Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kakaowa babka z dynią

Kakaowa babka z dynią

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest szpileczkaa

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1.5  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5  szklanka
Olej
75  g
Cukier
2 
Jajko
200  g
Dynia
1  łyżeczka
Kakao
1  łyżeczka
Cynamon
0.5  łyżeczka
Soda oczyszczona
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
0.33  łyżeczka
Imbir
trochę
Lukier biały
trochę
Bułka tarta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.97 g
Węglowodany
31.53 g
Tłuszcze
17.54 g
Wartość energetyczna
293.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gdy brakuje pomysłu na deser, z pomocą przychodzi… babka. Babka z dynią to niecodzienne połączenie, które jednak nie bez powodu zdobyło wielu fanów. Pięknie pachnąca i smakowicie wyglądająca skusi nawet tych, którzy na co dzień nie gustują w słodyczach. Udekorowana lukrem, będzie prezentować się tak świetnie, że aż żal zjeść. Ale bez obaw – zawsze można upiec nową!

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    5 min
    Mąkę mieszamy z sypkimi składnikami, czyli proszkiem, sodą, kakao, gałką, cynamonem, imbirem i goździkami.
  • Krok 2

    5 min
    Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka jajek ucieramy z cukrem, następnie dolewamy stopniowo olej.
  • Krok 3

    3 min
    Do jajek dodajemy składniki sypkie i mieszamy dokładnie.
  • Krok 4

    5 min
    Dynię obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy ją do ciasta.
  • Krok 5

    5 min
    Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy na koniec do ciasta.
  • Krok 6

    2 min
    Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
  • Krok 7

    45 min
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka (około 45 minut). Ostudzone dekorujemy lukrem.
Kakaowa babka z dynią

Krok 1 z 7

Mąkę mieszamy z sypkimi składnikami, czyli proszkiem, sodą, kakao, gałką, cynamonem, imbirem i goździkami.

Kakaowa babka z dynią

Krok 2 z 7

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka jajek ucieramy z cukrem, następnie dolewamy stopniowo olej.

Kakaowa babka z dynią

Krok 3 z 7

Do jajek dodajemy składniki sypkie i mieszamy dokładnie.

Kakaowa babka z dynią

Krok 4 z 7

Dynię obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy ją do ciasta.

Kakaowa babka z dynią

Krok 5 z 7

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy na koniec do ciasta.

Kakaowa babka z dynią

Krok 6 z 7

Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.

Kakaowa babka z dynią

Krok 7 z 7

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka (około 45 minut). Ostudzone dekorujemy lukrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Jajka
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik na zimno na biszkopcie

    Sernik na zimno na biszkopcie

    2 godz 27 min Łatwy
  • Dietetyczne ciasto marchewkowe

    Dietetyczne ciasto marchewkowe

    1 godz 10 min Łatwy
  • Domowe biszkopciki

    Domowe biszkopciki

    37 min Łatwy
  • Biszkopt z pięciu jaj

    Biszkopt z pięciu jaj

    1 godz 2 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu