Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 41

Romantyczne babeczki i muffinki 

Delikatne kruche ciasto i rozpływający się w ustach krem – to największe walory babeczek, jednego z najbardziej lubianych deserów zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Na romantyczne spotkanie warto upiec babeczki z dodatkiem waniliowej masy budyniowej, udekorowanej ćwiartkami truskawek, mandarynek lub mango. Niebanalnym smakiem wyróżniają się także kruche babeczki z serem, posypane cukrem pudrem tak, by na powierzchni wypieku powstało zgrabne serduszko. 

Prawdziwie romantycznym przysmakiem są puszyste muffinki waniliowe z dodatkiem kawałków ciemnej czekolady. Przygotowanie ich jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu, dlatego też bez problemu upieką je nawet niewprawni kucharze. Pięknym, intensywnie pomarańczowym kolorem ciasta wyróżniają się muffiny dyniowe zapieczone ze skórką pomarańczową i podawane z delikatnym kremem limonkowym. Oprószone wiórkami białej i ciemnej czekolady prezentują się tak apetycznie, że nie sposób ich nie spróbować. 

Romantyczne desery z gruszki 

Dojrzałe gruszki zaskakują słodkim miąższem oraz przepięknym aromatem. Z tych kuszących owoców można przygotować znakomity deser składający się z warstwy biszkoptów, pysznego śmietanowo-cytrusowego kremu oraz karmelizowanych cząstek gruszek, które przyjemnie rozpływają się w ustach. Tę słodką przekąskę warto podawać w przezroczystych pucharkach i z dodatkiem kawałków gorzkiej czekolady, która doskonale zrównoważy słodki smak owoców. Dla ochłodzenia zbyt gorącej atmosfery warto mieć w zanadrzu orzeźwiający sorbet gruszkowy serwowany z łyżką bitej śmietany i dodatkiem świeżych owoców. 

Kuszące pralinki 

Niewielkich rozmiarów kuleczki nadziewane delikatną masą i otulone cieniutką warstwą wiórek kokosowych… Któż nie przepada za rafaello o wyrafinowanym smaku i efektownym wyglądzie? Ten arcysmaczny specjał z powodzeniem można zrobić samemu już na około 3 godziny przed umówionym spotkaniem. Wyborne pralinki warto przygotować w dwóch kolorach – śnieżnej bieli, powstałej dzięki śmietance i wiórków kokosowych, oraz ciemnobrązowe, z dodatkiem gorzkiego kakao i o intensywnym smaku czekoladowym.