Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gryczana kasza z mięsem, warzywami i goździkami

0
71 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1 
Papryka czerwona
150 g
Korniszon
100 g
Kalafior
250 g
Mięso mielone wieprzowe
0.75 szklanka
Kasza gryczana
2 łyżek
Olej
2 
Goździki
1 ząbek
Czosnek
2 łyżek
Sos sojowy
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
17.21 g
Wartość energetyczna
388.73 kcal
Tłuszcze
22.41 g
Węglowodany
32.56 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

71 min
Krok 1
7 min
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek.
Krok 2
2 min
Do zeszklonej cebuli dodaj kaszę i dokładnie wymieszaj, nie zdejmując z ognia.
Krok 3
10 min
Pietruszkę oraz marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do podgotowanej kaszy dodaj starte warzywa.
Krok 4
5 min
Rozmrożonego kalafiora podziel na małe różyczki.
Krok 5
5 min
Paprykę pokrój w małą kostkę, a korniszonki w grube plasterki.
Krok 6
2 min
Po około 3 minutach od wrzucenia tartych warzyw dodaj kalafiora i korniszonki.
Krok 7
4 min
Całość duś na wolnym ogniu około 3 minuty, po czym wlej sos sojowy i bulion drobiowy przygotowany z Rosołu drobiowego Winiary.
Krok 8
15 min
Przykryj i duś, aż kasza będzie miękka. Gdy płyn odparuje nadmiernie, a kasza jeszcze będzie twarda, dolej około 0,5 szklanki wody.
Krok 9
15 min
Na osobnej patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 10
3 min
Goździki rozgnieć w moździerzu i dorzuć do smażącego się mięsa.
Krok 11
3 min
Na patelnię z kaszą i warzywami dodaj przesmażone mięso. Całość wymieszaj i duś jeszcze około 3 minut.
Gryczana kasza z mięsem, warzywami i goździkami

Krok 1 z 11

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek.

Gryczana kasza z mięsem, warzywami i goździkami

Krok 2 z 11

Do zeszklonej cebuli dodaj kaszę i dokładnie wymieszaj, nie zdejmując z ognia.

Gryczana kasza z mięsem, warzywami i goździkami

Krok 3 z 11

Pietruszkę oraz marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do podgotowanej kaszy dodaj starte warzywa.

Gryczana kasza z mięsem, warzywami i goździkami

Krok 4 z 11

Rozmrożonego kalafiora podziel na małe różyczki.

Gryczana kasza z mięsem, warzywami i goździkami

Krok 5 z 11

Paprykę pokrój w małą kostkę, a korniszonki w grube plasterki.

Gryczana kasza z mięsem, warzywami i goździkami

Krok 6 z 11

Po około 3 minutach od wrzucenia tartych warzyw dodaj kalafiora i korniszonki.

Gryczana kasza z mięsem, warzywami i goździkami

Krok 7 z 11

Całość duś na wolnym ogniu około 3 minuty, po czym wlej sos sojowy i bulion drobiowy przygotowany z Rosołu drobiowego Winiary.

Gryczana kasza z mięsem, warzywami i goździkami

Krok 8 z 11

Przykryj i duś, aż kasza będzie miękka. Gdy płyn odparuje nadmiernie, a kasza jeszcze będzie twarda, dolej około 0,5 szklanki wody.

Gryczana kasza z mięsem, warzywami i goździkami

Krok 9 z 11

Na osobnej patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem.

Gryczana kasza z mięsem, warzywami i goździkami

Krok 10 z 11

Goździki rozgnieć w moździerzu i dorzuć do smażącego się mięsa.

Gryczana kasza z mięsem, warzywami i goździkami

Krok 11 z 11

Na patelnię z kaszą i warzywami dodaj przesmażone mięso. Całość wymieszaj i duś jeszcze około 3 minut.

Kasza gryczana z dodatkiem mięsnym i warzywami to sycący i wartościowy obiad. Aby urozmaicić smak mięsa, jako dodatek proponujemy goździki, aromat kaszy i warzyw wzbogaci zaś Bulion drobiowy WINIARY. Gryczaną kaszę z warzywami i mięsem możesz podać udekorowane posiekaną natką pietruszki. Potrawę z kaszy możesz także wzbogacić o sos sojowy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika