Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Makaroniki
Dodaj do CookBook

Makaroniki

(0)
37 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Białka jajek
100  g
Cukier puder
65  g
Cukier
50  g
Migdały posiekane
120  g
Dżem malinowy
20  g
Kakao np. Nesquik
200  g
Krem do ciasta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.8 g
Wartość energetyczna
175.7 kcal
Tłuszcze
6.3 g
Białko
2.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Makaroniki ciastka to przysmak, który z pewnością każdy z nas świetnie kojarzy. Te kolorowe, dwuwarstwowe ciasteczka to jeden z największych przysmaków, które zachwycają oko każdego estety. Łatwo się domyślić, skąd ten wyjątkowy przysmak pochodzi. Makaroniki lub z języka francuskiego macaron pochodzą zarówno z Francji jak i z Włoch, co może nie jednego z nas mocno zdziwić. Jednocześnie wiele źródeł wskazuje nawet na to, że pierwsze makaroniki do Francji przybyły właśnie ze słonecznej Italii, choć teoria ta interpretowana jest na wiele różnych sposobów. Jedno jest jednak pewne. Makaroniki to słodkie, kruche ciasteczka, które podbiły rynki cukiernicze w całej Europie. Jeśli jednak mamy odrobinę cierpliwości, wówczas makaroniki możemy przygotować samodzielnie w domu.

Makaroniki - przepis, który możemy przygotować samodzielnie


Makaroniki to ciasteczka, które zawsze zachwycają swoimi kolorami i estetyka wykonania. Są one perfekcyjnie uformowane, a jednocześnie wyjątkowo chrupiące. Okazuje się, że możemy przygotować je własnoręcznie, czym z pewnością zaskoczymy naszych gości. Musimy jednak zadbać o to, by utrzymać równą średnicę ciasteczek, a także dodać różnokolorowe barwniki do masy, zanim zdecydujemy się je upiec. Do przygotowania makaroników wystarczą białka jaj i cukier, a także migdały i kakao - lub inne barwniki spożywcze. Potrzebny nam także będzie rękaw cukierniczy, by uformować ciasteczka do pieczenia. Pamiętajmy także o tym, by zachowywać odpowiednie odstępy pomiędzy kolejnymi ciasteczkami i należy je piec przez około 15-20 minut. Następnie wystarczy nałożyć krem i skleić ciasteczka ze sobą, by były gotowe do podania.

Jak można zabarwić makaroniki, by ciasteczka były kolorowe?


Przeglądając makaroniki ciastka w witrynach cukierni z pewnością zachwycają one nasze oczy tysiącem kolorów. Okazuje się, że przygotowując je samodzielnie również możemy wykreować unikalne efekty wizualne. Najprostszym rozwiązaniem będzie dodanie już wspomnianego kakao, które zabarwi makaroniki na kolor brązowy. Jednocześnie możemy wykorzystać przecier z truskawek, jagód lub mango, by nadać ciasteczkom odmiennych barw. Są to dodatki całkowicie naturalne i bez żadnej chemii w składzie. Jeśli jednak nie mamy pod ręką świeżych czy mrożonych owoców, wówczas rozwiązaniem stają się barwniki spożywcze. Oferują one tysiące kolorów - nawet tych, które są wyjątkowo fantazyjne. Już kilka kropel sprawi, że makaroniki ciasteczka będą we wszystkich barwach tęczy.

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    1 min
    W misce wymieszaj kakao NESQUIK z mielonymi migdałami i cukrem pudrem.
  • Krok 2

    5 min
    Białka ubij na sztywną pianę, dodając cukier, aż uzyskasz błyszczącą masę.
  • Krok 3

    1 min
    Delikatnie wymieszaj połowę przesianych suchych składników z białkami jajek. Następnie dodaj drugą połowę suchych produktów.
  • Krok 4

    5 min
    Gotową masę umieścić w rękawie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj niewielkie ok. 3 cm ciasteczka. Zachowaj między nimi odstęp, bo w czasie pieczenia nieco urosną.
  • Krok 5

    15 min
    Odstaw na 15 minut. Po tym czasie piecz ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez około 15 do 18 minut.
  • Krok 6

    10 min
    Po upieczeniu ostrożnie ściągnij ciasteczka z blachy i połóż na kratce, aby ostygły. Nałóż ulubiony krem i złóż dwa ciasteczka w jedno.
Makaroniki

Krok 1 z 6

W misce wymieszaj kakao NESQUIK z mielonymi migdałami i cukrem pudrem.

Makaroniki

Krok 2 z 6

Białka ubij na sztywną pianę, dodając cukier, aż uzyskasz błyszczącą masę.

Makaroniki

Krok 3 z 6

Delikatnie wymieszaj połowę przesianych suchych składników z białkami jajek. Następnie dodaj drugą połowę suchych produktów.

Makaroniki

Krok 4 z 6

Gotową masę umieścić w rękawie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj niewielkie ok. 3 cm ciasteczka. Zachowaj między nimi odstęp, bo w czasie pieczenia nieco urosną.

Makaroniki

Krok 5 z 6

Odstaw na 15 minut. Po tym czasie piecz ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez około 15 do 18 minut.

Makaroniki

Krok 6 z 6

Po upieczeniu ostrożnie ściągnij ciasteczka z blachy i połóż na kratce, aby ostygły. Nałóż ulubiony krem i złóż dwa ciasteczka w jedno.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia francuska
  • Kuchnia włoska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu