Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Makaroniki to ciasteczka zrobione głównie z białek, cukru i migdałów. Wywodzą się z kuchni włoskiej i francuskiej. Początkowo były uważane za przysmak dla biedniejszej części społeczeństwa. Dziś są uznawane za prawdziwy rarytas dla koneserów słodkości. Już teraz możesz zrobić ciastka makaroniki u siebie w domu! Wystarczy kilka składników, odrobina czasu i gotowe. Jeśli do tej pory ich przygotowanie wydawało Ci się skomplikowane, czas to zmienić. Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić makaroniki i zaskoczyć nimi swoich bliskich. Będzie to łatwiejsze niż Ci się wydaje. Przepis na makaroniki już na Ciebie czeka. Sprawdź go!
Przygotowanie
37 min
Krok 1
1 min
W misce wymieszaj kakao NESQUIK z mielonymi migdałami i cukrem pudrem.
Krok 2
5 min
Białka ubij na sztywną pianę, dodając cukier, aż uzyskasz błyszczącą masę.
Krok 3
1 min
Delikatnie wymieszaj połowę przesianych suchych składników z białkami jajek. Następnie dodaj drugą połowę suchych produktów.
Krok 4
5 min
Gotową masę umieścić w rękawie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj niewielkie ok. 3 cm ciasteczka. Zachowaj między nimi odstęp, bo w czasie pieczenia nieco urosną.
Krok 5
15 min
Odstaw na 15 minut. Po tym czasie piecz ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez około 15 do 18 minut.
Krok 6
10 min
Po upieczeniu ostrożnie ściągnij ciasteczka z blachy i połóż na kratce, aby ostygły. Nałóż ulubiony krem i złóż dwa ciasteczka w jedno.
Krok 1
z
6
W misce wymieszaj kakao NESQUIK z mielonymi migdałami i cukrem pudrem.
Krok 2
z
6
Białka ubij na sztywną pianę, dodając cukier, aż uzyskasz błyszczącą masę.
Krok 3
z
6
Delikatnie wymieszaj połowę przesianych suchych składników z białkami jajek. Następnie dodaj drugą połowę suchych produktów.
Krok 4
z
6
Gotową masę umieścić w rękawie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj niewielkie ok. 3 cm ciasteczka. Zachowaj między nimi odstęp, bo w czasie pieczenia nieco urosną.
Krok 5
z
6
Odstaw na 15 minut. Po tym czasie piecz ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez około 15 do 18 minut.
Krok 6
z
6
Po upieczeniu ostrożnie ściągnij ciasteczka z blachy i połóż na kratce, aby ostygły. Nałóż ulubiony krem i złóż dwa ciasteczka w jedno.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0