Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kompot z gruszek na zimę

0
43 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 kg
Gruszki
1 dag
Woda
1 dag
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
0.7 g
Białko
1.8 g
Wartość energetyczna
288.87 kcal
Węglowodany
77.15 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

43 min
Krok 1
10 min
Gruszki przebrać, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki. Najlepiej, żeby były to gruszki twarde, wtedy możemy owoce wykorzystać do ciast.
Krok 2
10 min
Miękkie owoce rozpadną się podczas pasteryzowania. Gruszki układamy ciasno w słoikach, do każdego słoika wsypujemy czubatą łyżkę cukru.
Krok 3
3 min
Zalewamy wrzątkiem do poziomu 1 cm od pokrywki. Wycieramy brzegi, mocno zakręcamy.
Krok 4
20 min
Wstawiamy do dużego garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzujemy ok 20 minut.
Kompot z gruszek na zimę

Krok 1 z 4

Gruszki przebrać, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki. Najlepiej, żeby były to gruszki twarde, wtedy możemy owoce wykorzystać do ciast.

Kompot z gruszek na zimę

Krok 2 z 4

Miękkie owoce rozpadną się podczas pasteryzowania. Gruszki układamy ciasno w słoikach, do każdego słoika wsypujemy czubatą łyżkę cukru.

Kompot z gruszek na zimę

Krok 3 z 4

Zalewamy wrzątkiem do poziomu 1 cm od pokrywki. Wycieramy brzegi, mocno zakręcamy.

Kompot z gruszek na zimę

Krok 4 z 4

Wstawiamy do dużego garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzujemy ok 20 minut.

Najprostsze rozwiązania w kuchni są często najlepsze i najsmaczniejsze! Czy może być coś lepszego niż własnoręcznie przygotowane słoiki z przetworami na zimę? W sezonie na słodkie, jędrne i twarde gruszki warto zrobić przynajmniej kilka słoików z kompotem gruszkowym na zimę. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie trzech składników: gruszek, wody, cukru. Sam proces robienia kompotu z gruszek jest tak nieskomplikowany, że poradzi sobie z nim każdy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika