Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Napar z imbiru, cytryny i miodu - jak zrobić?
Dodaj do CookBook

Napar z imbiru, cytryny i miodu - jak zrobić?

(9)
25 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kawałków
Korzeń imbiru
1 
Cytryna
500  ml
Woda
2  łyżek
Miód
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25.3 g
Wartość energetyczna
96.3 kcal
Tłuszcze
0.3 g
Białko
0.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Napar z imbiru to bardzo zdrowy napój, którego popularność cały czas rośnie, szczególnie w chłodnym czasie jesieni i zimy. Rozgrzewa organizm, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Wykorzystywany jest od dawien dawna w medycynie ludowej, także jako środek na mdłości. Jego prozdrowotne właściwości można zwiększyć przez odpowiednie dodatki. My proponujemy przepis na napar z imbiru z cytryną i miodem. Dodanie cytryny i miodu z jednej strony pomaga przeciwdziałać przeziębieniu i rozgrzać organizm, z drugiej strony zaś sprawia, że tak przygotowany napój jest o wiele smaczniejszy! Zobacz, jak zrobić napar z imbiru z cytryną i miodem.

Herbatka z imbiru może być sporządzona zarówno na bazie świeżego imbiru, jak i jego sproszkowanej wersji dostępnej powszechnie w marketach. Polecamy w miarę możliwości sięgać po świeży imbir, którego właściwości i walory smakowe są mocniejsze. Jednak jeśli nie znajdziesz go w lokalnym sklepie, możesz skorzystać z wersji sproszkowanej, sprzedawanej jako przyprawa.

Zanim przygotujesz napój z imbiru z cytryną i miodem, obierz kawałek świeżego imbiru. Najłatwiej zrobić to za pomocą łyżeczki do herbaty, zdrapując nią cieniutką skórkę korzenia. Obrany imbir pokrój w cienkie plasterki. Cytrynę pokrój w półplasterki i włóż do szklanki razem z imbirem. Zalej całość gorącą wodą, przykryj i odstaw na parę minut. Po tym czasie dodaj miód i wymieszaj dokładnie. Napar z imbiru z cytryną i miodem gotowy – na zdrowie!

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    5 min
    Imbir obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki.
  • Krok 2

    10 min
    Zagotuj wodę. Sparz cytrynę, a następnie pokrój ją w półplasterki.
  • Krok 3

    3 min
    Do szklanek włóż imbir i cytrynę, a następnie zalej wszystko gorącą, ale nie wrzącą wodą.
  • Krok 4

    3 min
    Przykryj napar talerzykiem i zostaw na kilka minut.
  • Krok 5

    2 min
    Na koniec dodaj miód i wszystko dokładnie wymieszaj, naciskając łyżeczką na cytrynę.
  • Krok 6

    2 min
    Jeśli masz ochotę wypić imbir chłodny, dodaj do niego także miętę.
Napar z imbiru, cytryny i miodu - jak zrobić?

Krok 1 z 6

Imbir obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki.

Napar z imbiru, cytryny i miodu - jak zrobić?

Krok 2 z 6

Zagotuj wodę. Sparz cytrynę, a następnie pokrój ją w półplasterki.

Napar z imbiru, cytryny i miodu - jak zrobić?

Krok 3 z 6

Do szklanek włóż imbir i cytrynę, a następnie zalej wszystko gorącą, ale nie wrzącą wodą.

Napar z imbiru, cytryny i miodu - jak zrobić?

Krok 4 z 6

Przykryj napar talerzykiem i zostaw na kilka minut.

Napar z imbiru, cytryny i miodu - jak zrobić?

Krok 5 z 6

Na koniec dodaj miód i wszystko dokładnie wymieszaj, naciskając łyżeczką na cytrynę.

Napar z imbiru, cytryny i miodu - jak zrobić?

Krok 6 z 6

Jeśli masz ochotę wypić imbir chłodny, dodaj do niego także miętę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.3 z 5
4.3076923076923
Wszystkich ocen: 13
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
1313
44
99
00
00
00

Opinie

5

Marysia

Witam ,a ile razy dziennie można pić taki napar ?
Anonim (niezweryfikowany) 02/05/2024-09:50 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
5

Grzegorz

Ile tego imbiru dać? 2 kawałki to słabo wyjaśnia. Waga, łyżeczka....
Anonim (niezweryfikowany) 12/24/2023-08:23 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/19/2024-02:11 CET
Imbir kroimy w plasterki i dodajemy 2 z nich. Oczywiście, możemy dać więcej, jeśli tylko lubimy 😊
4

Monika

Mój ulubiony przepis 🥰
Anonim (niezweryfikowany) 10/06/2022-08:42 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
4

tolek

wit.C traci na wartosci powyzej 30 stopni C.
Anonim (niezweryfikowany) 04/22/2021-02:56 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 12/09/2021-03:36 CET
Tolek, dlatego podkreślamy, żeby nie zalewać cytryny wrzątkiem. Można ją też dorzucić później do mocno wystudzonej wody, która ma właśnie ok. 30 lub 40 stopni.
4

tolek

cytryna straci witamine po zalaniu goraca woda
Anonim (niezweryfikowany) 04/22/2021-02:48 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Maciek

Dobrze jest dodać trochę cynamonu
Anonim (niezweryfikowany) 01/26/2021-01:52 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/28/2021-10:16 CET
Fajny pomysł, Maćku. Cynamon również działa rozgrzewająco, więc jest wskazany :)
4

Henryk

Właściwości cytryny i miodu są stracone w temp. pow. 40 st. C. Nie wiem jak z imbirem
Anonim (niezweryfikowany) 12/15/2020-01:52 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 12/16/2020-03:43 CET
Napar zalewa się gorącą, ale nie wrzącą wodą. Pozdrawiamy!
4

Rafał

Dzięki za dokładny przepis
Anonim (niezweryfikowany) 10/16/2020-05:31 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 12/16/2020-03:42 CET
Mamy nadzieję, że napój smakował. :-)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Inny
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Zima
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu