Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku

(0)
7min
Łatwy

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  ml
Śmietanka 30%
8  g
Kawa NESCAFÉ Classic
80  ml
Whiskey
20  g
Cukier puder
200  ml
Woda
4  łyżeczek
Syrop z cukru trzcinowego Zobacz naszą wskazówkę
1  łyżeczka
Kakao ciemne
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.52 g
Węglowodany
13.43 g
Tłuszcze
15.21 g
Wartość energetyczna
240.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kawa po irlandzku to napój przygotowany z kawy, whiskey, brązowego cukru i bitej śmietany. Wywodzi się prawdopodobnie z zachodniej Irlandii. Po raz pierwszy przygotowano ją dla osób podróżujących przez Atlantyk, które czekając na swój lot, które musiały spędzić noc na lotnisku. Kawa miała rozgrzać turystów w czasie chłodnego, jesiennego wieczoru. Dziś kawa irlandzka to klasyk wśród napojów kawowych – można ją zamówić w wielu kawiarniach, a nawet przygotować w domu. I wcale nie wymaga to specjalistycznych akcesoriów. Nie musisz nawet mieć ekspresu do kawy! Kawę po irlandzku w tym wydaniu zrobisz ze swojej ulubionej kawy rozpuszczalnej. Do tego odrobina alkoholu, cukru, bitej śmietany i kakao do dekoracji. Napój możesz serwować w wysokiej szklance lub w większym kieliszku – w zależności od tego, czym dysponujesz i na jak duży napój masz ochotę. Kawa irlandzka posmakuje osobom lubiącym kawę i słodkie napoje. A w dodatku jest szybka i prosta w przygotowaniu.

Masz chęć na słodki, kawowy napój z dodatkiem alkoholu? Sprawdź nasz przepis na kawę po irlandzku i ciesz się jej smakiem w czasie chłodnych jesiennych lub zimowych wieczorów.

Przygotowanie

7 min
  • Krok 1

    5 min
    W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem. Uzyskaną bitą śmietanę włóż do lodówki.
  • Krok 2

    1 min
    Rozpuść kawę w 200 ml gotującej się wody. Do 4 małych szklanek wlej whisky i syrop z cukru trzcinowego.
  • Krok 3

    1 min
    Umieść małą łyżeczkę na powierzchni mieszanki, wlej gorącą kawę wąskim strumieniem, aby uniknąć zmieszania kawy z whisky. Tuż przed podaniem udekoruj kawę bitą śmietaną i posyp kakao.
Kawa po irlandzku

Krok 1 z 3

W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem. Uzyskaną bitą śmietanę włóż do lodówki.

Kawa po irlandzku

Krok 2 z 3

Rozpuść kawę w 200 ml gotującej się wody. Do 4 małych szklanek wlej whisky i syrop z cukru trzcinowego.

Kawa po irlandzku

Krok 3 z 3

Umieść małą łyżeczkę na powierzchni mieszanki, wlej gorącą kawę wąskim strumieniem, aby uniknąć zmieszania kawy z whisky. Tuż przed podaniem udekoruj kawę bitą śmietaną i posyp kakao.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Inny

Polecane przepisy

  • Żeberka w sosie BBQ

    Żeberka w sosie BBQ

    1 godz 35 min Łatwy
  • Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

    Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

    1 godz 10 min Łatwy
  • Zapiekanka z szynką

    Zapiekanka z szynką

    43 min Łatwy
  • Zupa meksykańska z mięsem mielonym

    Zupa meksykańska z mięsem mielonym

    1 godz Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu