Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Chatka puchatka - bez pieczenia

(18)
40min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest SAŁATKOWICZ123
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
16  g
Cukier wanilinowy WINIARY
0.5  kg
Ser Biały
1  kostka
Masło
1  szklanka
Cukier puder
2 
Żółtko
160  g
Ciasteczka pełnoziarniste lub maślane
20  g
Kakao
0.5  kostka
Margaryna
2  łyżeczek
Woda
3  łyżeczek
Kakao
4  łyżeczek
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.76 g
Węglowodany
28.56 g
Tłuszcze
13.99 g
Wartość energetyczna
255.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
„Chatka Puchatka” to przepis na atrakcyjne ciasto, które zadziwia prostotą wykonania. Z całą pewnością spotka się ono z zachwytem najmłodszych domowników. Obudź sobie w wewnętrzne dziecko i wyczaruj smaczną chatkę doprawioną cukrem wanilinowym WINIARY. Czy znajdziesz dziś czas na kulinarną przygodę?

Przepis na ciasto „Chatka Puchatka” można przygotować w każdej chwili, nie wymaga piekarnika, robi się je bardzo szybko, trzeba tylko doliczyć kilka godzin na schłodzenie ciasta w lodówce.

Przygotowanie ciasta bez pieczenia „Chatka Puchatka” rozpoczynamy od ułożenia 24 herbatników w trzech rzędach. Następnie do miski wkładamy kostkę miękkiej margaryny (lub masła), dodajemy szklankę cukru pudru, opakowanie cukru wanilinowego WINIARY, 2 żółtka – i całość dokładnie ucieramy. Gdy składniki się połączą, dodajemy pół kilograma białego sera i starannie mieszamy.

2/3 masy „Chatki Puchatka” wykładamy na środkowy rząd herbatników, po czym na górę dokładamy dodatkowy rząd herbatników. Do pozostałej masy dosypujemy łyżkę kakao i wykładamy na górę drugiej warstwy herbatników. Następnie herbatniki z bocznych rzędów składamy tak, aby uformowały dach chatki – dociskamy lekko.

Pozostaje jeszcze przygotować polewę. W rondlu rozpuszczamy pół kostki margaryny, dodajemy 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki wody oraz cukier puder. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy składniki się połączą, polewamy ciasto „Chatka Puchatka”. Przepis już w zasadzie gotowy – wystarczy tylko włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin. W tym czasie środek ciasta stężeje, a herbatniki zrobią się miękkie.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    5 min
    24 herbatniki ułożyć na blaszce (lub innej podstawce) w trzech rzędach.
  • Krok 2

    5 min
    Do miski włożyć miękkie masło, wsypać szklankę cukru pudru, cukier wanilinowy (najlepiej zmielony lub kupić w postaci pudru), 2 żółtka (jajka umyć i sparzyć wrzątkiem).
  • Krok 3

    10 min
    Wszystkie składniki dokładnie utrzeć "do białości", na koniec dodać ser i porządnie wymieszać.
  • Krok 4

    5 min
    Na środkowy rząd herbatników wyłożyć 2/3 masy. Na górę ułożyć rząd z pozostałych herbatników.
  • Krok 5

    5 min
    Do pozostałem masy wsypać łyżkę kakao i wymieszać. Na górę środkowego rzędu wyłożyć masę z kakao.
  • Krok 6

    10 min
    Boczne herbatniki złożyć formując dach domku, lekko docisnąć. Zrobić polewę: margarynę rozpuścić w rondelku, dodać kakao, wodę i cukier puder. Mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i polewa będzie miała odpowiednia konsystencję. Ciepłą polać chatkę. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Masy "stężeją", a herbatniki zmiękną.
Chatka puchatka - bez pieczenia

Krok 1 z 6

24 herbatniki ułożyć na blaszce (lub innej podstawce) w trzech rzędach.

Chatka puchatka - bez pieczenia

Krok 2 z 6

Do miski włożyć miękkie masło, wsypać szklankę cukru pudru, cukier wanilinowy (najlepiej zmielony lub kupić w postaci pudru), 2 żółtka (jajka umyć i sparzyć wrzątkiem).

Chatka puchatka - bez pieczenia

Krok 3 z 6

Wszystkie składniki dokładnie utrzeć "do białości", na koniec dodać ser i porządnie wymieszać.

Chatka puchatka - bez pieczenia

Krok 4 z 6

Na środkowy rząd herbatników wyłożyć 2/3 masy. Na górę ułożyć rząd z pozostałych herbatników.

Chatka puchatka - bez pieczenia

Krok 5 z 6

Do pozostałem masy wsypać łyżkę kakao i wymieszać. Na górę środkowego rzędu wyłożyć masę z kakao.

Chatka puchatka - bez pieczenia

Krok 6 z 6

Boczne herbatniki złożyć formując dach domku, lekko docisnąć. Zrobić polewę: margarynę rozpuścić w rondelku, dodać kakao, wodę i cukier puder. Mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i polewa będzie miała odpowiednia konsystencję. Ciepłą polać chatkę. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Masy "stężeją", a herbatniki zmiękną.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
K Kaśka

Poprostu pychota

Winiary
Expert

Dziękujemy :)

A Anonim

Jest zajebista!

Winiary
Expert

Cieszymy się, że wyszła :)

X XYZ

Robię nie pierwszy raz jest pyszneeee

Winiary
Expert

Smacznego! :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Zima

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Czekoladowe trufle z herbatników

    2 godz 20 min Łatwy
  • Ciasto toffee bez pieczenia

    10 godz 36 min Łatwy
  • Kulki śnieżne

    1 godz 20 min Łatwy
  • Ciasto Łasuch

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu