Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Napar z imbiru to bardzo zdrowy napój, którego popularność cały czas rośnie, szczególnie w chłodnym czasie jesieni i zimy. Rozgrzewa organizm, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Wykorzystywany jest od dawien dawna w medycynie ludowej, także jako środek na mdłości. Jego prozdrowotne właściwości można zwiększyć przez odpowiednie dodatki. My proponujemy przepis na napar z imbiru z cytryną i miodem. Dodanie cytryny i miodu z jednej strony pomaga przeciwdziałać przeziębieniu i rozgrzać organizm, z drugiej strony zaś sprawia, że tak przygotowany napój jest o wiele smaczniejszy! Zobacz, jak zrobić napar z imbiru z cytryną i miodem.
Herbatka z imbiru może być sporządzona zarówno na bazie świeżego imbiru, jak i jego sproszkowanej wersji dostępnej powszechnie w marketach. Polecamy w miarę możliwości sięgać po świeży imbir, którego właściwości i walory smakowe są mocniejsze. Jednak jeśli nie znajdziesz go w lokalnym sklepie, możesz skorzystać z wersji sproszkowanej, sprzedawanej jako przyprawa.
Zanim przygotujesz napój z imbiru z cytryną i miodem, obierz kawałek świeżego imbiru. Najłatwiej zrobić to za pomocą łyżeczki do herbaty, zdrapując nią cieniutką skórkę korzenia. Obrany imbir pokrój w cienkie plasterki. Cytrynę pokrój w półplasterki i włóż do szklanki razem z imbirem. Zalej całość gorącą wodą, przykryj i odstaw na parę minut. Po tym czasie dodaj miód i wymieszaj dokładnie. Napar z imbiru z cytryną i miodem gotowy – na zdrowie!
Przygotowanie
25 min
Krok 1
5 min
Imbir obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki.
Krok 2
10 min
Zagotuj wodę. Sparz cytrynę, a następnie pokrój ją w półplasterki.
Krok 3
3 min
Do szklanek włóż imbir i cytrynę, a następnie zalej wszystko gorącą, ale nie wrzącą wodą.
Krok 4
3 min
Przykryj napar talerzykiem i zostaw na kilka minut.
Krok 5
2 min
Na koniec dodaj miód i wszystko dokładnie wymieszaj, naciskając łyżeczką na cytrynę.
Krok 6
2 min
Jeśli masz ochotę wypić imbir chłodny, dodaj do niego także miętę.
Krok 1
z
6
Imbir obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki.
Krok 2
z
6
Zagotuj wodę. Sparz cytrynę, a następnie pokrój ją w półplasterki.
Krok 3
z
6
Do szklanek włóż imbir i cytrynę, a następnie zalej wszystko gorącą, ale nie wrzącą wodą.
Krok 4
z
6
Przykryj napar talerzykiem i zostaw na kilka minut.
Krok 5
z
6
Na koniec dodaj miód i wszystko dokładnie wymieszaj, naciskając łyżeczką na cytrynę.
Krok 6
z
6
Jeśli masz ochotę wypić imbir chłodny, dodaj do niego także miętę.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
6
M
Monika
Mój ulubiony przepis 🥰
t
tolek
wit.C traci na wartosci powyzej 30 stopni C.
Winiary
Expert
Tolek, dlatego podkreślamy, żeby nie zalewać cytryny wrzątkiem. Można ją też dorzucić później do mocno wystudzonej wody, która ma właśnie ok. 30 lub 40 stopni.
t
tolek
cytryna straci witamine po zalaniu goraca woda
M
Maciek
Dobrze jest dodać trochę cynamonu
Winiary
Expert
Fajny pomysł, Maćku. Cynamon również działa rozgrzewająco, więc jest wskazany :)
H
Henryk
Właściwości cytryny i miodu są stracone w temp. pow. 40 st. C. Nie wiem jak z imbirem
Winiary
Expert
Napar zalewa się gorącą, ale nie wrzącą wodą. Pozdrawiamy!
Komentarze 6