Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bajkowa chatka

0
720 min
Łatwy

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Galaretka wiśniowy smak WINIARY
1 łyżeczka
Żelatyna Winiary
800 g
Twaróg półtłusty
200 g
Masło
100 g
Cukier puder
55 
Fast foody, herbatniki
50 ml
Mleko 2%
80 g
Masło
2.5 szklanek
Cukier puder
2 łyżek
Kakao
5 łyżek
Woda
1 trochę
Kolorowe cukierki czekoladowe
1 trochę
Żelki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
19.42 g
Węglowodany
86.87 g
Wartość energetyczna
1012.25 kcal
Tłuszcze
84.09 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

720 min
Krok 1
15 min
Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wrzącej wody. Gdy lekko przestygnie wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy folią spożywczą i wlewamy tężejącą galaretkę.
Krok 2
5 min
Gdy będzie już całkowicie zastygnięta, foremką do ciastek wycinamy z niej małe serduszka lub np. gwiazdki.
Krok 3
10 min
Ser mielimy 2-3 razy na drobnych oczkach. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodając partiami cukier puder, a następnie po łyżce sera.
Krok 4
10 min
Na folii aluminiowej rozkładamy 3 rzędy herbatników po 8 sztuk w każdym rzędzie. Smarujemy warstwą sera (powinniśmy wykorzystać nieco mniej niż połowę masy). Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Krok 5
10 min
Na środkowy rząd nakładamy 2-3 łyżki masy i wbijamy w nią serduszka z galaretki. Przykrywamy pozostałym serem. Chwytając za folię aluminiową, składamy boczne herbatniki tak, aby na górze ułożyć jeszcze 1 warstwę ciastek, imitującą dach.
Krok 6
600 min
Chatkę zawijamy w folię i wkładamy na całą noc do lodówki.
Krok 7
10 min
Polewa: masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu z cukrem i kakao. Energicznie mieszamy do połączenia się składników. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody, dodajemy do polewy, ponownie dobrze łączymy. Smarujemy chatkę i dekorujemy ją cukierkami oraz żelkami.
Krok 8
60 min
Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Bajkowa chatka

Krok 1 z 8

Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wrzącej wody. Gdy lekko przestygnie wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy folią spożywczą i wlewamy tężejącą galaretkę.

Bajkowa chatka

Krok 2 z 8

Gdy będzie już całkowicie zastygnięta, foremką do ciastek wycinamy z niej małe serduszka lub np. gwiazdki.

Bajkowa chatka

Krok 3 z 8

Ser mielimy 2-3 razy na drobnych oczkach. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodając partiami cukier puder, a następnie po łyżce sera.

Bajkowa chatka

Krok 4 z 8

Na folii aluminiowej rozkładamy 3 rzędy herbatników po 8 sztuk w każdym rzędzie. Smarujemy warstwą sera (powinniśmy wykorzystać nieco mniej niż połowę masy). Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Bajkowa chatka

Krok 5 z 8

Na środkowy rząd nakładamy 2-3 łyżki masy i wbijamy w nią serduszka z galaretki. Przykrywamy pozostałym serem. Chwytając za folię aluminiową, składamy boczne herbatniki tak, aby na górze ułożyć jeszcze 1 warstwę ciastek, imitującą dach.

Bajkowa chatka

Krok 6 z 8

Chatkę zawijamy w folię i wkładamy na całą noc do lodówki.

Bajkowa chatka

Krok 7 z 8

Polewa: masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu z cukrem i kakao. Energicznie mieszamy do połączenia się składników. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody, dodajemy do polewy, ponownie dobrze łączymy. Smarujemy chatkę i dekorujemy ją cukierkami oraz żelkami.

Bajkowa chatka

Krok 8 z 8

Wstawiamy do lodówki na godzinę.

Bajkowa chatka to sposób na bardzo efektowny deser, którym popiszesz się na dowolnym przyjęciu. Zachwycone będą nie tylko dzieci – finalny efekt robi wrażenie dosłownie na każdym! Dodajmy galaretkę wiśniową WINIARY, dzięki czemu zyskamy wspaniały smak, wyróżniający się ponad inne, które występują w naszym przysmaku. Pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika