Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Soki domowej roboty to genialny sposób na rozgrzanie się w zimowe wieczory. Dodane do herbaty rozgrzeją nas jak niewiele innych składników – a wszystko w zgodzie z naturą i do tego smaczne! Sok z czarnego bzu z naszego przepisu spełnia wszystkie wcześniejsze warunki. Sprawdźcie sami!
Przygotowanie
65 min
Krok 1
20 min
Dojrzały czarny bez, umyć i obrać kuleczki z "parasolek". Najlepiej nadaje się do tego widelec. Zielone kuleczki wyrzucić. Bez włożyć do garnka, zalać szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia około 15-20 min.
Krok 2
25 min
Lekko przestudzić, wylać na gęste sitko i pozostawić żeby odciekł sok. Nie przecieramy ani nie mieszamy.
Krok 3
20 min
Na 1,5 litra soku dodajemy 0,5 kg cukru, sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Sok rozlewamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 10 minut.
Krok 1
z
3
Dojrzały czarny bez, umyć i obrać kuleczki z "parasolek". Najlepiej nadaje się do tego widelec. Zielone kuleczki wyrzucić. Bez włożyć do garnka, zalać szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia około 15-20 min.
Krok 2
z
3
Lekko przestudzić, wylać na gęste sitko i pozostawić żeby odciekł sok. Nie przecieramy ani nie mieszamy.
Krok 3
z
3
Na 1,5 litra soku dodajemy 0,5 kg cukru, sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Sok rozlewamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 10 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0