Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szpinak często był zmorą naszego dzieciństwa, tymczasem dobrze przygotowany, może być naprawdę pyszny. Szpinak wzbogacony odrobiną podsmażonego czosnku, doprawiony Bulionem warzywnym Kogutek WINIARY to idealna baza do naleśników lub pomysł na samodzielne danie. Idealnie komponuje się z jajkiem – zarówno dodanym bezpośrednio do szpinaku jak i ugotowanym na twardo.
Przygotowanie
51 min
Krok 1
15 min
Na 10-15 min przed przyrządzeniem szpinak wyjmij z zamrażalnika i wyłóż na deskę do krojenia.
Krok 2
5 min
W rondlu na oliwie i maśle podsmaż drobno posiekany czosnek.
Krok 3
7 min
Szpinak, który w tym czasie trochę zmiękł, pokrój na długość 1,5 - 2 cm i włóż do rondla, dodaj kostkę bulionu warzywnego, trochę pieprzu i duś na średnim ogniu pod przykryciem, aż szpinak całkowicie sie rozpuści.
Krok 4
5 min
Następnie dolej śmietankę, przypraw gałką muszkatołową (szczypta), wymieszaj, wyłącz.
Krok 5
2 min
Szpinak oprósz mąką przez sitko do herbaty, wymieszaj.
Krok 6
5 min
Ponownie włącz ogrzewanie i gotuj całość do uzyskania średniej gęstości sosu (jeśli jest za rzadki, powtórz proces dodawania mąki).
Krok 7
2 min
Na koniec spróbuj i, jeśli to będzie potrzebne, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 8
8 min
Jajko ugotuj na twardo.
Krok 9
2 min
Szpinak wyłóż na salaterkę, posyp drobno posiekanym jajkiem (ew. startym na tarce).
Krok 1
z
9
Na 10-15 min przed przyrządzeniem szpinak wyjmij z zamrażalnika i wyłóż na deskę do krojenia.
Krok 2
z
9
W rondlu na oliwie i maśle podsmaż drobno posiekany czosnek.
Krok 3
z
9
Szpinak, który w tym czasie trochę zmiękł, pokrój na długość 1,5 - 2 cm i włóż do rondla, dodaj kostkę bulionu warzywnego, trochę pieprzu i duś na średnim ogniu pod przykryciem, aż szpinak całkowicie sie rozpuści.
Krok 4
z
9
Następnie dolej śmietankę, przypraw gałką muszkatołową (szczypta), wymieszaj, wyłącz.
Krok 5
z
9
Szpinak oprósz mąką przez sitko do herbaty, wymieszaj.
Krok 6
z
9
Ponownie włącz ogrzewanie i gotuj całość do uzyskania średniej gęstości sosu (jeśli jest za rzadki, powtórz proces dodawania mąki).
Krok 7
z
9
Na koniec spróbuj i, jeśli to będzie potrzebne, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 8
z
9
Jajko ugotuj na twardo.
Krok 9
z
9
Szpinak wyłóż na salaterkę, posyp drobno posiekanym jajkiem (ew. startym na tarce).
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0