Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gdy brakuje pomysłu na deser, z pomocą przychodzi… babka. Babka z dynią to niecodzienne połączenie, które jednak nie bez powodu zdobyło wielu fanów. Pięknie pachnąca i smakowicie wyglądająca skusi nawet tych, którzy na co dzień nie gustują w słodyczach. Udekorowana lukrem, będzie prezentować się tak świetnie, że aż żal zjeść. Ale bez obaw – zawsze można upiec nową!
Przygotowanie
70 min
Krok 1
5 min
Mąkę mieszamy z sypkimi składnikami, czyli proszkiem, sodą, kakao, gałką, cynamonem, imbirem i goździkami.
Krok 2
5 min
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka jajek ucieramy z cukrem, następnie dolewamy stopniowo olej.
Krok 3
3 min
Do jajek dodajemy składniki sypkie i mieszamy dokładnie.
Krok 4
5 min
Dynię obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy ją do ciasta.
Krok 5
5 min
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy na koniec do ciasta.
Krok 6
2 min
Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Krok 7
45 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka (około 45 minut). Ostudzone dekorujemy lukrem.
Krok 1
z
7
Mąkę mieszamy z sypkimi składnikami, czyli proszkiem, sodą, kakao, gałką, cynamonem, imbirem i goździkami.
Krok 2
z
7
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka jajek ucieramy z cukrem, następnie dolewamy stopniowo olej.
Krok 3
z
7
Do jajek dodajemy składniki sypkie i mieszamy dokładnie.
Krok 4
z
7
Dynię obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy ją do ciasta.
Krok 5
z
7
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy na koniec do ciasta.
Krok 6
z
7
Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Krok 7
z
7
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka (około 45 minut). Ostudzone dekorujemy lukrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0