Kompot z gruszek na zimę
43min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.8 g
Węglowodany
77.15 g
Tłuszcze
0.7 g
Wartość energetyczna
288.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
43 min
Krok 1
10 min
Gruszki przebrać, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki. Najlepiej, żeby były to gruszki twarde, wtedy możemy owoce wykorzystać do ciast.
Krok 2
10 min
Miękkie owoce rozpadną się podczas pasteryzowania. Gruszki układamy ciasno w słoikach, do każdego słoika wsypujemy czubatą łyżkę cukru.
Krok 3
3 min
Zalewamy wrzątkiem do poziomu 1 cm od pokrywki. Wycieramy brzegi, mocno zakręcamy.
Krok 4
20 min
Wstawiamy do dużego garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzujemy ok 20 minut.
Najprostsze rozwiązania w kuchni są często najlepsze i najsmaczniejsze! Czy może być coś lepszego niż własnoręcznie przygotowane słoiki z przetworami na zimę? W sezonie na słodkie, jędrne i twarde gruszki warto zrobić przynajmniej kilka słoików z kompotem gruszkowym na zimę. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie trzech składników: gruszek, wody, cukru. Sam proces robienia kompotu z gruszek jest tak nieskomplikowany, że poradzi sobie z nim każdy.
Komentarze 0