Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wafle przekładane mleczną i kakaową masą

Wafle przekładane mleczną i kakaową masą

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Beata07

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

24 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Wafle tortowe
0.25  szklanka
Cukier
0.25  szklanka
Mleko
0.75  kostka
Masło
1.25  szklanek
Mleko w proszku
0.75  kostka
Masło
4  łyżek
Kakao
1  paczka
Orzechy laskowe
4  łyżek
Mleko w proszku
1  szklanka
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.63 g
Węglowodany
16.31 g
Tłuszcze
15.02 g
Wartość energetyczna
216.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Domowa wersja popularnych wafelków. Nasza propozycja to deser, który wprawi w zachwyt każdego fana wafli i kakaowych klimatów. Delikatna masa mleczna to festiwal smakowych uniesień, a mieszanka orzechów i kakao swoją wyrazistością doda wafelkom wykwintności. To rozwiązanie idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    10 min
    Masa mleczna: mleko gotuję z cukrem i odstawiam, by wystygło. 3/4 kostki masła ucieram na puch, dodaję po łyżce mleka w proszku (razem 1,25 szklanki), a następnie wlewam po łyżce mleka z cukrem.
  • Krok 2

    10 min
    Masa orzechowo-kakaowa: Orzechy prażę w piekarniku lub na suchej patelni, studzę i blenderem kruszę drobno. 2/4 kostki masła ucieram na puch, dodaję starte orzechy, cukier puder, 4 czubate łyżki mleka w proszku i wszystko miksuję na gładką masę. Na końcu dodaję kakao i dokładnie mieszam.
  • Krok 3

    10 min
    Pierwszy suchy wafel układam na desce, na to wykładam masę orzechowo-kakaową, przykrywam drugim suchym waflem, smaruję masą mleczną, wierzch przykrywam trzecim waflem, obciążam deseczką.
  • Krok 4

    60 min
    Wstawiam do lodówki, by masy stężały.
Wafle przekładane mleczną i kakaową masą

Krok 1 z 4

Masa mleczna: mleko gotuję z cukrem i odstawiam, by wystygło. 3/4 kostki masła ucieram na puch, dodaję po łyżce mleka w proszku (razem 1,25 szklanki), a następnie wlewam po łyżce mleka z cukrem.

Wafle przekładane mleczną i kakaową masą

Krok 2 z 4

Masa orzechowo-kakaowa: Orzechy prażę w piekarniku lub na suchej patelni, studzę i blenderem kruszę drobno. 2/4 kostki masła ucieram na puch, dodaję starte orzechy, cukier puder, 4 czubate łyżki mleka w proszku i wszystko miksuję na gładką masę. Na końcu dodaję kakao i dokładnie mieszam.

Wafle przekładane mleczną i kakaową masą

Krok 3 z 4

Pierwszy suchy wafel układam na desce, na to wykładam masę orzechowo-kakaową, przykrywam drugim suchym waflem, smaruję masą mleczną, wierzch przykrywam trzecim waflem, obciążam deseczką.

Wafle przekładane mleczną i kakaową masą

Krok 4 z 4

Wstawiam do lodówki, by masy stężały.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Popołudniowa przekąska
  • środek do polerowania kuchni
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Naleśniki z mąki kukurydzianej

    Naleśniki z mąki kukurydzianej

    14 min Łatwy
  • Ciasto kokosowe bez pieczenia

    Ciasto kokosowe bez pieczenia

    4 godz 32 min Łatwy
  • Kulki Rafaello

    Kulki Rafaello

    2 godz 45 min Łatwy
  • Koszyczki wielkanocne z kremem budyniowym

    Koszyczki wielkanocne z kremem budyniowym

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu