Kakaowa babka z dynią
70min
Łatwy
1 łyżeczka
1.5 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5 szklanka
Olej
75 g
Cukier
2
Jajko
200 g
Dynia
1 łyżeczka
Kakao
1 łyżeczka
Cynamon
0.5 łyżeczka
Soda oczyszczona
1 szczypta
Gałka muszkatołowa
0.33 łyżeczka
Imbir
1 trochę
Lukier biały
1 trochę
Bułka tarta
.
Wartości odżywcze
Białko
4.97 g
Węglowodany
31.53 g
Tłuszcze
17.54 g
Wartość energetyczna
293.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
70 min
Krok 1
5 min
Mąkę mieszamy z sypkimi składnikami, czyli proszkiem, sodą, kakao, gałką, cynamonem, imbirem i goździkami.
Krok 2
5 min
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka jajek ucieramy z cukrem, następnie dolewamy stopniowo olej.
Krok 3
3 min
Do jajek dodajemy składniki sypkie i mieszamy dokładnie.
Krok 4
5 min
Dynię obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy ją do ciasta.
Krok 5
5 min
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy na koniec do ciasta.
Krok 6
2 min
Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Krok 7
45 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka (około 45 minut). Ostudzone dekorujemy lukrem.
Gdy brakuje pomysłu na deser, z pomocą przychodzi… babka. Babka z dynią to niecodzienne połączenie, które jednak nie bez powodu zdobyło wielu fanów. Pięknie pachnąca i smakowicie wyglądająca skusi nawet tych, którzy na co dzień nie gustują w słodyczach. Udekorowana lukrem, będzie prezentować się tak świetnie, że aż żal zjeść. Ale bez obaw – zawsze można upiec nową!
Komentarze 0