Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto Cappuccino

Ciasto Cappuccino

(4)
1 godz 40 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest lili10000

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Jajko
1  szklanka
Cukier
1.5  szklanek
Mąka
2  łyżek
Kakao
1.5  łyżeczek
Ocet
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
2  szklanek
Mleko
70  g
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
25  dag
Masło
2  szklanek
Mleko
42  g
Cappucino
100  g
Śmietana śnieżka
6  łyżeczek
Żelatyna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.85 g
Węglowodany
42.85 g
Tłuszcze
6.49 g
Wartość energetyczna
269.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ciasto cappuccino to wspaniały pomysł na połączenie kawowego smaku z kakaowym biszkoptem i delikatnym kremem. Z takiego deseru ucieszą się nie tylko wielbiciele kawy - choć to właśnie oni z pewnością będą najczęściej prosić o dokładkę! Chcesz zaskoczyć swoich najbliższych? Zaserwuj im do popołudniowej kawy ten wyjątkowy smakołyk. Przepis na ciasto cappuccino jest niezwykle prosty. Ciasto nie wymaga pieczenia i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Bez problemu wykorzystasz do niego składniki, które prawdopodobnie znajdują się już w Twojej lodówce i kuchennych szafkach. Wystarczy 6 jaj, cukier, mąka, kakao, odrobina octu, proszek do pieczenia, mleko, masło, budyń śmietankowy, śmietana śnieżka, żelatyna oraz oczywiście cappuccino, czyli główna gwiazda tego deseru. 

Ciasto cappuccino - przepis wart grzechu

Przepis na ciasto cappuccino jest niezwykle prosty, zaś wykonanie wszystkich etapów - łącznie z porządnym schłodzeniem deseru - zajmuje około 100 minut. Jeśli planujesz zaserwować je np. w trakcie uroczystości rodzinnej lub na spotkaniu ze znajomymi, warto przygotować je z samego rana lub nawet poprzedniego dnia wieczorem - i wówczas pozostawić w lodówce na całą noc. Dzięki temu ciasto jeszcze lepiej się schłodzi, a dodatkowo stanie się fantastycznym towarzyszem do porannej kawy! Dlaczego ten smak jest tak hipnotyzujący? Połączenie biszkoptu z kremem i kawą znane jest od wieków - nawiązuje bowiem nieco do tradycyjnego włoskiego przysmaku, jakim jest tiramisu. To połączenie, które zawsze świetnie się sprawdza, uwodząc smakiem nie tylko amatorów słodkich smaków, ale również tych, którzy choćby od czasu do czasu lubią spróbować czegoś smacznego. Ciasto cappuccino na biszkopcie fantastycznie komponuje się z kawą - pasuje również do dobrej herbaty, a nawet do grzańca.

Czy ciasto cappuccino mogą jeść wszyscy?

W przypadku przygotowywania deserów bazujących na kawie mogą się rodzić wątpliwości, czy gotowym ciastem będziemy mogli poczęstować również dzieci, osoby starsze, a także domowników, którzy mają problem z nadciśnieniem i nie mogą spożywać kawy. Ciasto cappuccino z kawą cappuccino będzie bezpiecznym deserem dla każdego, jeśli do jego wykonania zastosujesz napój w proszku bez zawartości kofeiny. Możesz również spróbować nieco zmodyfikować cały przepis i np. wykorzystać budyń Winiary o smaku cappuccino. Jeżeli deser jeść będą osoby, którym kawa nie zaszkodzi, warto wykonać ciasto z kofeinową wersją napoju - wówczas smak stanie się jeszcze głębszy i bardziej uzależniający!

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1

    15 min
    Białka ubić z cukrem, dodawać stopniowo 5 żółtek – po jednym.
  • Krok 2

    5 min
    Jedno (szóste) żółtko rozrobić z octem i proszkiem do pieczenia (szybko), dodać do ubitych jaj. Na koniec dodać mąkę, kakao i lekko zamieszać.
  • Krok 3

    25 min
    Piec na blaszce 24 × 42 cm przez około 25 minut w temperaturze 175 stopni.
  • Krok 4

    10 min
    MASA BUDYNIOWA: Budynie ugotować na mleku, wystudzić. Masło utrzeć w misce, dodawać po łyżce zimnego budyniu.
  • Krok 5

    15 min
    MASA KAWOWA: Zagotować mleko, następnie rozpuścić w nim kawę, odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu mleka ubić na nim śmietankę „Śnieżka” i dodać rozpuszczoną żelatynę (w 1/2 szklanki wody).
  • Krok 6

    30 min
    Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową, a następnie kawową. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto Cappuccino

Krok 1 z 6

Białka ubić z cukrem, dodawać stopniowo 5 żółtek – po jednym.

Ciasto Cappuccino

Krok 2 z 6

Jedno (szóste) żółtko rozrobić z octem i proszkiem do pieczenia (szybko), dodać do ubitych jaj. Na koniec dodać mąkę, kakao i lekko zamieszać.

Ciasto Cappuccino

Krok 3 z 6

Piec na blaszce 24 × 42 cm przez około 25 minut w temperaturze 175 stopni.

Ciasto Cappuccino

Krok 4 z 6

MASA BUDYNIOWA: Budynie ugotować na mleku, wystudzić. Masło utrzeć w misce, dodawać po łyżce zimnego budyniu.

Ciasto Cappuccino

Krok 5 z 6

MASA KAWOWA: Zagotować mleko, następnie rozpuścić w nim kawę, odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu mleka ubić na nim śmietankę „Śnieżka” i dodać rozpuszczoną żelatynę (w 1/2 szklanki wody).

Ciasto Cappuccino

Krok 6 z 6

Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową, a następnie kawową. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
g gabi

w przepisie sa 4 jajka a w przygotowaniu 6 to jak to w koncu jest

Winiary
Expert

Gabi, potrzebne będzie 6 jajek. Dziękujemy za komentarz i przepraszamy za błąd - poprawiamy przepis.

E Ewa

Słabe to ciasto suchy spod i rozwalajacy się krem

Winiary
Expert

Przykro nam, że nie wyszło - do wypróbowania na naszej stronie jednak mamy mnóstwo innych ciast. Może któreś z nich zostanie Twoim ulubionym?

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Dzień Matki
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Weekend

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto Lambada

    Ciasto Lambada

    1 godz 45 min Łatwy
  • Placek z mascarpone

    Placek z mascarpone

    1 godz 35 min Łatwy
  • Tort orzechowo-kokosowy

    Tort orzechowo-kokosowy

    1 godz 35 min Łatwy
  • Szybka szarlotka z cynamonem

    Szybka szarlotka z cynamonem

    1 godz 45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu