Sok z czarnego bzu
65min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
3.31 g
Węglowodany
175.52 g
Tłuszcze
2.51 g
Wartość energetyczna
1848.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
65 min
Krok 1
20 min
Dojrzały czarny bez, umyć i obrać kuleczki z "parasolek". Najlepiej nadaje się do tego widelec. Zielone kuleczki wyrzucić. Bez włożyć do garnka, zalać szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia około 15-20 min.
Krok 2
25 min
Lekko przestudzić, wylać na gęste sitko i pozostawić żeby odciekł sok. Nie przecieramy ani nie mieszamy.
Krok 3
20 min
Na 1,5 litra soku dodajemy 0,5 kg cukru, sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Sok rozlewamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 10 minut.
Soki domowej roboty to genialny sposób na rozgrzanie się w zimowe wieczory. Dodane do herbaty rozgrzeją nas jak niewiele innych składników – a wszystko w zgodzie z naturą i do tego smaczne! Sok z czarnego bzu z naszego przepisu spełnia wszystkie wcześniejsze warunki. Sprawdźcie sami!
Komentarze 0