Kawa kokosowa
30min
Łatwy
4 łyżeczek
Kawa rozpuszczalna
4 łyżeczek
Cukier
2 łyżeczek
Kakao
100 g
Woda
200 g
Orzechy, mleko kokosowe, surowe (płyn wyciskany z tartego mięsa i wody)
400 g
Mleko o obniżonej zawartości tłuszczu, płyn, 2% tłuszczu mlecznego, z dodatkiem beztłuszczowych stałych składników mleka, bez dodatku witaminy A.
.
Wartości odżywcze
Białko
5.27 g
Węglowodany
14.56 g
Tłuszcze
14 g
Wartość energetyczna
197.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
2 min
Do szklanki wsypać po 4 łyżeczki kawy i cukru, dodać 2 łyżeczki kakao.
Krok 2
3 min
Wodę zagotować i zalać mieszankę. Zamieszać i wystudzić. Schłodzić w lodówce.
Krok 3
5 min
Mleko również schłodzić. Mleko kokosowe wlać do blendera i zmiksować aż płyn się lekko spieni.
Krok 4
5 min
Dodać schłodzoną kawę, zmiksować. Wlać 400 ml mleka zwykłego i ponownie, ostatni raz zmiksować.
Krok 5
1 min
Kawę rozlać do szklaneczek i od razu podawać. Można dołożyć kawowy lód.
Kawa idealna na gorące, letnie popołudnia. Kiedy chcemy się schłodzić i pobudzić, trudno znaleźć lepszy napój niż właśnie mrożona kawa. A ta o smaku kokosowym dodatkowo będzie smakować wyjątkowo dobrze. Jest prosta w przygotowaniu, z użyciem blendera będziemy mogli cieszyć się kokosowym smakiem już po kilkunastu minutach. Możemy podawać z lodem, dzięki temu będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca.
Komentarze 0