Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Placuszki bananowe

Placuszki bananowe

(10)
15min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Banan dojrzały
1.5  szklanek
Mąka pszenna
150  ml
Mleko
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
2 
Jajka
1  łyżka
Cukier brązowy (opcjonalnie)
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.12 g
Węglowodany
31.62 g
Tłuszcze
7.59 g
Wartość energetyczna
215.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Placuszki bananowe to prosty sposób na słodką przekąskę lub szybki podwieczorek. Możesz je zjeść w domu, zabrać ze sobą na piknik lub jako lunch do pracy czy szkoły. Smakują one zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Placki bananowe możesz podawać z ulubioną konfiturą, miodem, syropem klonowym jogurtem lub bitą śmietaną. Świetnie pasują do nich też sezonowe owoce. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na placuszki bananowe.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

15 min
  • Krok 1

    7 min
    Banany obierz i rozgnieć widelcem. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Dodaj mleko oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 2

    1 min
    Na średniej mocy kuchenki rozgrzej patelnię (najlepiej z powłoką nieprzywierającą) z odrobiną tłuszczu.
  • Krok 3

    5 min
    Ciasto nakładaj łyżką i smaż powoli aż placki się zarumienią i urosną ok. 2-3 min. Po tym czasie placki obróć i smaż aż będą gotowe w środku i rumiane na zewnątrz.
  • Krok 4

    2 min
    Placki podawaj z ulubioną konfiturą, miodem, syropem klonowym czy bitą śmietaną.
Placuszki bananowe

Krok 1 z 4

Banany obierz i rozgnieć widelcem. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Dodaj mleko oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

Placuszki bananowe

Krok 2 z 4

Na średniej mocy kuchenki rozgrzej patelnię (najlepiej z powłoką nieprzywierającą) z odrobiną tłuszczu.

Placuszki bananowe

Krok 3 z 4

Ciasto nakładaj łyżką i smaż powoli aż placki się zarumienią i urosną ok. 2-3 min. Po tym czasie placki obróć i smaż aż będą gotowe w środku i rumiane na zewnątrz.

Placuszki bananowe

Krok 4 z 4

Placki podawaj z ulubioną konfiturą, miodem, syropem klonowym czy bitą śmietaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
P Pola

na ile placuszków jest porcja?

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

    Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

    37 min Łatwy
  • Syrniki ukraińskie

    Syrniki ukraińskie

    17 min Łatwy
  • Placuszki twarogowe (syrniki)

    Placuszki twarogowe (syrniki)

    15 min Łatwy
  • Szybkie racuchy

    Szybkie racuchy

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu