasują do nich też sezonowe owoce. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na placuszki bananowe.

Przygotowanie

15 min
  • Krok 1

    7 min
    Banany obierz i rozgnieć widelcem. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Dodaj mleko oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 2

    1 min
    Na średniej mocy kuchenki rozgrzej patelnię (najlepiej z powłoką nieprzywierającą) z odrobiną tłuszczu.
  • Krok 3

    5 min
    Ciasto nakładaj łyżką i smaż powoli aż placki się zarumienią i urosną ok. 2-3 min. Po tym czasie placki obróć i smaż aż będą gotowe w środku i rumiane na zewnątrz.
  • Krok 4

    2 min
    Placki podawaj z ulubioną konfiturą, miodem, syropem klonowym czy bitą śmietaną.
Placuszki bananowe

Krok 1 z 4

Banany obierz i rozgnieć widelcem. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Dodaj mleko oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

Placuszki bananowe

Krok 2 z 4

Na średniej mocy kuchenki rozgrzej patelnię (najlepiej z powłoką nieprzywierającą) z odrobiną tłuszczu.

Placuszki bananowe

Krok 3 z 4

Ciasto nakładaj łyżką i smaż powoli aż placki się zarumienią i urosną ok. 2-3 min. Po tym czasie placki obróć i smaż aż będą gotowe w środku i rumiane na zewnątrz.

Placuszki bananowe

Krok 4 z 4

Placki podawaj z ulubioną konfiturą, miodem, syropem klonowym czy bitą śmietaną.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Przekąska

Polecane przepisy

  • Boczek pieczony w rękawie

    25 godz 17 min Łatwy
  • Zapiekanka pieczarkowa

    1 godz Łatwy
  • Zapiekanka ziemniaczana

    39 min Łatwy
  • Filet z kurczaka z brzoskwiniami

    29 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu