Kakaowe ciasto z waniliowym serem
83min
Łatwy
5
Jajko
15 dag
Cukier
0.5 szklanka
Woda
1 łyżeczka
Proszek do pieczenia
2
Jajko
25 dag
Mąka pszenna
3 łyżek
Kakao
0.5 szklanka
Olej
50 dag
Ser twarogowy
15 dag
Cukier puder
1 opakowanie
2 łyżek
.
Wartości odżywcze
Białko
4.69 g
Węglowodany
23.24 g
Tłuszcze
10.61 g
Wartość energetyczna
212.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
83 min
Krok 1
15 min
Ser zmiksować z żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym. Pod koniec dodać budyń i sztywno ubitą pianę z białek.
Krok 2
10 min
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać.
Krok 3
10 min
Jajka z cukrem ubić, ciągle ubijając dodać olej i wodę. Następnie połączyć z mąką ubijając na najmniejszych obrotach.
Krok 4
3 min
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 24/34 cm.
Krok 5
45 min
Masę serową włożyć do woreczka, odciąć końcówkę i wyciskać na ciasto tworząc kratę. Piec w temp 180 stopni około 40-45 minut.
Kakaowe ciasto z waniliowym serem to doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Miłośników czekolady ucieszy dodatek kakao, zaś fanom kremów do gustu szczególnie przypadnie budyniowo-serowa warstwa deseru. Kakaowe ciasto z waniliowym serem nie tylko dobrze smakuje, ale też ciekawie wygląda, bo masę serową wyciskamy przez woreczek, tworząc kratowany wzór. Ciasto idealne na niedzielne, leniwe popołudnie!
Komentarze 1