Rolada świąteczna z makiem
60min
Łatwy
100 g
Mąka pszenna
4 łyżek
Kakao
1 łyżeczka
4
Jajko
100 g
Drobny cukier do wypieków
2 opakowań
Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY
0.25 szklanka
Cukier
750 ml
Mleko
200 g
Masło
4 łyżek
Masa makowa
1 trochę
Pierniki
2 płaskich łyżek
Cukier
.
Wartości odżywcze
Białko
10.49 g
Węglowodany
46.41 g
Tłuszcze
28.43 g
Wartość energetyczna
470.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
10 min
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsyp drobny cukier – łyżka po łyżce – wciąż ubijając. Wlej żółtka i nadal ubijaj. Wsyp mąkę i resztę składników z miski. Wymieszaj delikatnie szpatułką, by piana nie opadła.
Krok 2
15 min
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej i wyrównaj masę. Piecz około 10 – 12 minut w temperaturze 180oC. Sprawdzaj ciasto patyczkiem (jeśli patyczek wetknięty w biszkopt jest suchy – wyjmij ciasto z piekarnika; pieczone zbyt długo będzie się łamało przy zwijaniu).
Krok 3
5 min
Zaraz po upieczeniu przełóż ciasto na kuchenną ściereczkę, wysypaną drobnym cukrem. Połóż je papierem do pieczenia do góry. Powoli zdejmij papier, a roladę ze ściereczką zwiń wzdłuż dłuższego boku. Zostaw do wystudzenia.
Krok 4
15 min
W szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe. Resztę mleka zagotuj z cukrem, wlej mleko z budyniami i mieszaj, aż zgęstnieje. Gotuj przez minutę i odstaw do wystudzenia. Miękkie masło ubij mikserem na puszystą masę. Wciąż ubijając, dodawaj po łyżce ostudzony budyń, aż do otrzymania puszystego kremu.
Krok 5
10 min
Delikatnie rozwiń roladę, posmaruj ją masą makową i przygotowanym kremem. Zawiń ponownie w ściereczkę. Włóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Krok 6
5 min
Przed podaniem roladę rozwiń, udekoruj pierniczkami i posyp cukrem pudrem.
Makowiec jest nieodłącznym elementem na stole podczas świąt Bożego Narodzenia. Może on przybierać różne formy! Możesz go piec z dowolnymi dodatkami lub zrobić go z ciasta drożdżowego albo uformować w ciekawy, świąteczny kształt. My proponujemy w te święta wypróbować nasz przepis na roladę świąteczną z makiem, zawijaną z kremem zrobionym na bazie Budyniu o smaku Śmietankowym WINIARY To ciasto przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom świątecznych pyszności. Gwarantujemy!
Komentarze 6