Deser z kaszy manny
1 godz 6 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
5.79 g
Węglowodany
32.65 g
Tłuszcze
8.2 g
Wartość energetyczna
226.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
66 min
Krok 1
5 min
Galaretkę dokładnie rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody.
Krok 2
5 min
Mleko zagotuj z cukrem.
Krok 3
5 min
Masło rozpuść w rondlu, wsypuj do niego powoli, ciągle mieszając, kaszę mannę.
Krok 4
5 min
Gdy kasza się przyrumieni, wlej gorące mleko, dokładnie rozmieszaj i gotuj przez 5 minut.
Krok 5
20 min
Gotową masę wylej do płaskiego naczynia, pozostaw do ostygnięcia.
Krok 6
5 min
Ostudzoną masę pokrój w kostkę, przełóż do 4 kompotierek, następnie dodaj wiśnie.
Krok 7
20 min
Deser zalej gęstniejącą Galaretką, odstaw do zastygnięcia.
Krok 8
1 min
Podawaj udekorowany miętą.
Oryginalna włoska polenta to danie ludowe z mąki lub kaszki kukurydzianej, podawane z serem, sosami lub grillowanie. Polska polenta to najczęściej deser z kaszy manny, podawany na słodko: z galaretką, owocami, przetworami z owoców, słodkim alkoholem. Deser z kaszą manną polecamy przygotować z Galaretką o smaku wiśniowym WINIARY. Wiśnie (świeże lub mrożone) możesz podsmażyć na patelni z cukrem, aż puszczą sok. Proponujemy podanie deseru z kaszy na zimno, aczkolwiek będzie smaczny również na ciepło. Warto go udekorować pachnącym listkiem mięty i jedną wisieńką.
Komentarze 0