Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 47

Przekąski na ciepło – gdy zaskoczą cię goście i nie tylko 

Kiedy zjawiają się niespodziewani goście, najlepszym rozwiązaniem jest kulinarna improwizacja. Jeżeli chcesz poczęstować ich czymś niezwykłym, doskonałym pomysłem są przekąski na ciepło – szybkie i łatwe do przygotowania ze składników, które wpadną nam w ręce. Nie bój się, że głód zakłóci spotkanie z przyjaciółmi i zagrozi dobrej zabawie. Proste przekąski na ciepło zapewnią dobre nastroje i sprawią, że wszyscy pokochają wpadać do ciebie z wizytą.  

Przekąski na ciepło z ciasta francuskiego 

Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny półprodukt. Samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego jest co prawda drogą przez mękę, ale możemy je łatwo dostać w sklepie i mrozić. Bywa za to nieocenione podczas przygotowywania przekąsek na ciepło. Często wystarczy bowiem zawinąć coś w płat ciasta francuskiego i wstawić na chwilę do piekarnika – tak przygotujemy nie tylko słodkie owoce, ale także np. parówki, pieczarki, szynkę. Sposób zawijania, przyprawiania czy podawania może się różnić, ale ogólna koncepcja przekąski na ciepło z ciasta francuskiego pozostaje taka sama. 

Tosty, zapiekanki, sandwicze  

Tosty, zapiekanki i sandwicze to świetne przekąski na ciepło, które przygotujemy bardzo szybko. Potrzebujemy tylko pieczywo, kilka dodatków – jak ser, szynka, pieczarki – i już. W zależności od tego, czy dysponujemy tosterem, opiekaczem czy piekarnikiem, przygotować będziemy mogli wybraną wersję przekąski na ciepło z pieczywa. Możemy podawać je z różnymi sosami oraz dodawać świeże warzywa. 

Zapiekane warzywa 

Innymi szybkimi w przygotowaniu przekąskami na ciepło są różne zapiekane warzywa. Idealne będą te, które można nafaszerować – na przykład pomidory, pieczarki (duże kapelusze) czy papryka.  Farsz możemy przygotować z różnych składników, zawsze jednak świetnie jest dodać (do farszu lub posypać z wierzchu) żółty ser, ponieważ pod wpływem temperatury topi się i daje fenomenalny efekt.