Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Napar z imbiru, cytryny i miodu - jak zrobić?

Napar z imbiru, cytryny i miodu - jak zrobić?

(8)
25min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest radish

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kawałków
Korzeń imbiru
1 
Cytryna
500  ml
Woda
2  łyżek
Miód
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
0.93 g
Węglowodany
25.34 g
Tłuszcze
0.31 g
Wartość energetyczna
96.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Napar z imbiru to bardzo zdrowy napój, którego popularność cały czas rośnie, szczególnie w chłodnym czasie jesieni i zimy. Rozgrzewa organizm, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Wykorzystywany jest od dawien dawna w medycynie ludowej, także jako środek na mdłości. Jego prozdrowotne właściwości można zwiększyć przez odpowiednie dodatki. My proponujemy przepis na napar z imbiru z cytryną i miodem. Dodanie cytryny i miodu z jednej strony pomaga przeciwdziałać przeziębieniu i rozgrzać organizm, z drugiej strony zaś sprawia, że tak przygotowany napój jest o wiele smaczniejszy! Zobacz, jak zrobić napar z imbiru z cytryną i miodem.

Herbatka z imbiru może być sporządzona zarówno na bazie świeżego imbiru, jak i jego sproszkowanej wersji dostępnej powszechnie w marketach. Polecamy w miarę możliwości sięgać po świeży imbir, którego właściwości i walory smakowe są mocniejsze. Jednak jeśli nie znajdziesz go w lokalnym sklepie, możesz skorzystać z wersji sproszkowanej, sprzedawanej jako przyprawa.

Zanim przygotujesz napój z imbiru z cytryną i miodem, obierz kawałek świeżego imbiru. Najłatwiej zrobić to za pomocą łyżeczki do herbaty, zdrapując nią cieniutką skórkę korzenia. Obrany imbir pokrój w cienkie plasterki. Cytrynę pokrój w półplasterki i włóż do szklanki razem z imbirem. Zalej całość gorącą wodą, przykryj i odstaw na parę minut. Po tym czasie dodaj miód i wymieszaj dokładnie. Napar z imbiru z cytryną i miodem gotowy – na zdrowie!

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    5 min
    Imbir obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki.
  • Krok 2

    10 min
    Zagotuj wodę. Sparz cytrynę, a następnie pokrój ją w półplasterki.
  • Krok 3

    3 min
    Do szklanek włóż imbir i cytrynę, a następnie zalej wszystko gorącą, ale nie wrzącą wodą.
  • Krok 4

    3 min
    Przykryj napar talerzykiem i zostaw na kilka minut.
  • Krok 5

    2 min
    Na koniec dodaj miód i wszystko dokładnie wymieszaj, naciskając łyżeczką na cytrynę.
  • Krok 6

    2 min
    Jeśli masz ochotę wypić imbir chłodny, dodaj do niego także miętę.
Napar z imbiru, cytryny i miodu - jak zrobić?

Krok 1 z 6

Imbir obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki.

Napar z imbiru, cytryny i miodu - jak zrobić?

Krok 2 z 6

Zagotuj wodę. Sparz cytrynę, a następnie pokrój ją w półplasterki.

Napar z imbiru, cytryny i miodu - jak zrobić?

Krok 3 z 6

Do szklanek włóż imbir i cytrynę, a następnie zalej wszystko gorącą, ale nie wrzącą wodą.

Napar z imbiru, cytryny i miodu - jak zrobić?

Krok 4 z 6

Przykryj napar talerzykiem i zostaw na kilka minut.

Napar z imbiru, cytryny i miodu - jak zrobić?

Krok 5 z 6

Na koniec dodaj miód i wszystko dokładnie wymieszaj, naciskając łyżeczką na cytrynę.

Napar z imbiru, cytryny i miodu - jak zrobić?

Krok 6 z 6

Jeśli masz ochotę wypić imbir chłodny, dodaj do niego także miętę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 6

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Monika

Mój ulubiony przepis 🥰

t tolek

wit.C traci na wartosci powyzej 30 stopni C.

Winiary
Expert

Tolek, dlatego podkreślamy, żeby nie zalewać cytryny wrzątkiem. Można ją też dorzucić później do mocno wystudzonej wody, która ma właśnie ok. 30 lub 40 stopni.

t tolek

cytryna straci witamine po zalaniu goraca woda

M Maciek

Dobrze jest dodać trochę cynamonu

Winiary
Expert

Fajny pomysł, Maćku. Cynamon również działa rozgrzewająco, więc jest wskazany :)

H Henryk

Właściwości cytryny i miodu są stracone w temp. pow. 40 st. C. Nie wiem jak z imbirem

Winiary
Expert

Napar zalewa się gorącą, ale nie wrzącą wodą. Pozdrawiamy!

R Rafał

Dzięki za dokładny przepis

Winiary
Expert

Mamy nadzieję, że napój smakował. :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Inny
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Zima

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Polędwiczki wieprzowe w sosie z mango

    Polędwiczki wieprzowe w sosie z mango

    22 min Łatwy
  • Zupa miso

    Zupa miso

    1 godz 55 min Średni
  • Kurczak curry po tajsku z mlekiem kokosowym

    Kurczak curry po tajsku z mlekiem kokosowym

    45 min Średni
  • Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

    Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

    1 godz 3 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu