Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
„Chatka Puchatka” to przepis na atrakcyjne ciasto, które zadziwia prostotą wykonania. Z całą pewnością spotka się ono z zachwytem najmłodszych domowników. Obudź sobie w wewnętrzne dziecko i wyczaruj smaczną chatkę doprawioną cukrem wanilinowym WINIARY. Czy znajdziesz dziś czas na kulinarną przygodę?
Przepis na ciasto „Chatka Puchatka” można przygotować w każdej chwili, nie wymaga piekarnika, robi się je bardzo szybko, trzeba tylko doliczyć kilka godzin na schłodzenie ciasta w lodówce.
Przygotowanie ciasta bez pieczenia „Chatka Puchatka” rozpoczynamy od ułożenia 24 herbatników w trzech rzędach. Następnie do miski wkładamy kostkę miękkiej margaryny (lub masła), dodajemy szklankę cukru pudru, opakowanie cukru wanilinowego WINIARY, 2 żółtka – i całość dokładnie ucieramy. Gdy składniki się połączą, dodajemy pół kilograma białego sera i starannie mieszamy.
2/3 masy „Chatki Puchatka” wykładamy na środkowy rząd herbatników, po czym na górę dokładamy dodatkowy rząd herbatników. Do pozostałej masy dosypujemy łyżkę kakao i wykładamy na górę drugiej warstwy herbatników. Następnie herbatniki z bocznych rzędów składamy tak, aby uformowały dach chatki – dociskamy lekko.
Pozostaje jeszcze przygotować polewę. W rondlu rozpuszczamy pół kostki margaryny, dodajemy 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki wody oraz cukier puder. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy składniki się połączą, polewamy ciasto „Chatka Puchatka”. Przepis już w zasadzie gotowy – wystarczy tylko włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin. W tym czasie środek ciasta stężeje, a herbatniki zrobią się miękkie.
Przygotowanie
40 min
Krok 1
5 min
24 herbatniki ułożyć na blaszce (lub innej podstawce) w trzech rzędach.
Krok 2
5 min
Do miski włożyć miękkie masło, wsypać szklankę cukru pudru, cukier wanilinowy (najlepiej zmielony lub kupić w postaci pudru), 2 żółtka (jajka umyć i sparzyć wrzątkiem).
Krok 3
10 min
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć "do białości", na koniec dodać ser i porządnie wymieszać.
Krok 4
5 min
Na środkowy rząd herbatników wyłożyć 2/3 masy. Na górę ułożyć rząd z pozostałych herbatników.
Krok 5
5 min
Do pozostałem masy wsypać łyżkę kakao i wymieszać. Na górę środkowego rzędu wyłożyć masę z kakao.
Krok 6
10 min
Boczne herbatniki złożyć formując dach domku, lekko docisnąć. Zrobić polewę: margarynę rozpuścić w rondelku, dodać kakao, wodę i cukier puder. Mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i polewa będzie miała odpowiednia konsystencję. Ciepłą polać chatkę. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Masy "stężeją", a herbatniki zmiękną.
Krok 1
z
6
24 herbatniki ułożyć na blaszce (lub innej podstawce) w trzech rzędach.
Krok 2
z
6
Do miski włożyć miękkie masło, wsypać szklankę cukru pudru, cukier wanilinowy (najlepiej zmielony lub kupić w postaci pudru), 2 żółtka (jajka umyć i sparzyć wrzątkiem).
Krok 3
z
6
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć "do białości", na koniec dodać ser i porządnie wymieszać.
Krok 4
z
6
Na środkowy rząd herbatników wyłożyć 2/3 masy. Na górę ułożyć rząd z pozostałych herbatników.
Krok 5
z
6
Do pozostałem masy wsypać łyżkę kakao i wymieszać. Na górę środkowego rzędu wyłożyć masę z kakao.
Krok 6
z
6
Boczne herbatniki złożyć formując dach domku, lekko docisnąć. Zrobić polewę: margarynę rozpuścić w rondelku, dodać kakao, wodę i cukier puder. Mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i polewa będzie miała odpowiednia konsystencję. Ciepłą polać chatkę. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Masy "stężeją", a herbatniki zmiękną.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 3