Empanady to niewielkie pierożki wywodzące się z kuchni latynoamerykańskiej. Są znane i lubiane nie tylko w Argentynie, Meksyku czy Chile, ale pokochali je też smakosze na całym świecie. Zdobyły one ogromną popularność na całym świecie, dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i wszechstronności. Możesz je przygotować z różnym farszem, podawać z dowolnymi sosami. Zobacz nasz przepis na empanady i przygotuj je dla siebie i swoich bliskich.
Empanady – przysmak dla fanów kuchni świata
Empanadas, jak są nazywane w Hiszpanii, lub empanadillas w innych krajach hiszpańskojęzycznych, to małe pierożki nadziewane różnymi składnikami np. mięsem, rybami, warzywami, serami. Czasami można też spotkać empanady w wersji na słodko – nadziewane owocami. Popularne są zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie.
Przepis na empanady
Podstawą empanadas jest ciasto, które może mieć różne konsystencje, od kruchego po ciasto drożdżowe. Tradycyjnie ciasto jest formowane w kształt półksiężyca lub koła, z wyraźnym brzegiem. U nas będzie to ciasto kruche, ale Ty możesz wybrać inne, jeśli chcesz. Do farszu wykorzystamy tylko trzy składniki – ser, bakłażany i czosnek. To jeden z tych przepisów, który nie sprawi Ci trudności. Przekonaj się, jakie to proste i smaczne.
Komentarze 0