Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kakaowa babka z dynią

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest szpileczkaa
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  łyżeczka
1.5  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5  szklanka
Olej
75  g
Cukier
2 
Jajko
200  g
Dynia
1  łyżeczka
Kakao
1  łyżeczka
Cynamon
0.5  łyżeczka
Soda oczyszczona
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
0.33  łyżeczka
Imbir
trochę
Lukier biały
trochę
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.97 g
Węglowodany
31.53 g
Tłuszcze
17.54 g
Wartość energetyczna
293.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
5 min
Mąkę mieszamy z sypkimi składnikami, czyli proszkiem, sodą, kakao, gałką, cynamonem, imbirem i goździkami.
Krok 2
5 min
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka jajek ucieramy z cukrem, następnie dolewamy stopniowo olej.
Krok 3
3 min
Do jajek dodajemy składniki sypkie i mieszamy dokładnie.
Krok 4
5 min
Dynię obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy ją do ciasta.
Krok 5
5 min
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy na koniec do ciasta.
Krok 6
2 min
Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Krok 7
45 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka (około 45 minut). Ostudzone dekorujemy lukrem.
Kakaowa babka z dynią

Krok 1 z 7

Mąkę mieszamy z sypkimi składnikami, czyli proszkiem, sodą, kakao, gałką, cynamonem, imbirem i goździkami.

Kakaowa babka z dynią

Krok 2 z 7

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka jajek ucieramy z cukrem, następnie dolewamy stopniowo olej.

Kakaowa babka z dynią

Krok 3 z 7

Do jajek dodajemy składniki sypkie i mieszamy dokładnie.

Kakaowa babka z dynią

Krok 4 z 7

Dynię obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy ją do ciasta.

Kakaowa babka z dynią

Krok 5 z 7

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy na koniec do ciasta.

Kakaowa babka z dynią

Krok 6 z 7

Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.

Kakaowa babka z dynią

Krok 7 z 7

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka (około 45 minut). Ostudzone dekorujemy lukrem.

Gdy brakuje pomysłu na deser, z pomocą przychodzi… babka. Babka z dynią to niecodzienne połączenie, które jednak nie bez powodu zdobyło wielu fanów. Pięknie pachnąca i smakowicie wyglądająca skusi nawet tych, którzy na co dzień nie gustują w słodyczach. Udekorowana lukrem, będzie prezentować się tak świetnie, że aż żal zjeść. Ale bez obaw – zawsze można upiec nową!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha