Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bajkowa chatka to sposób na bardzo efektowny deser, którym popiszesz się na dowolnym przyjęciu. Zachwycone będą nie tylko dzieci – finalny efekt robi wrażenie dosłownie na każdym! Dodajmy galaretkę wiśniową WINIARY, dzięki czemu zyskamy wspaniały smak, wyróżniający się ponad inne, które występują w naszym przysmaku. Pycha!
Przygotowanie
720 min
Krok 1
15 min
Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wrzącej wody. Gdy lekko przestygnie wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy folią spożywczą i wlewamy tężejącą galaretkę.
Krok 2
5 min
Gdy będzie już całkowicie zastygnięta, foremką do ciastek wycinamy z niej małe serduszka lub np. gwiazdki.
Krok 3
10 min
Ser mielimy 2-3 razy na drobnych oczkach. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodając partiami cukier puder, a następnie po łyżce sera.
Krok 4
10 min
Na folii aluminiowej rozkładamy 3 rzędy herbatników po 8 sztuk w każdym rzędzie. Smarujemy warstwą sera (powinniśmy wykorzystać nieco mniej niż połowę masy). Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Krok 5
10 min
Na środkowy rząd nakładamy 2-3 łyżki masy i wbijamy w nią serduszka z galaretki. Przykrywamy pozostałym serem. Chwytając za folię aluminiową, składamy boczne herbatniki tak, aby na górze ułożyć jeszcze 1 warstwę ciastek, imitującą dach.
Krok 6
600 min
Chatkę zawijamy w folię i wkładamy na całą noc do lodówki.
Krok 7
10 min
Polewa: masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu z cukrem i kakao. Energicznie mieszamy do połączenia się składników. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody, dodajemy do polewy, ponownie dobrze łączymy. Smarujemy chatkę i dekorujemy ją cukierkami oraz żelkami.
Krok 8
60 min
Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Krok 1
z
8
Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wrzącej wody. Gdy lekko przestygnie wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy folią spożywczą i wlewamy tężejącą galaretkę.
Krok 2
z
8
Gdy będzie już całkowicie zastygnięta, foremką do ciastek wycinamy z niej małe serduszka lub np. gwiazdki.
Krok 3
z
8
Ser mielimy 2-3 razy na drobnych oczkach. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodając partiami cukier puder, a następnie po łyżce sera.
Krok 4
z
8
Na folii aluminiowej rozkładamy 3 rzędy herbatników po 8 sztuk w każdym rzędzie. Smarujemy warstwą sera (powinniśmy wykorzystać nieco mniej niż połowę masy). Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Krok 5
z
8
Na środkowy rząd nakładamy 2-3 łyżki masy i wbijamy w nią serduszka z galaretki. Przykrywamy pozostałym serem. Chwytając za folię aluminiową, składamy boczne herbatniki tak, aby na górze ułożyć jeszcze 1 warstwę ciastek, imitującą dach.
Krok 6
z
8
Chatkę zawijamy w folię i wkładamy na całą noc do lodówki.
Krok 7
z
8
Polewa: masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu z cukrem i kakao. Energicznie mieszamy do połączenia się składników. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody, dodajemy do polewy, ponownie dobrze łączymy. Smarujemy chatkę i dekorujemy ją cukierkami oraz żelkami.
Krok 8
z
8
Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0