Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Placki ziemniaczane z papryką i czosnkiem

0
33 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Ziemniaki
1 
Jajko
1 ząbek
Czosnek
1 
Papryka żółta
1 
Papryka czerwona
3 łyżek
Mąka pszenna
1 łyżka
Mąka ziemniaczana
1 pęczek
Natka pietruszki
1 trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
8.37 g
Białko
9.65 g
Wartość energetyczna
260.53 kcal
Węglowodany
39.49 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

33 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki przekładamy do szatkownicy, wraz z 1 ząbkiem czosnku, natką pietruszki i jajkiem. Rozdrabniamy i łączymy. Doprawiamy ziarenkami smaku.
Krok 2
5 min
Papryczki kroimy drobno i dodajemy do ziemniaków.
Krok 3
3 min
Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
Krok 4
15 min
Ciasto nabieramy łyżką na patelnię i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Placki lekko wyrastają. Gotowe placki odsączamy na ręczniku papierowym.
Placki ziemniaczane z papryką i czosnkiem

Krok 1 z 4

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki przekładamy do szatkownicy, wraz z 1 ząbkiem czosnku, natką pietruszki i jajkiem. Rozdrabniamy i łączymy. Doprawiamy ziarenkami smaku.

Placki ziemniaczane z papryką i czosnkiem

Krok 2 z 4

Papryczki kroimy drobno i dodajemy do ziemniaków.

Placki ziemniaczane z papryką i czosnkiem

Krok 3 z 4

Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy.

Placki ziemniaczane z papryką i czosnkiem

Krok 4 z 4

Ciasto nabieramy łyżką na patelnię i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Placki lekko wyrastają. Gotowe placki odsączamy na ręczniku papierowym.

Placki ziemniaczane z papryką i czosnkiem smakują niezwykle wyraziście, a do tego fantastycznie pachną. To zachęca do ich spróbowania, a efekt końcowy pozostaje niezapomniany. Prawdziwa kulinarna uczta dla naszego podniebienia!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika