Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 40

Ciasta z kakao – świetny smak i imponujący wygląd 

Kakao to popularny dodatek do wypieków. Nadaje im nie tylko pyszny smak, ale i piękny ciemnobrązowy kolor. Efekt ten wykorzystuje się często przy ciastach z kakao – przed upieczeniem ciasto dzieli się na dwie części i do jednej dodaje kakao, a do drugiej nie. Następnie układa się obie części ciasta w formie do pieczenia tak, by uzyskać pożądany efekt po upieczeniu. W ten sposób powstają różne imponujące wizualnie konstrukcje, jak na przykład zebra czy szachownica. 

Ciasta z kakao – jak można wykorzystać ten składnik 

Kakao do ciasta można dodać na różne sposoby. Możemy je wsypać bezpośrednio do ciasta, co czasem jest integralną częścią przepisu – na przykład przy murzynkach, czasem zaś stanowi wariację – jak przy biszkoptach. Dodanie kakao do biszkopta sprawi, że będzie on w interesujący sposób kontrastował z jasnymi kremami, co może być zabiegiem szczególnie pożądanym na przykład wtedy, gdy biszkopt stanowi część tortu. 

Ciasto z kakao może też zawierać ten składnik w kremie, którym jest przekładane. Kakaowe kremy są bardzo dobre i wspaniale łączą się nie tylko z ciastem biszkoptowym. Oprócz tego kakao może być składnikiem polewy – doskonałej na przykład do serników. A jeśli jesteśmy już przy sernikach – twarogowe ciasto z kakao to bardzo interesujące połączenie, koniecznie je kiedyś wypróbuj! 

Nie tylko ciasta – kakao w innych wypiekach 

Kakao możemy używać także przy okazji innych wypieków i słodkości. To nieodzowny składnik świątecznych pierników. Nada się też do różnego rodzaju babeczek i muffinek. Poza tym krem kakaowy świetnie pasuje do przekładania wafli.