Budyniowe - owocowe koreczki
332min
Łatwy
1 opakowanie
400 ml
Mleko
10 g
Żelatyna Winiary
24 g
Cukier
70 g
Truskawki
.
Wartości odżywcze
Białko
0.81 g
Węglowodany
2.02 g
Tłuszcze
0.57 g
Wartość energetyczna
21.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
332 min
Krok 1
5 min
Przyrządzamy budyń z 400 ml mleka.
Krok 2
10 min
100 ml odkładamy na razie na bok. W 200 ml rozpuszczamy zawartość opakowania budyniu wraz z cukrem, kolejne 200 ml zagotowujemy. Do gorącego mleka dodajemy 200 ml z rozpuszczoną zawartością budyniu i cukrem. Całość zagotowujemy i mieszamy intensywnie do zagęszczenia.
Krok 3
5 min
100 ml odłożone mleka podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Rozpuszczamy w nim żelatynę.
Krok 4
2 min
Dodajemy mleko z rozpuszczoną żelatyną do budyniu i intensywnie mieszamy.
Krok 5
300 min
Przelewamy budyń do płaskiego pojemnika do żywności i schładzamy całość minimum 5 h. Najlepiej zostawić na całą noc.
Krok 6
10 min
Następnego dnia kroimy budyń w kostkę. Wybrane owoce (u mnie truskawki, winogrono, pomarańcze, kiwi, truskawki) kroimy w kostkę. Nakłuwamy naprzemiennie na wykałaczki.
Słodki przepis na zaskoczenie gości!
Komentarze 0