Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Włoskie affogato, czyli kawa z lodami

(0)
15min
Łatwy
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4  porcji
Lody waniliowe dobrej jakości
5  łyżeczek
NESCAFÉ Classic Kawa rozpuszczalna
trochę
Ciasteczka włoskie amaretti (bądź biszkopty lub herbatniki)
60  g
Czekolada gorzka
trochę
Prażone orzechy laskowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.84 g
Węglowodany
24.13 g
Tłuszcze
13.88 g
Wartość energetyczna
231.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

15 min
Krok 1
7 min
Zagotuj wrzątek. Orzechy pokrusz lub posiekaj. Czekoladę posiekaj drobno nożem. Ciasteczka amaretti zgnieć dłonią aby się pokruszyły (nie na proszek!).
Krok 2
3 min
Do przezroczystej szklanki na deser lub pucharka nałóż po porcji lodów waniliowych. Każdą porcję posyp pokruszonymi ciasteczkami, czekoladą i orzechami.
Krok 3
5 min
Kawę rozpuść w 250 ml gorącej wody. Deser podajemy z filiżanką kawy, którą przed jedzeniem, jeszcze gorącą, wlewamy do miseczki z lodami. Serwujemy od razu.
Włoskie affogato, czyli kawa z lodami

Krok 1 z 3

Zagotuj wrzątek. Orzechy pokrusz lub posiekaj. Czekoladę posiekaj drobno nożem. Ciasteczka amaretti zgnieć dłonią aby się pokruszyły (nie na proszek!).

Włoskie affogato, czyli kawa z lodami

Krok 2 z 3

Do przezroczystej szklanki na deser lub pucharka nałóż po porcji lodów waniliowych. Każdą porcję posyp pokruszonymi ciasteczkami, czekoladą i orzechami.

Włoskie affogato, czyli kawa z lodami

Krok 3 z 3

Kawę rozpuść w 250 ml gorącej wody. Deser podajemy z filiżanką kawy, którą przed jedzeniem, jeszcze gorącą, wlewamy do miseczki z lodami. Serwujemy od razu.

Affogato znaczy po włosku "utonąć" - daj się pochłonąć pysznemu smakowi włoskiego affogato. To prosty i szybki deser, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Affogato to porcja lodów waniliowych zanurzona w aromatycznym, gorącym espresso. Deser należy zjeść od razu po podaniu - ale akurat z tym na pewno nie będzie żadnego problemu. :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha