Ciasto Cappuccino
100min
Średni
4
Jajko
1 szklanka
Cukier
1.5 szklanek
Mąka
2 łyżek
Kakao
1.5 łyżeczek
Ocet
1 łyżeczka
2 szklanek
Mleko
70 g
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
25 dag
Masło
2 szklanek
Mleko
42 g
Cappucino
100 g
Śmietana śnieżka
6 łyżeczek
Żelatyna
.
Wartości odżywcze
Białko
110.12 g
Węglowodany
512.91 g
Tłuszcze
270.96 g
Wartość energetyczna
4882.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
100 min
Krok 1
15 min
Białka ubić z cukrem, dodawać stopniowo 5 żółtek – po jednym.
Krok 2
5 min
Jedno (szóste) żółtko rozrobić z octem i proszkiem do pieczenia (szybko), dodać do ubitych jaj. Na koniec dodać mąkę, kakao i lekko zamieszać.
Krok 3
25 min
Piec na blaszce 24 × 42 cm przez około 25 minut w temperaturze 175 stopni.
Krok 4
10 min
MASA BUDYNIOWA: Budynie ugotować na mleku, wystudzić. Masło utrzeć w misce, dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Krok 5
15 min
MASA KAWOWA: Zagotować mleko, następnie rozpuścić w nim kawę, odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu mleka ubić na nim śmietankę „Śnieżka” i dodać rozpuszczoną żelatynę (w 1/2 szklanki wody).
Krok 6
30 min
Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową, a następnie kawową. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto cappuccino to idealny deser! Warstwowy – złożony z kawy, delikatnej śmietanki i kakaowego spodu – będzie idealnym dopełnieniem obiadu lub po prostu słodkim poczęstunkiem do kawy. Sprawdź nasz przepis na ciasto cappuccino!
Komentarze 2