Różyczki z ciasta francuskiego
67min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.01 g
Węglowodany
13.51 g
Tłuszcze
4.81 g
Wartość energetyczna
98.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
67 min
Krok 1
5 min
Jabłko myjemy kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
Krok 2
5 min
Następnie jabłka kroimy w cienkie, ok. 2 mm plasterki.
Krok 3
20 min
Plasterki jabłka wkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach.
Krok 4
5 min
Po tym czasie wyciągamy, posypujemy cukrem trzcinowym plasterki i wkładamy do piekarnika jeszcze na 2 minutki, do roztopienia cukru.
Krok 5
5 min
Ciasto francuskie zwinięte w rulon kroimy na paski ok. 2 centymetrowe.
Krok 6
5 min
Rozwijamy paski ciasta i kroimy na dwie części. Na każdej układamy 3-4 plasterki jabłka, tak aby trochę wystawały ponad ciasto i luźno zwijamy.
Krok 7
20 min
Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
Krok 8
2 min
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Podajemy udekorowane listkami mięty, tworzącymi łodyżki.
Bardzo ozdobne ciasteczka.
Komentarze 0