Szpinak z jajkiem
51min
Łatwy
1 kostka
1
Jajko
1 łyżka
Oliwa z oliwek
1 łyżeczka
Masło
2 ząbków
Czosnek
1 trochę
Gałka muszkatołowa
1 łyżeczka
Mąka
150 ml
Śmietana 30%
1 opakowanie
Szpinak Mrożony
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
2.93 g
Węglowodany
3.65 g
Tłuszcze
18.14 g
Wartość energetyczna
186.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
51 min
Krok 1
15 min
Na 10-15 min przed przyrządzeniem szpinak wyjmij z zamrażalnika i wyłóż na deskę do krojenia.
Krok 2
5 min
W rondlu na oliwie i maśle podsmaż drobno posiekany czosnek.
Krok 3
7 min
Szpinak, który w tym czasie trochę zmiękł, pokrój na długość 1,5 - 2 cm i włóż do rondla, dodaj kostkę bulionu warzywnego, trochę pieprzu i duś na średnim ogniu pod przykryciem, aż szpinak całkowicie sie rozpuści.
Krok 4
5 min
Następnie dolej śmietankę, przypraw gałką muszkatołową (szczypta), wymieszaj, wyłącz.
Krok 5
2 min
Szpinak oprósz mąką przez sitko do herbaty, wymieszaj.
Krok 6
5 min
Ponownie włącz ogrzewanie i gotuj całość do uzyskania średniej gęstości sosu (jeśli jest za rzadki, powtórz proces dodawania mąki).
Krok 7
2 min
Na koniec spróbuj i, jeśli to będzie potrzebne, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 8
8 min
Jajko ugotuj na twardo.
Krok 9
2 min
Szpinak wyłóż na salaterkę, posyp drobno posiekanym jajkiem (ew. startym na tarce).
Szpinak często był zmorą naszego dzieciństwa, tymczasem dobrze przygotowany, może być naprawdę pyszny. Szpinak wzbogacony odrobiną podsmażonego czosnku, doprawiony Bulionem warzywnym Kogutek WINIARY to idealna baza do naleśników lub pomysł na samodzielne danie. Idealnie komponuje się z jajkiem – zarówno dodanym bezpośrednio do szpinaku jak i ugotowanym na twardo.
Komentarze 0