Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto bez jajek

14
1 godz 10 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest nikita25

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  szklanek
Mąka
1  kubek
Cukier
1  łyżeczka
Soda oczyszczona
1  łyżka
Kakao
6  łyżek
Olej rzepakowy
1  łyżka
Ocet
250  g
Woda
1  łyżeczka
Aromat waniliowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
24.23 g
Węglowodany
375.09 g
Tłuszcze
86.89 g
Wartość energetyczna
2361.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
10 min
Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, sodę oraz kakao i mieszamy do połączenia.
Krok 2
15 min
Następnie, kolejno wlewamy olej, ocet i kilka kropli aromatu waniliowego. Dolewamy wodę i mieszamy wszystko, aż do połączenia.
Krok 3
45 min
Pieczemy 45-50 min w 175 stopniach.
Ciasto bez jajek

Krok 1 z 3

Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, sodę oraz kakao i mieszamy do połączenia.

Ciasto bez jajek

Krok 2 z 3

Następnie, kolejno wlewamy olej, ocet i kilka kropli aromatu waniliowego. Dolewamy wodę i mieszamy wszystko, aż do połączenia.

Ciasto bez jajek

Krok 3 z 3

Pieczemy 45-50 min w 175 stopniach.

Przepis na ciasto kakaowe bez jajek jest wyjątkowo prosty i szybki! Składniki z przepisu na to proste ciasto wystarczy wymieszać ze sobą. Zajmie ci to dosłownie chwilę. Upieczone ciasto przypomina klasyczne brownie i świetnie sprawdzi się, jako słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości lub, gdy po prostu, masz ochotę na coś czekoladowego.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 11

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
A Aneta
.

Dodałam mleko bez laktozy - zamiast wody. Czas pieczenia 35 min, termoobieg 4d, 160 stopni. Pięknie wyrosło! Po upieczeniu ponakuwałam patyczkiem do szaszłyków, polałam polewą no i posypka. Pyszne, delikatne a jednocześnie lekko wilgotne. Po prostu pycha!🙂

M Marysia
.

Nie wiem czy to moja wina, ale wyszło nie dobre w smaku. Z wyglądu jednak pięknie wyrosło i zrobiło się bardzo puszyste.

Winiary
.
Expert

Marysiu, może po dodaniu większej ilości cukru będzie lepsze? Następnym razem się uda! Polecamy też inne nasze ciasta. :)

M Mateusz
.

Polecam mniej aromatu waniliowego ;-)

Winiary
.
Expert

Mateuszu, jak najbardziej można zmodyfikować przepis i dodać mniej. Można też zdecydować się na inny aromat, np. pomarańczowy :)

M Magda
.

Na jaką to jest brytwankę

A Adrianna
.

super

Winiary
.
Expert

Cieszymy się, że wyszło!

D Domek
.

Przepis dla początkujących bardzo dobry! Dziękuje !

Winiary
.
Expert

Od tego można zacząć naukę pieczenia - by potem wejść na wyższy poziom cukiernictwa :)

W Wiesia
.

Fajny i taniutki przepis dla początkujących ! Pomysł z łyżka octu i łyżeczka sody ok

Winiary
.
Expert

Cieszymy się, że ciasto wyszło i wpraszamy następnym razem na kawałek :)

M Magda
.

A mnie smakuje.

Winiary
.
Expert

Cieszymy się :) Wszystko, co z czekoladą lub kakao, jest dobre :)

J Joanna
.

W smaku niebardzo🙈🙉

Winiary
.
Expert

Proponujemy zamienić wybrane składniki na inne, np. surowe kakao na słodzone.

M Martyna
.

Ściema beznadzieja

Winiary
.
Expert

Zachęcamy do wypróbowania innych przepisów na pyszne czekoladowe ciasta. :-)

R Real
.

Jakieś za bardzo fit... Mogłam dodać mleko zamiast wody

Winiary
.
Expert

Nic straconego - następnym razem tak właśnie zrobisz! :-)

Pokaż więcej komentarzy