Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Rolada świąteczna z makiem

Rolada świąteczna z makiem

(9)
56min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Mąka pszenna
4  łyżek
Kakao
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
4 
Jajko
100  g
Drobny cukier do wypieków
2  opakowań
Budyń aksamitny śmietankowy WINIARY
0.25  szklanka
Cukier
750  ml
Mleko
200  g
Masło
4  łyżek
Masa makowa
trochę
Pierniki
0.25  szklanka
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.14 g
Węglowodany
47.53 g
Tłuszcze
25.53 g
Wartość energetyczna
467 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Makowiec jest nieodłącznym elementem na stole podczas świąt Bożego Narodzenia. Może on przybierać różne formy! Możesz go piec z dowolnymi dodatkami lub zrobić go z ciasta drożdżowego albo uformować w ciekawy, świąteczny kształt. My proponujemy w te święta wypróbować nasz przepis na roladę świąteczną z makiem, zawijaną z kremem zrobionym na bazie Budyniu aksamitnego śmietankowego WINIARY. To ciasto przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom świątecznych pyszności. Gwarantujemy!

Przygotowanie

56 min
  • Krok 1

    10 min
    Do miski przesiej mąkę, dodaj Proszek do pieczenia WINIARY i kakao - wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypując drobnego cukru – łyżka po łyżce – wciąż ubijając. Wlej żółtka i nadal ubijaj. Do ubitej piany wsyp mąkę i resztę składników z miski. Wymieszaj delikatnie szpatułką, by piana nie opadła.
  • Krok 2

    15 min
    Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej i wyrównaj masę. Piecz około 10 – 12 minut w temperaturze 180oC. Sprawdzaj ciasto patyczkiem (jeśli patyczek wetknięty w biszkopt jest suchy – wyjmij ciasto z piekarnika; pieczone zbyt długo będzie się łamało przy zwijaniu).
  • Krok 3

    5 min
    Zaraz po upieczeniu przełóż ciasto na kuchenną ściereczkę, wysypaną drobnym cukrem. Połóż je papierem do pieczenia do góry. Powoli zdejmij papier, a roladę ze ściereczką zwiń wzdłuż dłuższego boku. Zostaw do wystudzenia.
  • Krok 4

    15 min
    W szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe. Resztę mleka zagotuj z cukrem, wlej mleko z budyniami i mieszaj, aż zgęstnieje. Gotuj przez minutę i odstaw do wystudzenia. Miękkie masło ubij mikserem na puszystą masę. Wciąż ubijając, dodawaj po łyżce ostudzony budyń, aż do otrzymania puszystego kremu.
  • Krok 5

    10 min
    Delikatnie rozwiń roladę, posmaruj ją masą makową i przygotowanym kremem. Zawiń ponownie w ściereczkę. Włóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
  • Krok 6

    1 min
    Przed podaniem odwiń roladę ze ściereczki, udekoruj pierniczkami i posyp cukrem pudrem.
Rolada świąteczna z makiem

Krok 1 z 6

Do miski przesiej mąkę, dodaj Proszek do pieczenia WINIARY i kakao - wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypując drobnego cukru – łyżka po łyżce – wciąż ubijając. Wlej żółtka i nadal ubijaj. Do ubitej piany wsyp mąkę i resztę składników z miski. Wymieszaj delikatnie szpatułką, by piana nie opadła.

Rolada świąteczna z makiem

Krok 2 z 6

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej i wyrównaj masę. Piecz około 10 – 12 minut w temperaturze 180oC. Sprawdzaj ciasto patyczkiem (jeśli patyczek wetknięty w biszkopt jest suchy – wyjmij ciasto z piekarnika; pieczone zbyt długo będzie się łamało przy zwijaniu).

Rolada świąteczna z makiem

Krok 3 z 6

Zaraz po upieczeniu przełóż ciasto na kuchenną ściereczkę, wysypaną drobnym cukrem. Połóż je papierem do pieczenia do góry. Powoli zdejmij papier, a roladę ze ściereczką zwiń wzdłuż dłuższego boku. Zostaw do wystudzenia.

Rolada świąteczna z makiem

Krok 4 z 6

W szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe. Resztę mleka zagotuj z cukrem, wlej mleko z budyniami i mieszaj, aż zgęstnieje. Gotuj przez minutę i odstaw do wystudzenia. Miękkie masło ubij mikserem na puszystą masę. Wciąż ubijając, dodawaj po łyżce ostudzony budyń, aż do otrzymania puszystego kremu.

Rolada świąteczna z makiem

Krok 5 z 6

Delikatnie rozwiń roladę, posmaruj ją masą makową i przygotowanym kremem. Zawiń ponownie w ściereczkę. Włóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Rolada świąteczna z makiem

Krok 6 z 6

Przed podaniem odwiń roladę ze ściereczki, udekoruj pierniczkami i posyp cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 7

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
J Jagna

A ja zrobiłam mak biały jak do rogali marcińskich...wyszła pychota. To próba przed wigilią

Winiary
Expert

Jagna, świetny pomysł na inną wersję naszej rolady!

A Aneta

Zrobiłam na wigilię, masę makową zrobiłam sama- ugotowałam w mleku, z dodatkiem cynamonu, rumu, cukru. Wyszło, ale w smaku jedno z najgorszych ciast jakie jadłam. Często piekę, bo lubię ale tej rolady nie polecam.

Winiary
Expert

Może następnym razem wypróbujesz naszą masę? :) Pozdrawiamy!

B BEATA

JAK DUŻA BLACHA?

S Sylwia

W którym momencie to kakao do biszkopta? Winiary - chyba trzeba rozwinąć stwierdzenie 'resztę składników z miski' a jak wsypałam do kubka to co? :P

B Beata

Ciasto pycha, krem budyniowy zawsze się sprawdza a połączenie z makiem ciekawe.

M Magda

Porażka, nie wiadomo kiedy to kakao dodac.wszystko wyplywa po zawinieciu, dramat.

A AD1234

podoba mi się info - resztę składników z miski - czyli?

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Ciasto
  • Czekolada
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Rodzinny posiłek

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary

    Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary

    4 godz Łatwy
  • Brzoskwiniowe pszczółki na miodowym budyniu

    Brzoskwiniowe pszczółki na miodowym budyniu

    3 godz 10 min Łatwy
  • Beza pavlova z kremem budyniowym

    Beza pavlova z kremem budyniowym

    3 godz 58 min
  • Tort urodzinowy WINIARY

    Tort urodzinowy WINIARY

    1 godz 28 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu