Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Najprostsze rozwiązania w kuchni są często najlepsze i najsmaczniejsze! Czy może być coś lepszego niż własnoręcznie przygotowane słoiki z przetworami na zimę? W sezonie na słodkie, jędrne i twarde gruszki warto zrobić przynajmniej kilka słoików z kompotem gruszkowym na zimę. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie trzech składników: gruszek, wody, cukru. Sam proces robienia kompotu z gruszek jest tak nieskomplikowany, że poradzi sobie z nim każdy.
Przygotowanie
43 min
Krok 1
10 min
Gruszki przebrać, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki. Najlepiej, żeby były to gruszki twarde, wtedy możemy owoce wykorzystać do ciast.
Krok 2
10 min
Miękkie owoce rozpadną się podczas pasteryzowania. Gruszki układamy ciasno w słoikach, do każdego słoika wsypujemy czubatą łyżkę cukru.
Krok 3
3 min
Zalewamy wrzątkiem do poziomu 1 cm od pokrywki. Wycieramy brzegi, mocno zakręcamy.
Krok 4
20 min
Wstawiamy do dużego garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzujemy ok 20 minut.
Krok 1
z
4
Gruszki przebrać, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki. Najlepiej, żeby były to gruszki twarde, wtedy możemy owoce wykorzystać do ciast.
Krok 2
z
4
Miękkie owoce rozpadną się podczas pasteryzowania. Gruszki układamy ciasno w słoikach, do każdego słoika wsypujemy czubatą łyżkę cukru.
Krok 3
z
4
Zalewamy wrzątkiem do poziomu 1 cm od pokrywki. Wycieramy brzegi, mocno zakręcamy.
Krok 4
z
4
Wstawiamy do dużego garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzujemy ok 20 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0