Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym
65min
Łatwy
3 łyżek
1 opakowanie
0.75 łyżeczka
3
Jajko
85 g
Mąka ziemniaczana
85 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
40 g
Skórka z pomarańczy
40 g
Czekolada gorzka
150 g
Masło
300 g
Cukier puder
50 g
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
2 łyżek
Mleko
.
Wartości odżywcze
Białko
4.37 g
Węglowodany
42.45 g
Tłuszcze
18.63 g
Wartość energetyczna
340.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
65 min
Krok 1
15 min
<b>Ciasto</b>: piekarnik rozgrzej do 170°C. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru. Dodaj cukier wanilinowy i żółtka. Połącz razem.
Krok 2
5 min
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia.
Krok 3
10 min
Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę, delikatnie mieszając. Dodaj majonez, skórkę pomarańczową i posiekaną czekoladę. Całość wymieszaj.
Krok 4
25 min
Przełóż ciasto do foremek, napełniając je do połowy wysokości. Piecz 25 minut.
Krok 5
10 min
<b>Krem</b>: Masło ubij z połową cukru na gładką masę. Dodaj mleko, resztę cukru, kakao i dalej ubijaj przez 3-4 minuty. Masę przełóż do szprycy z dowolną końcówką.
Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym przyrządzamy z masy jajecznej z dodatkiem mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, żółtek, cukru, a także Majonezu dekoracyjnego WINIARY i skórki pomarańczowej. Do babeczek czekoladowo-pomarańczowych z kremem czekoladowym dodajemy także posiekaną gorzką czekoladę. Tak przygotowaną masę zapiekamy, a gdy babeczki czekoladowe będą już gotowe, każdą z nich dekorujemy kremem czekoladowym. Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym idealnie sprawdzą się podczas świątecznych spotkań z rodziną, gdzie każdemu możesz wręczyć mały podarunek od serca – na przykład słodką i uroczą babeczkę czekoladową.
Komentarze 0