Napar z imbiru, z cytryną i miodem
25min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
0.93 g
Węglowodany
25.34 g
Tłuszcze
0.31 g
Wartość energetyczna
96.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
25 min
Krok 1
5 min
Imbir obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki.
Krok 2
10 min
Zagotuj wodę. Sparz cytrynę, a następnie pokrój ją w półplasterki.
Krok 3
3 min
Do szklanek włóż imbir i cytrynę, a następnie zalej wszystko gorącą, ale nie wrzącą wodą.
Krok 4
3 min
Przykryj napar talerzykiem i zostaw na kilka minut.
Krok 5
2 min
Na koniec dodaj miód i wszystko dokładnie wymieszaj, naciskając łyżeczką na cytrynę.
Krok 6
2 min
Jeśli masz ochotę wypić imbir chłodny, dodaj do niego także miętę.
Napar z imbiru to bardzo zdrowy napój, którego popularność cały czas rośnie, szczególnie w chłodnym czasie jesieni i zimy. Rozgrzewa organizm, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Wykorzystywany jest od dawien dawna w medycynie ludowej, także jako środek na mdłości. Jego prozdrowotne właściwości można zwiększyć przez odpowiednie dodatki. My proponujemy przepis na napar z imbiru z cytryną i miodem. Dodanie cytryny i miodu z jednej strony pomaga przeciwdziałać przeziębieniu i rozgrzać organizm, z drugiej strony zaś sprawia, że tak przygotowany napój jest o wiele smaczniejszy! Zobacz, jak zrobić napar z imbiru z cytryną i miodem.
Herbatka z imbiru może być sporządzona zarówno na bazie świeżego imbiru, jak i jego sproszkowanej wersji dostępnej powszechnie w marketach. Polecamy w miarę możliwości sięgać po świeży imbir, którego właściwości i walory smakowe są mocniejsze. Jednak jeśli nie znajdziesz go w lokalnym sklepie, możesz skorzystać z wersji sproszkowanej, sprzedawanej jako przyprawa.
Zanim przygotujesz napój z imbiru z cytryną i miodem, obierz kawałek świeżego imbiru. Najłatwiej zrobić to za pomocą łyżeczki do herbaty, zdrapując nią cieniutką skórkę korzenia. Obrany imbir pokrój w cienkie plasterki. Cytrynę pokrój w półplasterki i włóż do szklanki razem z imbirem. Zalej całość gorącą wodą, przykryj i odstaw na parę minut. Po tym czasie dodaj miód i wymieszaj dokładnie. Napar z imbiru z cytryną i miodem gotowy – na zdrowie!
Herbatka z imbiru może być sporządzona zarówno na bazie świeżego imbiru, jak i jego sproszkowanej wersji dostępnej powszechnie w marketach. Polecamy w miarę możliwości sięgać po świeży imbir, którego właściwości i walory smakowe są mocniejsze. Jednak jeśli nie znajdziesz go w lokalnym sklepie, możesz skorzystać z wersji sproszkowanej, sprzedawanej jako przyprawa.
Zanim przygotujesz napój z imbiru z cytryną i miodem, obierz kawałek świeżego imbiru. Najłatwiej zrobić to za pomocą łyżeczki do herbaty, zdrapując nią cieniutką skórkę korzenia. Obrany imbir pokrój w cienkie plasterki. Cytrynę pokrój w półplasterki i włóż do szklanki razem z imbirem. Zalej całość gorącą wodą, przykryj i odstaw na parę minut. Po tym czasie dodaj miód i wymieszaj dokładnie. Napar z imbiru z cytryną i miodem gotowy – na zdrowie!
Komentarze 2