Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Oryginalna włoska polenta to danie ludowe z mąki lub kaszki kukurydzianej, podawane z serem, sosami lub grillowanie. Polska polenta to najczęściej deser z kaszy manny, podawany na słodko: z galaretką, owocami, przetworami z owoców, słodkim alkoholem. Deser z kaszą manną polecamy przygotować z Galaretką o smaku wiśniowym WINIARY. Wiśnie (świeże lub mrożone) możesz podsmażyć na patelni z cukrem, aż puszczą sok. Proponujemy podanie deseru z kaszy na zimno, aczkolwiek będzie smaczny również na ciepło. Warto go udekorować pachnącym listkiem mięty i jedną wisieńką.
Przygotowanie
66 min
Krok 1
5 min
Galaretkę dokładnie rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody.
Krok 2
5 min
Mleko zagotuj z cukrem.
Krok 3
5 min
Masło rozpuść w rondlu, wsypuj do niego powoli, ciągle mieszając, kaszę mannę.
Krok 4
5 min
Gdy kasza się przyrumieni, wlej gorące mleko, dokładnie rozmieszaj i gotuj przez 5 minut.
Krok 5
20 min
Gotową masę wylej do płaskiego naczynia, pozostaw do ostygnięcia.
Krok 6
5 min
Ostudzoną masę pokrój w kostkę, przełóż do 4 kompotierek, następnie dodaj wiśnie.
Krok 7
20 min
Deser zalej gęstniejącą Galaretką, odstaw do zastygnięcia.
Krok 8
1 min
Podawaj udekorowany miętą.
Krok 1
z
8
Galaretkę dokładnie rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody.
Krok 2
z
8
Mleko zagotuj z cukrem.
Krok 3
z
8
Masło rozpuść w rondlu, wsypuj do niego powoli, ciągle mieszając, kaszę mannę.
Krok 4
z
8
Gdy kasza się przyrumieni, wlej gorące mleko, dokładnie rozmieszaj i gotuj przez 5 minut.
Krok 5
z
8
Gotową masę wylej do płaskiego naczynia, pozostaw do ostygnięcia.
Krok 6
z
8
Ostudzoną masę pokrój w kostkę, przełóż do 4 kompotierek, następnie dodaj wiśnie.
Krok 7
z
8
Deser zalej gęstniejącą Galaretką, odstaw do zastygnięcia.
Krok 8
z
8
Podawaj udekorowany miętą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0