Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szpinak z jajkiem

0
51 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Jajko
1 łyżka
Oliwa z oliwek
1 łyżeczka
Masło
2 ząbków
Czosnek
1 trochę
Gałka muszkatołowa
1 łyżeczka
Mąka
150 ml
Śmietana 30%
1 paczka
Szpinak Mrożony
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
186.77 kcal
Węglowodany
3.65 g
Białko
2.93 g
Tłuszcze
18.14 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

51 min
Krok 1
15 min
Na 10-15 min przed przyrządzeniem szpinak wyjmij z zamrażalnika i wyłóż na deskę do krojenia.
Krok 2
5 min
W rondlu na oliwie i maśle podsmaż drobno posiekany czosnek.
Krok 3
7 min
Szpinak, który w tym czasie trochę zmiękł, pokrój na długość 1,5 - 2 cm i włóż do rondla, dodaj kostkę bulionu warzywnego, trochę pieprzu i duś na średnim ogniu pod przykryciem, aż szpinak całkowicie sie rozpuści.
Krok 4
5 min
Następnie dolej śmietankę, przypraw gałką muszkatołową (szczypta), wymieszaj, wyłącz.
Krok 5
2 min
Szpinak oprósz mąką przez sitko do herbaty, wymieszaj.
Krok 6
5 min
Ponownie włącz ogrzewanie i gotuj całość do uzyskania średniej gęstości sosu (jeśli jest za rzadki, powtórz proces dodawania mąki).
Krok 7
2 min
Na koniec spróbuj i, jeśli to będzie potrzebne, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 8
8 min
Jajko ugotuj na twardo.
Krok 9
2 min
Szpinak wyłóż na salaterkę, posyp drobno posiekanym jajkiem (ew. startym na tarce).
Szpinak z jajkiem

Krok 1 z 9

Na 10-15 min przed przyrządzeniem szpinak wyjmij z zamrażalnika i wyłóż na deskę do krojenia.

Szpinak z jajkiem

Krok 2 z 9

W rondlu na oliwie i maśle podsmaż drobno posiekany czosnek.

Szpinak z jajkiem

Krok 3 z 9

Szpinak, który w tym czasie trochę zmiękł, pokrój na długość 1,5 - 2 cm i włóż do rondla, dodaj kostkę bulionu warzywnego, trochę pieprzu i duś na średnim ogniu pod przykryciem, aż szpinak całkowicie sie rozpuści.

Szpinak z jajkiem

Krok 4 z 9

Następnie dolej śmietankę, przypraw gałką muszkatołową (szczypta), wymieszaj, wyłącz.

Szpinak z jajkiem

Krok 5 z 9

Szpinak oprósz mąką przez sitko do herbaty, wymieszaj.

Szpinak z jajkiem

Krok 6 z 9

Ponownie włącz ogrzewanie i gotuj całość do uzyskania średniej gęstości sosu (jeśli jest za rzadki, powtórz proces dodawania mąki).

Szpinak z jajkiem

Krok 7 z 9

Na koniec spróbuj i, jeśli to będzie potrzebne, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Szpinak z jajkiem

Krok 8 z 9

Jajko ugotuj na twardo.

Szpinak z jajkiem

Krok 9 z 9

Szpinak wyłóż na salaterkę, posyp drobno posiekanym jajkiem (ew. startym na tarce).

Szpinak często był zmorą naszego dzieciństwa, tymczasem dobrze przygotowany, może być naprawdę pyszny. Szpinak wzbogacony odrobiną podsmażonego czosnku, doprawiony Bulionem warzywnym Kogutek WINIARY to idealna baza do naleśników lub pomysł na samodzielne danie. Idealnie komponuje się z jajkiem – zarówno dodanym bezpośrednio do szpinaku jak i ugotowanym na twardo.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika