Jajka w koszulkach na szpinaku
45min
Średni
1 opakowanie
50 ml
Śmietana 30%
600 g
Szpinak świeży
1
Cebula
1 ząbek
Czosnek
2 łyżek
Masło
4
Jajko
1 łyżka
Szczypiorek
1 łyżka
Koperek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
13.16 g
Węglowodany
9.08 g
Tłuszcze
17.14 g
Wartość energetyczna
243.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
45 min
Krok 1
5 min
Sos przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Krok 2
3 min
Szpinak oczyść, umyj, odsącz.
Krok 3
10 min
Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Zeszklij na maśle, dodaj szpinak. Duś przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
7 min
Filiżankę wyłóż folią spożywczą (kwadrat). Posmaruj masłem/oliwą, posyp zieleniną. Wbij ostrożnie jajko, dopraw solą i pieprzem. W ten sposób przygotuj osobno 4 jajka.
Krok 5
1 min
Folię mocno zawiń i zwiąż sznurkiem, zostawiając dwa jego końce.
Krok 6
1 min
Do garnka wlej na tyle dużo wody, aby jajka po włożeniu były całe zanurzone.
Krok 7
16 min
Każde jajko ze sznurkiem zawieś na drewnianej łyżce i włóż do wrzątku. Gotuj 4-5 minut w zależności od wielkości jajka.
Krok 8
1 min
Jajka rozwiń z folii i podaj na porcji szpinaku, polane sosem serowym.
Krok 9
1 min
Możesz podać na toście lub z ziemniakami puree.
Przepis na jajka w koszulkach na szpinaku to pomysł na efektowne i smaczne śniadanie – lub kolację. Jeżeli obawiasz się, że tradycyjne jajka w koszulkach (gotowane na wrzątku z łyżką oleju) Ci nie wyjdą, przygotowaliśmy dla Ciebie bardzo prostą instrukcję! Gotowe jajko w koszulce układasz na szpinaku z cebulką i czosnkiem, a całość polewasz Sosem Cztery sery Italia WINIARY.
Komentarze 0