Sernik cielaczek
1 godz
Łatwy
2
łyżeczek
0.25
łyżeczka
1.5
szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5
szklanka
Cukier
0.5
kostka
Margaryna
3
Jajko
3
płaskich łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
7
płaskich łyżek
Woda
60
porcji
Twaróg półtłusty
3
Jajko
2
płaskich łyżek
Margaryna
0.75
szklanka
Cukier
1
Płaska łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1
Płaska łyżka
Mąka ziemniaczana
3
płaskich łyżek
Płatki kokosowe
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
10 min
Ciasto: Margarynę rozpuścić, dodać cukier, wodę i kakao, zagotować i wystudzić. Do masy czekoladowej dodać żółtka z 3 jajek oraz przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, następnie całość ucierać do momentu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Na koniec ciasto delikatnie połączyć z pianą ubitą z 6 białek.
Krok 2
5 min
Masa serowa: Ser skręcić i utrzeć z cukrem, następnie dodać 3 dodać żółtka, stopioną i przestudzoną margarynę, cały czas ucierać. Na koniec do masy serowej dodać obie mąki i proszek do pieczenia.
Krok 3
5 min
Formę do pieczenia (33x23cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wylać do niej całe ciasto na ciasto. Wyłożyć porcjami ser tak, aby utworzył białe łaty i po wierzchu posypać płatkami kokosowymi. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Sernik cielaczek jest dobrym pomysłem na ciasto, w którym wcale nie trzeba używać dużo sera. Cielaczek wygląda bardzo apetycznie, dzięki czemu będzie gwiazdą każdego przyjęcia. Udekorowanie go płatkami kokosowymi wzmocni jego aromat i doda wyrazistości, której przez długi czas nie zapomnicie. Smacznego!
Komentarze 0