Nasze przepisy Potrawy z piwem

Potrawy z piwem

Połączenie mięsa z piwem jest nie tylko smakowite, lecz także bardzo korzystne – najnowsze badania wykazały, że marynowanie mięsa w piwie przed pieczeniem na grillu (podobnie jak duszenie mięsa w piwie) o połowę redukuje zawartość szkodliwych substancji, powstających podczas obróbki termicznej. Kolor i gatunek piwa może być dowolny (choć w zasadzie jasne piwo do jasnych mięs, a ciemne – do ciemnych), istotne jest, by zawierało alkohol (który i tak wyparuje w trakcie podgrzewania). A potrawy z piwem to nie tylko tradycyjna duszona w piwie golonka czy żeberka z grilla, lecz także kruche i aromatyczne wieprzowe pieczenie z marynowanego w piwie schabu, szynki lub karczku oraz pieczony w piwie soczysty drób i kiełbasy. Kto lubi, może przyrządzić smakowitą „tempurę po polsku”, czyli puszyste piwne ciasto, w którym panieruje się przed smażeniem w głębokim oleju (rzepakowym lub oliwie pomace) kawałki chrupiących warzyw lub nadziewane plasterki mortadeli. Przejrzyjcie uważnie, bo przepisy z piwem mogą Wam sprawić niejedną kulinarną niespodziankę... :)

Kalorie

49 - 60 kcal/100 g

Właściwości i wartości odżywcze

Piwo jest najmniej kalorycznym z napojów alkoholowych. Kalorycznym staje się dlatego, że wypijamy go wiele w jednej porcji – np. 500ml. Ponadto podczas jego spożycia wzmaga się apetyt - zwłaszcza na tłuste potrawy. Piwo ma wysoki indeks glikemiczny i w większości zawiera gluten. Napój ten ma jednak także swoje zalety – znajdujące się w chmielu żywice, lupulina i humulina stosowane są w walce z bezsennością i nerwicami, a zawarta w piwie witamina B1 jest niezbędna dla prawidłowego metabolizmu.

Ciekawostki

Piwo ma działanie moczopędne, odradza się więc jego picie podczas wysiłku fizycznego oraz w okresie upałów.