Studencka kuchnia to przedmiot żartów i dowcipów. O ile sytuacje „kromki z chlebem” czy „chleba posmarowanego nożem” zdarzają się, o tyle na szczęście są to nieliczne przypadki. Obiad studencki, choć zwykle nie jest wyrafinowany i kosztowny, może być pożywny i zdrowy. Sprawdź przepisy na studenckie obiady, w których dominuje makaron, np. makaron w sosie szpinakowym, penne z cukinią czy legendarne w studenckim świecie spaghetti po bolońsku. Odpoczywając natomiast od makaronów, możesz na studencki obiad przyrządzić na przykład zapiekankę z kurczakiem, zapiekankę z pieczarkami lub zapiekankę warzywną, a jeśli najdzie cię ochota na zupę, ugotuj łatwą zupę jarzynową. Dodaj przepisy na studenckie obiady do swojego codziennego menu, by studencka kuchnia nie oznaczała dla ciebie jedynie utraty kilogramów.
Życie studenckie pełne jest wrażeń, zajęć, obowiązków. Gotowanie często schodzi na daleki plan, dlatego studencki obiad powinien być nie tylko tani, ale przede wszystkim szybki i prosty do przygotowania. Studenci często opuszczają dopiero rodzinny dom i podejmują pierwsze samodzielne próby kulinarne, a jak wiadomo – nie od razu Kraków zbudowano. Dlatego studencki obiad bywa mało finezyjny, ale na finezję przyjdzie jeszcze czas. Wśród studentów dużą popularnością cieszą się wspomniane już makarony, ponieważ można je szybko przygotować. Wystarczy dodać sos lub zapiec z ulubionymi składnikami – i gotowe. Dużo możliwości dają też parówki. Znajdziesz na naszych stronach przepis na leczo z parówkami, gulasz z parówek czy parówki zapiekane w cieście francuskim.
Różnorodność studenckich obiadów zagwarantuje kuchnia sezonowa, to znaczy taka, która opiera się o składniki szeroko dostępne i tanie w określonym okresie roku. Dzięki temu możesz przygotować na przykład penne z cukinią albo kalafior pieczony w całości, wydając na to niewiele pieniędzy.