Bajkowa chatka
720min
Łatwy
1 opakowanie
Galaretka wiśniowy smak WINIARY
1 łyżeczka
Żelatyna Winiary
800 g
Twaróg półtłusty
200 g
Masło
100 g
Cukier puder
55
Fast foody, herbatniki
50 ml
Mleko 2%
80 g
Masło
2.5 szklanek
Cukier puder
2 łyżek
Kakao
5 łyżek
Woda
1 trochę
Kolorowe cukierki czekoladowe
1 trochę
Żelki
.
Wartości odżywcze
Białko
19.42 g
Węglowodany
119.61 g
Tłuszcze
51.36 g
Wartość energetyczna
1012.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
720 min
Krok 1
15 min
Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wrzącej wody. Gdy lekko przestygnie wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy folią spożywczą i wlewamy tężejącą galaretkę.
Krok 2
5 min
Gdy będzie już całkowicie zastygnięta, foremką do ciastek wycinamy z niej małe serduszka lub np. gwiazdki.
Krok 3
10 min
Ser mielimy 2-3 razy na drobnych oczkach. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodając partiami cukier puder, a następnie po łyżce sera.
Krok 4
10 min
Na folii aluminiowej rozkładamy 3 rzędy herbatników po 8 sztuk w każdym rzędzie. Smarujemy warstwą sera (powinniśmy wykorzystać nieco mniej niż połowę masy). Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Krok 5
10 min
Na środkowy rząd nakładamy 2-3 łyżki masy i wbijamy w nią serduszka z galaretki. Przykrywamy pozostałym serem. Chwytając za folię aluminiową, składamy boczne herbatniki tak, aby na górze ułożyć jeszcze 1 warstwę ciastek, imitującą dach.
Krok 6
600 min
Chatkę zawijamy w folię i wkładamy na całą noc do lodówki.
Krok 7
10 min
Polewa: masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu z cukrem i kakao. Energicznie mieszamy do połączenia się składników. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody, dodajemy do polewy, ponownie dobrze łączymy. Smarujemy chatkę i dekorujemy ją cukierkami oraz żelkami.
Krok 8
60 min
Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Bajkowa chatka to sposób na bardzo efektowny deser, którym popiszesz się na dowolnym przyjęciu. Zachwycone będą nie tylko dzieci – finalny efekt robi wrażenie dosłownie na każdym! Dodajmy galaretkę wiśniową WINIARY, dzięki czemu zyskamy wspaniały smak, wyróżniający się ponad inne, które występują w naszym przysmaku. Pycha!
Komentarze 0