Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wafle przekładane mleczną i kakaową masą

0
90 min
Łatwy

Składniki

-
30 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Wafle tortowe
0.25 szklanka
Cukier
0.25 szklanka
Mleko
0.75 kostka
Masło
1.25 szklanek
Mleko w proszku
0.75 kostka
Masło
4 łyżek
Kakao
1 paczka
Orzechy laskowe
4 łyżek
Mleko w proszku
1 szklanka
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
5.06 g
Węglowodany
9.63 g
Tłuszcze
24.07 g
Wartość energetyczna
237.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
10 min
Masa mleczna: mleko gotuję z cukrem i odstawiam, by wystygło. 3/4 kostki masła ucieram na puch, dodaję po łyżce mleka w proszku (razem 1,25 szklanki), a następnie wlewam po łyżce mleka z cukrem.
Krok 2
10 min
Masa orzechowo-kakaowa: Orzechy prażę w piekarniku lub na suchej patelni, studzę i blenderem kruszę drobno. 2/4 kostki masła ucieram na puch, dodaję starte orzechy, cukier puder, 4 czubate łyżki mleka w proszku i wszystko miksuję na gładką masę. Na końcu dodaję kakao i dokładnie mieszam.
Krok 3
10 min
Pierwszy suchy wafel układam na desce, na to wykładam masę orzechowo-kakaową, przykrywam drugim suchym waflem, smaruję masą mleczną, wierzch przykrywam trzecim waflem, obciążam deseczką.
Krok 4
60 min
Wstawiam do lodówki, by masy stężały.
Wafle przekładane mleczną i kakaową masą

Krok 1 z 4

Masa mleczna: mleko gotuję z cukrem i odstawiam, by wystygło. 3/4 kostki masła ucieram na puch, dodaję po łyżce mleka w proszku (razem 1,25 szklanki), a następnie wlewam po łyżce mleka z cukrem.

Wafle przekładane mleczną i kakaową masą

Krok 2 z 4

Masa orzechowo-kakaowa: Orzechy prażę w piekarniku lub na suchej patelni, studzę i blenderem kruszę drobno. 2/4 kostki masła ucieram na puch, dodaję starte orzechy, cukier puder, 4 czubate łyżki mleka w proszku i wszystko miksuję na gładką masę. Na końcu dodaję kakao i dokładnie mieszam.

Wafle przekładane mleczną i kakaową masą

Krok 3 z 4

Pierwszy suchy wafel układam na desce, na to wykładam masę orzechowo-kakaową, przykrywam drugim suchym waflem, smaruję masą mleczną, wierzch przykrywam trzecim waflem, obciążam deseczką.

Wafle przekładane mleczną i kakaową masą

Krok 4 z 4

Wstawiam do lodówki, by masy stężały.

Domowa wersja popularnych wafelków. Nasza propozycja to deser, który wprawi w zachwyt każdego fana wafli i kakaowych klimatów. Delikatna masa mleczna to festiwal smakowych uniesień, a mieszanka orzechów i kakao swoją wyrazistością doda wafelkom wykwintności. To rozwiązanie idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika