Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Deser z kaszy manny

0
66 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 szklanka
Mleko
2 łyżek
Cukier
2 łyżek
Masło
100 g
Kasza manna
1 szklanka
Wiśnie
1 paczka
Galaretka wiśniowy smak WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
8.2 g
Węglowodany
32.65 g
Białko
5.79 g
Wartość energetyczna
226.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

66 min
Krok 1
5 min
Galaretkę dokładnie rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody.
Krok 2
5 min
Mleko zagotuj z cukrem.
Krok 3
5 min
Masło rozpuść w rondlu, wsypuj do niego powoli, ciągle mieszając, kaszę mannę.
Krok 4
5 min
Gdy kasza się przyrumieni, wlej gorące mleko, dokładnie rozmieszaj i gotuj przez 5 minut.
Krok 5
20 min
Gotową masę wylej do płaskiego naczynia, pozostaw do ostygnięcia.
Krok 6
5 min
Ostudzoną masę pokrój w kostkę, przełóż do 4 kompotierek, następnie dodaj wiśnie.
Krok 7
20 min
Deser zalej gęstniejącą Galaretką, odstaw do zastygnięcia.
Krok 8
1 min
Podawaj udekorowany miętą.
Deser z kaszy manny

Krok 1 z 8

Galaretkę dokładnie rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody.

Deser z kaszy manny

Krok 2 z 8

Mleko zagotuj z cukrem.

Deser z kaszy manny

Krok 3 z 8

Masło rozpuść w rondlu, wsypuj do niego powoli, ciągle mieszając, kaszę mannę.

Deser z kaszy manny

Krok 4 z 8

Gdy kasza się przyrumieni, wlej gorące mleko, dokładnie rozmieszaj i gotuj przez 5 minut.

Deser z kaszy manny

Krok 5 z 8

Gotową masę wylej do płaskiego naczynia, pozostaw do ostygnięcia.

Deser z kaszy manny

Krok 6 z 8

Ostudzoną masę pokrój w kostkę, przełóż do 4 kompotierek, następnie dodaj wiśnie.

Deser z kaszy manny

Krok 7 z 8

Deser zalej gęstniejącą Galaretką, odstaw do zastygnięcia.

Deser z kaszy manny

Krok 8 z 8

Podawaj udekorowany miętą.

Oryginalna włoska polenta to danie ludowe z mąki lub kaszki kukurydzianej, podawane z serem, sosami lub grillowanie. Polska polenta to najczęściej deser z kaszy manny, podawany na słodko: z galaretką, owocami, przetworami z owoców, słodkim alkoholem. Deser z kaszą manną polecamy przygotować z Galaretką o smaku wiśniowym WINIARY. Wiśnie (świeże lub mrożone) możesz podsmażyć na patelni z cukrem, aż puszczą sok. Proponujemy podanie deseru z kaszy na zimno, aczkolwiek będzie smaczny również na ciepło. Warto go udekorować pachnącym listkiem mięty i jedną wisieńką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika