Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chatka puchatka - bez pieczenia
Dodaj do CookBook

Chatka puchatka - bez pieczenia

(19)
40 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest JOLA3
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
16  g
Cukier wanilinowy WINIARY
0.5  kg
Ser Biały
1  kostka
Masło
1  szklanka
Cukier puder
2 
Żółtko
160  g
Ciasteczka pełnoziarniste lub maślane
20  g
Kakao
0.5  kostka
Margaryna
2  łyżeczek
Woda
3  łyżeczek
Kakao
4  łyżeczek
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.6 g
Wartość energetyczna
255.4 kcal
Tłuszcze
14 g
Białko
4.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
„Chatka Puchatka” to przepis na atrakcyjne ciasto, które zadziwia prostotą wykonania. Z całą pewnością spotka się ono z zachwytem najmłodszych domowników. Obudź sobie w wewnętrzne dziecko i wyczaruj smaczną chatkę doprawioną cukrem wanilinowym WINIARY. Czy znajdziesz dziś czas na kulinarną przygodę?

Przepis na ciasto „Chatka Puchatka” można przygotować w każdej chwili, nie wymaga piekarnika, robi się je bardzo szybko, trzeba tylko doliczyć kilka godzin na schłodzenie ciasta w lodówce.

Przygotowanie ciasta bez pieczenia „Chatka Puchatka” rozpoczynamy od ułożenia 24 herbatników w trzech rzędach. Następnie do miski wkładamy kostkę miękkiej margaryny (lub masła), dodajemy szklankę cukru pudru, opakowanie cukru wanilinowego WINIARY, 2 żółtka – i całość dokładnie ucieramy. Gdy składniki się połączą, dodajemy pół kilograma białego sera i starannie mieszamy.

2/3 masy „Chatki Puchatka” wykładamy na środkowy rząd herbatników, po czym na górę dokładamy dodatkowy rząd herbatników. Do pozostałej masy dosypujemy łyżkę kakao i wykładamy na górę drugiej warstwy herbatników. Następnie herbatniki z bocznych rzędów składamy tak, aby uformowały dach chatki – dociskamy lekko.

Pozostaje jeszcze przygotować polewę. W rondlu rozpuszczamy pół kostki margaryny, dodajemy 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki wody oraz cukier puder. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy składniki się połączą, polewamy ciasto „Chatka Puchatka”. Przepis już w zasadzie gotowy – wystarczy tylko włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin. W tym czasie środek ciasta stężeje, a herbatniki zrobią się miękkie.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    5 min
    24 herbatniki ułożyć na blaszce (lub innej podstawce) w trzech rzędach.
  • Krok 2

    5 min
    Do miski włożyć miękkie masło, wsypać szklankę cukru pudru, cukier wanilinowy (najlepiej zmielony lub kupić w postaci pudru), 2 żółtka (jajka umyć i sparzyć wrzątkiem).
  • Krok 3

    10 min
    Wszystkie składniki dokładnie utrzeć "do białości", na koniec dodać ser i porządnie wymieszać.
  • Krok 4

    5 min
    Na środkowy rząd herbatników wyłożyć 2/3 masy. Na górę ułożyć rząd z pozostałych herbatników.
  • Krok 5

    5 min
    Do pozostałem masy wsypać łyżkę kakao i wymieszać. Na górę środkowego rzędu wyłożyć masę z kakao.
  • Krok 6

    10 min
    Boczne herbatniki złożyć formując dach domku, lekko docisnąć. Zrobić polewę: margarynę rozpuścić w rondelku, dodać kakao, wodę i cukier puder. Mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i polewa będzie miała odpowiednia konsystencję. Ciepłą polać chatkę. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Masy "stężeją", a herbatniki zmiękną.
Chatka puchatka - bez pieczenia

Krok 1 z 6

24 herbatniki ułożyć na blaszce (lub innej podstawce) w trzech rzędach.

Chatka puchatka - bez pieczenia

Krok 2 z 6

Do miski włożyć miękkie masło, wsypać szklankę cukru pudru, cukier wanilinowy (najlepiej zmielony lub kupić w postaci pudru), 2 żółtka (jajka umyć i sparzyć wrzątkiem).

Chatka puchatka - bez pieczenia

Krok 3 z 6

Wszystkie składniki dokładnie utrzeć "do białości", na koniec dodać ser i porządnie wymieszać.

Chatka puchatka - bez pieczenia

Krok 4 z 6

Na środkowy rząd herbatników wyłożyć 2/3 masy. Na górę ułożyć rząd z pozostałych herbatników.

Chatka puchatka - bez pieczenia

Krok 5 z 6

Do pozostałem masy wsypać łyżkę kakao i wymieszać. Na górę środkowego rzędu wyłożyć masę z kakao.

Chatka puchatka - bez pieczenia

Krok 6 z 6

Boczne herbatniki złożyć formując dach domku, lekko docisnąć. Zrobić polewę: margarynę rozpuścić w rondelku, dodać kakao, wodę i cukier puder. Mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i polewa będzie miała odpowiednia konsystencję. Ciepłą polać chatkę. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Masy "stężeją", a herbatniki zmiękną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.7 z 5
4.7
Wszystkich ocen: 20
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
2020
1616
22
22
00
00

Opinie

4

Anonim

Jest zajebista!
Anonim (niezweryfikowany) 03/20/2021-07:30 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 07/06/2021-04:10 CEST
Cieszymy się, że wyszła :)
4

XYZ

Robię nie pierwszy raz jest pyszneeee
Anonim (niezweryfikowany) 02/07/2021-05:48 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/09/2021-10:07 CET
Smacznego! :)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Zima

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chatka baby jagi - pyszne ciasto dla dzieci i dorosłych (bez pieczenia)

    Chatka baby jagi - pyszne ciasto dla dzieci i dorosłych (bez pieczenia)

    1 godz 10 min Łatwy
  • Bajkowa chatka - bez pieczenia

    Bajkowa chatka - bez pieczenia

    12 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu