Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chatka puchatka

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

16 g
Cukier wanilinowy WINIARY
0.5 kg
Ser Biały
1 kostka
Masło
1 szklanka
Cukier puder
2 
Żółtko
32 
Ciastka maślane
20 g
Kakao
0.5 kostka
Margaryna
2 łyżeczek
Woda
3 łyżeczek
Kakao
4 łyżeczek
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
429.36 kcal
Węglowodany
29.29 g
Białko
5.16 g
Tłuszcze
33.17 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
5 min
24 herbatniki ułożyć na blaszce (lub innej podstawce) w trzech rzędach.
Krok 2
5 min
Do miski włożyć miękkie masło, wsypać szklankę cukru pudru, cukier wanilinowy (najlepiej zmielony lub kupić w postaci pudru), 2 żółtka (jajka umyć i sparzyć wrzątkiem).
Krok 3
10 min
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć "do białości", na koniec dodać ser i porządnie wymieszać.
Krok 4
5 min
Na środkowy rząd herbatników wyłożyć 2/3 masy. Na górę ułożyć rząd z pozostałych herbatników.
Krok 5
5 min
Do pozostałej masy wsypać łyżeczkę kakao i wymieszać. Na górę środkowego rzędu wyłożyć masę z kakao. Boczne herbatniki złożyć formując dach domku, lekko docisnąć.
Krok 6
10 min
Zrobić polewę: margarynę rozpuścić w rondelku, dodać kakao, cukier puder i dwie łyżeczki wody. Mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Jeszcze ciepłą polewą oblać sernik, a po wystygnięciu wstawić całość do lodówki na kilka godzin. Masa stężeje, a herbatniki zmiękną.
Chatka puchatka

Krok 1 z 6

24 herbatniki ułożyć na blaszce (lub innej podstawce) w trzech rzędach.

Chatka puchatka

Krok 2 z 6

Do miski włożyć miękkie masło, wsypać szklankę cukru pudru, cukier wanilinowy (najlepiej zmielony lub kupić w postaci pudru), 2 żółtka (jajka umyć i sparzyć wrzątkiem).

Chatka puchatka

Krok 3 z 6

Wszystkie składniki dokładnie utrzeć "do białości", na koniec dodać ser i porządnie wymieszać.

Chatka puchatka

Krok 4 z 6

Na środkowy rząd herbatników wyłożyć 2/3 masy. Na górę ułożyć rząd z pozostałych herbatników.

Chatka puchatka

Krok 5 z 6

Do pozostałej masy wsypać łyżeczkę kakao i wymieszać. Na górę środkowego rzędu wyłożyć masę z kakao. Boczne herbatniki złożyć formując dach domku, lekko docisnąć.

Chatka puchatka

Krok 6 z 6

Zrobić polewę: margarynę rozpuścić w rondelku, dodać kakao, cukier puder i dwie łyżeczki wody. Mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Jeszcze ciepłą polewą oblać sernik, a po wystygnięciu wstawić całość do lodówki na kilka godzin. Masa stężeje, a herbatniki zmiękną.

„Chatka Puchatka” to przepis na atrakcyjne ciasto, które zadziwia prostotą wykonania. Z całą pewnością spotka się ono z zachwytem najmłodszych domowników. Obudź sobie w wewnętrzne dziecko i wyczaruj smaczną chatkę doprawioną cukrem wanilinowym WINIARY. Czy znajdziesz dziś czas na kulinarną przygodę?

Przepis na ciasto „Chatka Puchatka” można przygotować w każdej chwili, nie wymaga piekarnika, robi się je bardzo szybko, trzeba tylko doliczyć kilka godzin na schłodzenie ciasta w lodówce.

Przygotowanie ciasta bez pieczenia „Chatka Puchatka” rozpoczynamy od ułożenia 24 herbatników w trzech rzędach. Następnie do miski wkładamy kostkę miękkiej margaryny (lub masła), dodajemy szklankę cukru pudru, opakowanie cukru wanilinowego WINIARY, 2 żółtka – i całość dokładnie ucieramy. Gdy składniki się połączą, dodajemy pół kilograma białego sera i starannie mieszamy.

2/3 masy „Chatki Puchatka” wykładamy na środkowy rząd herbatników, po czym na górę dokładamy dodatkowy rząd herbatników. Do pozostałej masy dosypujemy łyżkę kakao i wykładamy na górę drugiej warstwy herbatników. Następnie herbatniki z bocznych rzędów składamy tak, aby uformowały dach chatki – dociskamy lekko.

Pozostaje jeszcze przygotować polewę. W rondlu rozpuszczamy pół kostki margaryny, dodajemy 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki wody oraz cukier puder. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy składniki się połączą, polewamy ciasto „Chatka Puchatka”. Przepis już w zasadzie gotowy – wystarczy tylko włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin. W tym czasie środek ciasta stężeje, a herbatniki zrobią się miękkie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika