Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kawa po irlandzku to napój przygotowany z kawy, whiskey, brązowego cukru i bitej śmietany. Wywodzi się prawdopodobnie z zachodniej Irlandii. Po raz pierwszy przygotowano ją dla osób podróżujących przez Atlantyk, które czekając na swój lot, które musiały spędzić noc na lotnisku. Kawa miała rozgrzać turystów w czasie chłodnego, jesiennego wieczoru. Dziś kawa irlandzka to klasyk wśród napojów kawowych – można ją zamówić w wielu kawiarniach, a nawet przygotować w domu. I wcale nie wymaga to specjalistycznych akcesoriów. Nie musisz nawet mieć ekspresu do kawy! Kawę po irlandzku w tym wydaniu zrobisz ze swojej ulubionej kawy rozpuszczalnej. Do tego odrobina alkoholu, cukru, bitej śmietany i kakao do dekoracji. Napój możesz serwować w wysokiej szklance lub w większym kieliszku – w zależności od tego, czym dysponujesz i na jak duży napój masz ochotę. Kawa irlandzka posmakuje osobom lubiącym kawę i słodkie napoje. A w dodatku jest szybka i prosta w przygotowaniu.
Masz chęć na słodki, kawowy napój z dodatkiem alkoholu? Sprawdź nasz przepis na kawę po irlandzku i ciesz się jej smakiem w czasie chłodnych jesiennych lub zimowych wieczorów.
Przygotowanie
7 min
Krok 1
5 min
W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem. Uzyskaną bitą śmietanę włóż do lodówki.
Krok 2
1 min
Rozpuść kawę w 200 ml gotującej się wody. Do 4 małych szklanek wlej whisky i syrop z cukru trzcinowego.
Krok 3
1 min
Umieść małą łyżeczkę na powierzchni mieszanki, wlej gorącą kawę wąskim strumieniem, aby uniknąć zmieszania kawy z whisky. Tuż przed podaniem udekoruj kawę bitą śmietaną i posyp kakao.
Krok 1
z
3
W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem. Uzyskaną bitą śmietanę włóż do lodówki.
Krok 2
z
3
Rozpuść kawę w 200 ml gotującej się wody. Do 4 małych szklanek wlej whisky i syrop z cukru trzcinowego.
Krok 3
z
3
Umieść małą łyżeczkę na powierzchni mieszanki, wlej gorącą kawę wąskim strumieniem, aby uniknąć zmieszania kawy z whisky. Tuż przed podaniem udekoruj kawę bitą śmietaną i posyp kakao.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0