Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Świąteczna rolada kakaowa z makiem
Dodaj do CookBook

Świąteczna rolada kakaowa z makiem

(11)
56 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Mąka pszenna
4  łyżek
Kakao
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
4 
Jajko
100  g
Drobny cukier do wypieków
2  opakowań
Budyń aksamitny śmietankowy WINIARY
0.25  szklanka
Cukier
750  ml
Mleko
200  g
Masło
4  łyżek
Masa makowa
trochę
Pierniki
0.25  szklanka
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
47.6 g
Wartość energetyczna
466.9 kcal
Tłuszcze
25.5 g
Białko
9.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Makowiec jest nieodłącznym elementem na stole podczas świąt Bożego Narodzenia. Może on przybierać różne formy! Możesz go piec z dowolnymi dodatkami lub zrobić go z ciasta drożdżowego albo uformować w ciekawy, świąteczny kształt. My proponujemy w te święta wypróbować nasz przepis na roladę świąteczną z makiem, zawijaną z kremem zrobionym na bazie Budyniu aksamitnego śmietankowego WINIARY. To ciasto przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom świątecznych pyszności. Gwarantujemy!

Przygotowanie

56 min
  • Krok 1

    10 min
    Do miski przesiej mąkę, dodaj Proszek do pieczenia i kakao - wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypując drobnego cukru – łyżka po łyżce – wciąż ubijając. Wlej żółtka i nadal ubijaj. Do ubitej piany wsyp mąkę i resztę składników z miski. Wymieszaj delikatnie szpatułką, by piana nie opadła.
  • Krok 2

    15 min
    Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej i wyrównaj masę. Piecz około 10 – 12 minut w temperaturze 180oC. Sprawdzaj ciasto patyczkiem (jeśli patyczek wetknięty w biszkopt jest suchy – wyjmij ciasto z piekarnika; pieczone zbyt długo będzie się łamało przy zwijaniu).
  • Krok 3

    5 min
    Zaraz po upieczeniu przełóż ciasto na kuchenną ściereczkę, wysypaną drobnym cukrem. Połóż je papierem do pieczenia do góry. Powoli zdejmij papier, a roladę ze ściereczką zwiń wzdłuż dłuższego boku. Zostaw do wystudzenia.
  • Krok 4

    15 min
    W szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe. Resztę mleka zagotuj z cukrem, wlej mleko z budyniami i mieszaj, aż zgęstnieje. Gotuj przez minutę i odstaw do wystudzenia. Miękkie masło ubij mikserem na puszystą masę. Wciąż ubijając, dodawaj po łyżce ostudzony budyń, aż do otrzymania puszystego kremu.
  • Krok 5

    10 min
    Delikatnie rozwiń roladę, posmaruj ją masą makową i przygotowanym kremem. Zawiń ponownie w ściereczkę. Włóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
  • Krok 6

    1 min
    Przed podaniem odwiń roladę ze ściereczki, udekoruj pierniczkami i posyp cukrem pudrem.
Świąteczna rolada kakaowa z makiem

Krok 1 z 6

Do miski przesiej mąkę, dodaj Proszek do pieczenia i kakao - wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypując drobnego cukru – łyżka po łyżce – wciąż ubijając. Wlej żółtka i nadal ubijaj. Do ubitej piany wsyp mąkę i resztę składników z miski. Wymieszaj delikatnie szpatułką, by piana nie opadła.

Świąteczna rolada kakaowa z makiem

Krok 2 z 6

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej i wyrównaj masę. Piecz około 10 – 12 minut w temperaturze 180oC. Sprawdzaj ciasto patyczkiem (jeśli patyczek wetknięty w biszkopt jest suchy – wyjmij ciasto z piekarnika; pieczone zbyt długo będzie się łamało przy zwijaniu).

Świąteczna rolada kakaowa z makiem

Krok 3 z 6

Zaraz po upieczeniu przełóż ciasto na kuchenną ściereczkę, wysypaną drobnym cukrem. Połóż je papierem do pieczenia do góry. Powoli zdejmij papier, a roladę ze ściereczką zwiń wzdłuż dłuższego boku. Zostaw do wystudzenia.

Świąteczna rolada kakaowa z makiem

Krok 4 z 6

W szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe. Resztę mleka zagotuj z cukrem, wlej mleko z budyniami i mieszaj, aż zgęstnieje. Gotuj przez minutę i odstaw do wystudzenia. Miękkie masło ubij mikserem na puszystą masę. Wciąż ubijając, dodawaj po łyżce ostudzony budyń, aż do otrzymania puszystego kremu.

Świąteczna rolada kakaowa z makiem

Krok 5 z 6

Delikatnie rozwiń roladę, posmaruj ją masą makową i przygotowanym kremem. Zawiń ponownie w ściereczkę. Włóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Świąteczna rolada kakaowa z makiem

Krok 6 z 6

Przed podaniem odwiń roladę ze ściereczki, udekoruj pierniczkami i posyp cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.3 z 5
4.3125
Wszystkich ocen: 16
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
1616
88
77
00
00
11

Opinie

5

Dorota

Jak duża blacha?
Anonim (niezweryfikowany) 12/20/2023-01:13 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Jagna

A ja zrobiłam mak biały jak do rogali marcińskich...wyszła pychota. To próba przed wigilią
Anonim (niezweryfikowany) 11/28/2021-06:46 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/12/2022-03:29 CET
Jagna, świetny pomysł na inną wersję naszej rolady!
4

Aneta

Zrobiłam na wigilię, masę makową zrobiłam sama- ugotowałam w mleku, z dodatkiem cynamonu, rumu, cukru. Wyszło, ale w smaku jedno z najgorszych ciast jakie jadłam. Często piekę, bo lubię ale tej rolady nie polecam.
Anonim (niezweryfikowany) 12/26/2020-09:50 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

BEATA

JAK DUŻA BLACHA?
Anonim (niezweryfikowany) 12/23/2020-11:07 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Sylwia

W którym momencie to kakao do biszkopta? Winiary - chyba trzeba rozwinąć stwierdzenie 'resztę składników z miski' a jak wsypałam do kubka to co? :P
Anonim (niezweryfikowany) 12/23/2020-10:10 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/19/2024-01:34 CET
Kakao dodajemy w pierwszym kroku. Najpierw łączymy mąkę, proszek do pieczenia WINIARY i kakao. A potem dodajemy je do masy jajecznej.
4

Beata

Ciasto pycha, krem budyniowy zawsze się sprawdza a połączenie z makiem ciekawe.
Anonim (niezweryfikowany) 12/22/2020-09:55 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Magda

Porażka, nie wiadomo kiedy to kakao dodac.wszystko wyplywa po zawinieciu, dramat.
Anonim (niezweryfikowany) 12/22/2020-03:00 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

AD1234

podoba mi się info - resztę składników z miski - czyli?
Anonim (niezweryfikowany) 12/17/2020-10:44 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/19/2024-01:33 CET
Reszta składników z miski, czyli połączone na samym początku mąka, proszek do pieczenia WINIARY i kakao.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Ciasto
  • Czekolada
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny
  • Świąteczna sałatka warstwowa

    Świąteczna sałatka warstwowa

    25 min Łatwy
  • Pieczeń świąteczna

    Pieczeń świąteczna

    2 godz Łatwy
  • Świąteczna pieczeń z jajkiem

    Świąteczna pieczeń z jajkiem

    1 godz 35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu