Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Affogato znaczy po włosku "utonąć" - daj się pochłonąć pysznemu smakowi włoskiego affogato. To prosty i szybki deser, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Affogato to porcja lodów waniliowych zanurzona w aromatycznym, gorącym espresso. Deser należy zjeść od razu po podaniu - ale akurat z tym na pewno nie będzie żadnego problemu. :)
Przygotowanie
15 min
Krok 1
7 min
Zagotuj wrzątek. Orzechy pokrusz lub posiekaj. Czekoladę posiekaj drobno nożem. Ciasteczka amaretti zgnieć dłonią aby się pokruszyły (nie na proszek!).
Krok 2
3 min
Do przezroczystej szklanki na deser lub pucharka nałóż po porcji lodów waniliowych. Każdą porcję posyp pokruszonymi ciasteczkami, czekoladą i orzechami.
Krok 3
5 min
Kawę rozpuść w 250 ml gorącej wody. Deser podajemy z filiżanką kawy, którą przed jedzeniem, jeszcze gorącą, wlewamy do miseczki z lodami. Serwujemy od razu.
Krok 1
z
3
Zagotuj wrzątek. Orzechy pokrusz lub posiekaj. Czekoladę posiekaj drobno nożem. Ciasteczka amaretti zgnieć dłonią aby się pokruszyły (nie na proszek!).
Krok 2
z
3
Do przezroczystej szklanki na deser lub pucharka nałóż po porcji lodów waniliowych. Każdą porcję posyp pokruszonymi ciasteczkami, czekoladą i orzechami.
Krok 3
z
3
Kawę rozpuść w 250 ml gorącej wody. Deser podajemy z filiżanką kawy, którą przed jedzeniem, jeszcze gorącą, wlewamy do miseczki z lodami. Serwujemy od razu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0