Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Różyczki z ciasta francuskiego

(0)
1 godz 7 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest szpileczkaa
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  paczka
Ciasto francuskie
2  łyżek
Cukier trzcinowy
2 
Jabłka
1  dag
Cukier puder
trochę
Mięta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.26 g
Węglowodany
16.87 g
Tłuszcze
6.01 g
Wartość energetyczna
123.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bardzo ozdobne ciasteczka.

Przygotowanie

67 min
  • Krok 1

    5 min
    Jabłko myjemy kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
  • Krok 2

    5 min
    Następnie jabłka kroimy w cienkie, ok. 2 mm plasterki.
  • Krok 3

    20 min
    Plasterki jabłka wkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach.
  • Krok 4

    5 min
    Po tym czasie wyciągamy, posypujemy cukrem trzcinowym plasterki i wkładamy do piekarnika jeszcze na 2 minutki, do roztopienia cukru.
  • Krok 5

    5 min
    Ciasto francuskie zwinięte w rulon kroimy na paski ok. 2 centymetrowe.
  • Krok 6

    5 min
    Rozwijamy paski ciasta i kroimy na dwie części. Na każdej układamy 3-4 plasterki jabłka, tak aby trochę wystawały ponad ciasto i luźno zwijamy.
  • Krok 7

    20 min
    Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
  • Krok 8

    2 min
    Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Podajemy udekorowane listkami mięty, tworzącymi łodyżki.
Różyczki z ciasta francuskiego

Krok 1 z 8

Jabłko myjemy kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.

Różyczki z ciasta francuskiego

Krok 2 z 8

Następnie jabłka kroimy w cienkie, ok. 2 mm plasterki.

Różyczki z ciasta francuskiego

Krok 3 z 8

Plasterki jabłka wkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach.

Różyczki z ciasta francuskiego

Krok 4 z 8

Po tym czasie wyciągamy, posypujemy cukrem trzcinowym plasterki i wkładamy do piekarnika jeszcze na 2 minutki, do roztopienia cukru.

Różyczki z ciasta francuskiego

Krok 5 z 8

Ciasto francuskie zwinięte w rulon kroimy na paski ok. 2 centymetrowe.

Różyczki z ciasta francuskiego

Krok 6 z 8

Rozwijamy paski ciasta i kroimy na dwie części. Na każdej układamy 3-4 plasterki jabłka, tak aby trochę wystawały ponad ciasto i luźno zwijamy.

Różyczki z ciasta francuskiego

Krok 7 z 8

Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.

Różyczki z ciasta francuskiego

Krok 8 z 8

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Podajemy udekorowane listkami mięty, tworzącymi łodyżki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Pieczywo
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kurczak faszerowany jabłkami

    2 godz 35 min Łatwy
  • Zapiekany makaron z jabłkami i cynamonem

    2 godz 18 min Łatwy
  • Ciastka francuskie z twarogiem

    47 min Łatwy
  • Fornetti z jabłkami i budyniem Winiary

    53 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu