Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Bajkowa chatka - bez pieczenia

Bajkowa chatka - bez pieczenia

(0)
12 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest BernadettaP

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Galaretka wiśniowy smak WINIARY
1  łyżeczka
Żelatyna Winiary
800  g
Twaróg półtłusty
200  g
Masło
100  g
Cukier puder
55 
Fast foody, herbatniki
50  ml
Mleko 2%
80  g
Masło
2.5  szklanek
Cukier puder
2  łyżek
Kakao
5  łyżek
Woda
trochę
Kolorowe cukierki czekoladowe
trochę
Żelki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
19.42 g
Węglowodany
119.61 g
Tłuszcze
51.36 g
Wartość energetyczna
1012.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bajkowa chatka to sposób na bardzo efektowny deser, którym popiszesz się na dowolnym przyjęciu. Zachwycone będą nie tylko dzieci – finalny efekt robi wrażenie dosłownie na każdym! Dodajmy galaretkę wiśniową WINIARY, dzięki czemu zyskamy wspaniały smak, wyróżniający się ponad inne, które występują w naszym przysmaku. Pycha!

Przygotowanie

720 min
  • Krok 1

    15 min
    Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wrzącej wody. Gdy lekko przestygnie wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy folią spożywczą i wlewamy tężejącą galaretkę.
  • Krok 2

    5 min
    Gdy będzie już całkowicie zastygnięta, foremką do ciastek wycinamy z niej małe serduszka lub np. gwiazdki.
  • Krok 3

    10 min
    Ser mielimy 2-3 razy na drobnych oczkach. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodając partiami cukier puder, a następnie po łyżce sera.
  • Krok 4

    10 min
    Na folii aluminiowej rozkładamy 3 rzędy herbatników po 8 sztuk w każdym rzędzie. Smarujemy warstwą sera (powinniśmy wykorzystać nieco mniej niż połowę masy). Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
  • Krok 5

    10 min
    Na środkowy rząd nakładamy 2-3 łyżki masy i wbijamy w nią serduszka z galaretki. Przykrywamy pozostałym serem. Chwytając za folię aluminiową, składamy boczne herbatniki tak, aby na górze ułożyć jeszcze 1 warstwę ciastek, imitującą dach.
  • Krok 6

    600 min
    Chatkę zawijamy w folię i wkładamy na całą noc do lodówki.
  • Krok 7

    10 min
    Polewa: masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu z cukrem i kakao. Energicznie mieszamy do połączenia się składników. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody, dodajemy do polewy, ponownie dobrze łączymy. Smarujemy chatkę i dekorujemy ją cukierkami oraz żelkami.
  • Krok 8

    60 min
    Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Bajkowa chatka - bez pieczenia

Krok 1 z 8

Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wrzącej wody. Gdy lekko przestygnie wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy folią spożywczą i wlewamy tężejącą galaretkę.

Bajkowa chatka - bez pieczenia

Krok 2 z 8

Gdy będzie już całkowicie zastygnięta, foremką do ciastek wycinamy z niej małe serduszka lub np. gwiazdki.

Bajkowa chatka - bez pieczenia

Krok 3 z 8

Ser mielimy 2-3 razy na drobnych oczkach. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodając partiami cukier puder, a następnie po łyżce sera.

Bajkowa chatka - bez pieczenia

Krok 4 z 8

Na folii aluminiowej rozkładamy 3 rzędy herbatników po 8 sztuk w każdym rzędzie. Smarujemy warstwą sera (powinniśmy wykorzystać nieco mniej niż połowę masy). Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Bajkowa chatka - bez pieczenia

Krok 5 z 8

Na środkowy rząd nakładamy 2-3 łyżki masy i wbijamy w nią serduszka z galaretki. Przykrywamy pozostałym serem. Chwytając za folię aluminiową, składamy boczne herbatniki tak, aby na górze ułożyć jeszcze 1 warstwę ciastek, imitującą dach.

Bajkowa chatka - bez pieczenia

Krok 6 z 8

Chatkę zawijamy w folię i wkładamy na całą noc do lodówki.

Bajkowa chatka - bez pieczenia

Krok 7 z 8

Polewa: masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu z cukrem i kakao. Energicznie mieszamy do połączenia się składników. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody, dodajemy do polewy, ponownie dobrze łączymy. Smarujemy chatkę i dekorujemy ją cukierkami oraz żelkami.

Bajkowa chatka - bez pieczenia

Krok 8 z 8

Wstawiamy do lodówki na godzinę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Czekolada
  • Deser
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    3 godz Łatwy
  • Ciasto 4 żywioły - bez pieczenia

    Ciasto 4 żywioły - bez pieczenia

    8 godz 6 min Łatwy
  • Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

    Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

    7 godz 40 min Łatwy
  • Torcik piernikowo-drożdżowy na pomarańczowo

    Torcik piernikowo-drożdżowy na pomarańczowo

    2 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu