Przepis na puszyste ciasto bez jajek pozwala na delektowanie się pysznym deserem, nawet kiedy masz alergię na jajka lub mleko. Czy wiesz, że nawet 2% całej populacji ludzi może być uczulone na jajka? Jedynym wyjściem w tej sytuacji jest totalna eliminacja jajek z jadłospisu. Dlatego ważne jest, aby wybierać przepisy, które nie wymagają tego składnika. Przepis na ciasto bez jajek docenią również weganie, którzy nie spożywają żadnych produktów odzwierzęcych. W naszym przepisie znajdź tylko podstawowe produkty, takie jak mąka, cukier czy soda oczyszczona. Pomimo niewielu składników ciasto nadal wychodzi puszyste i pachnące aromatycznym kakao. Warto spróbować tego zamiennika dla tradycyjnego ciasta czekoladowego również ze względu na prostotę przygotowania ciasta.
Jak przygotować puszyste ciasto bez jajek? Po pierwsze należy połączyć ze sobą suche składniki, tj.: półtorej szklanki mąki, szklankę cukru, jedną łyżeczkę sody oczyszczonej oraz jedną łyżkę kakao. Wszystkie suche składniki dobrze ze sobą mieszamy. Kiedy suche składniki są równomiernie połączone, wlewamy do nich olej rzepakowy, łyżkę octu oraz nieco aromatu waniliowego. Następnie dodajemy szklankę letniej wody i tak przygotowaną masę mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Przygotowanie masy na ciasto czekoladowe bez jajek i mleka nie powinno więc zająć więcej niż 10 minut.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy. Pamiętaj, aby wcześniej wysmarować formę tłuszczem, np. olejem kokosowym. Ciasto należy piec od 45 do 50 minut w 175 stopniach. Możesz sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, za pomocą długiego patyczka. Smacznego!
Tak przygotowane wegańskie brownie sprawdzi się na każdą okazję – spotkanie ze znajomymi, urodziny, czy słodką popołudniową przekąskę. Świetnie smakuje obok filiżanki kawy lub lodów kawowych. Ciasto możesz posypać słodką posypką, jadalnym brokatem lub orzechami. Do puszystego ciasta z kakao pasować będą orzechy włoskie, migdały i pistacje. Jeśli jesz produkty odzwierzęce, dodaj nieco bitej śmietany lub włoskich lodów — kakaowych, kawowych, czekoladowych lub orzechowych. Razem będą smakować wyśmienicie. Ciasto smakuje świetnie także z łyżeczką konfitury, np. wiśniowej lub pomarańczowej.
Sprawdź inne przepisy na szybkie ciasto bez jajek, jakie przygotowaliśmy dla Ciebie w WINIARY. Wejdź na naszą stronę i zainspiruj się mnóstwem prostych przepisów na apetyczne ciasta i desery.
Ania
Też 45 min 175 stopni? Czy skrócić czas pieczenia?
Z góry dziękuję za informację