Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Makowiec jest nieodłącznym elementem na stole podczas świąt Bożego Narodzenia. Może on przybierać różne formy! Możesz go piec z dowolnymi dodatkami lub zrobić go z ciasta drożdżowego albo uformować w ciekawy, świąteczny kształt. My proponujemy w te święta wypróbować nasz przepis na roladę świąteczną z makiem, zawijaną z kremem zrobionym na bazie Budyniu aksamitnego śmietankowego WINIARY. To ciasto przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom świątecznych pyszności. Gwarantujemy!
Przygotowanie
56 min
Krok 1
10 min
Do miski przesiej mąkę, dodaj Proszek do pieczenia WINIARY i kakao - wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypując drobnego cukru – łyżka po łyżce – wciąż ubijając. Wlej żółtka i nadal ubijaj. Do ubitej piany wsyp mąkę i resztę składników z miski. Wymieszaj delikatnie szpatułką, by piana nie opadła.
Krok 2
15 min
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej i wyrównaj masę. Piecz około 10 – 12 minut w temperaturze 180oC. Sprawdzaj ciasto patyczkiem (jeśli patyczek wetknięty w biszkopt jest suchy – wyjmij ciasto z piekarnika; pieczone zbyt długo będzie się łamało przy zwijaniu).
Krok 3
5 min
Zaraz po upieczeniu przełóż ciasto na kuchenną ściereczkę, wysypaną drobnym cukrem. Połóż je papierem do pieczenia do góry. Powoli zdejmij papier, a roladę ze ściereczką zwiń wzdłuż dłuższego boku. Zostaw do wystudzenia.
Krok 4
15 min
W szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe. Resztę mleka zagotuj z cukrem, wlej mleko z budyniami i mieszaj, aż zgęstnieje. Gotuj przez minutę i odstaw do wystudzenia. Miękkie masło ubij mikserem na puszystą masę. Wciąż ubijając, dodawaj po łyżce ostudzony budyń, aż do otrzymania puszystego kremu.
Krok 5
10 min
Delikatnie rozwiń roladę, posmaruj ją masą makową i przygotowanym kremem. Zawiń ponownie w ściereczkę. Włóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Krok 6
1 min
Przed podaniem odwiń roladę ze ściereczki, udekoruj pierniczkami i posyp cukrem pudrem.
Krok 1
z
6
Do miski przesiej mąkę, dodaj Proszek do pieczenia WINIARY i kakao - wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypując drobnego cukru – łyżka po łyżce – wciąż ubijając. Wlej żółtka i nadal ubijaj. Do ubitej piany wsyp mąkę i resztę składników z miski. Wymieszaj delikatnie szpatułką, by piana nie opadła.
Krok 2
z
6
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej i wyrównaj masę. Piecz około 10 – 12 minut w temperaturze 180oC. Sprawdzaj ciasto patyczkiem (jeśli patyczek wetknięty w biszkopt jest suchy – wyjmij ciasto z piekarnika; pieczone zbyt długo będzie się łamało przy zwijaniu).
Krok 3
z
6
Zaraz po upieczeniu przełóż ciasto na kuchenną ściereczkę, wysypaną drobnym cukrem. Połóż je papierem do pieczenia do góry. Powoli zdejmij papier, a roladę ze ściereczką zwiń wzdłuż dłuższego boku. Zostaw do wystudzenia.
Krok 4
z
6
W szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe. Resztę mleka zagotuj z cukrem, wlej mleko z budyniami i mieszaj, aż zgęstnieje. Gotuj przez minutę i odstaw do wystudzenia. Miękkie masło ubij mikserem na puszystą masę. Wciąż ubijając, dodawaj po łyżce ostudzony budyń, aż do otrzymania puszystego kremu.
Krok 5
z
6
Delikatnie rozwiń roladę, posmaruj ją masą makową i przygotowanym kremem. Zawiń ponownie w ściereczkę. Włóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Krok 6
z
6
Przed podaniem odwiń roladę ze ściereczki, udekoruj pierniczkami i posyp cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
7
J
Jagna
A ja zrobiłam mak biały jak do rogali marcińskich...wyszła pychota. To próba przed wigilią
Winiary
Expert
Jagna, świetny pomysł na inną wersję naszej rolady!
A
Aneta
Zrobiłam na wigilię, masę makową zrobiłam sama- ugotowałam w mleku, z dodatkiem cynamonu, rumu, cukru. Wyszło, ale w smaku jedno z najgorszych ciast jakie jadłam. Często piekę, bo lubię ale tej rolady nie polecam.
Winiary
Expert
Może następnym razem wypróbujesz naszą masę? :) Pozdrawiamy!
B
BEATA
JAK DUŻA BLACHA?
S
Sylwia
W którym momencie to kakao do biszkopta? Winiary - chyba trzeba rozwinąć stwierdzenie 'resztę składników z miski' a jak wsypałam do kubka to co? :P
B
Beata
Ciasto pycha, krem budyniowy zawsze się sprawdza a połączenie z makiem ciekawe.
M
Magda
Porażka, nie wiadomo kiedy to kakao dodac.wszystko wyplywa po zawinieciu, dramat.
A
AD1234
podoba mi się info - resztę składników z miski - czyli?
Komentarze 7