Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
obiad z drobiem, danie drób, danie z drobiem

Dania z indykiem

Smaczne, delikatne mięso indyków przez długie wieki było w Polsce uważane za rarytas i podawano je wyłącznie na stołach magnatów i bogaczy.

  • Indyk pieczony
  • Pierś z indyka
  • Indyk duszony
Przepisy 40
Ragout z indyka z warzywami

Ragout z indyka z warzywami

75
27 min Łatwy
Domowa kanapka z indykiem, boczkiem i sosem

Domowa kanapka z indykiem, boczkiem i sosem

80
25 min Łatwy
Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą

Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą

90
15 godz 16 min Średni
Pieczeń z indyka faszerowana kaszą i warzywami

Pieczeń z indyka faszerowana kaszą i warzywami

80
1 godz 9 min Łatwy
Sznycel z indyka z piekarnika

Sznycel z indyka z piekarnika

70
35 min Łatwy
Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

35
42 min Łatwy
Filet z indyka z pieczarkami

Filet z indyka z pieczarkami

3 godz 34 min Średni
Szaszłyki z indyka na maśle z groszkiem i marchewką

Szaszłyki z indyka na maśle z groszkiem i marchewką

40
45 min Łatwy
Indyk w sosie pieczeniowym

Indyk w sosie pieczeniowym

25
1 godz 1 min Średni
Golonki z indyka

Golonki z indyka

50
1 godz 22 min Średni
Roladki z indyka

Roladki z indyka

50
2 godz Średni
Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

13 godz 40 min Łatwy
Polędwiczki z indyka na ostro

Polędwiczki z indyka na ostro

100
1 godz 4 min Łatwy
Duszony filet z indyka

Duszony filet z indyka

50
35 min Łatwy
Garnek serowy z polędwiczką z indyka

Garnek serowy z polędwiczką z indyka

60
35 min Łatwy
Pierś indyka po chińsku

Pierś indyka po chińsku

75
1 godz 25 min Łatwy
Nadziewany udziec z indyka

Nadziewany udziec z indyka

40
4 godz 16 min Łatwy
Pasztet świąteczny

Pasztet świąteczny

1 godz 33 min Łatwy
Pasztet z indyka

Pasztet z indyka

1 godz 41 min Łatwy
Dewolaj z piersi indyka

Dewolaj z piersi indyka

65
30 min Łatwy
Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

1 godz 12 min Łatwy
Kanapka z pieczonym indykiem, awokado i serem

Kanapka z pieczonym indykiem, awokado i serem

13 min Łatwy
Sznycel z indyka z mozzarellą

Sznycel z indyka z mozzarellą

75
41 min Łatwy
Zupa borowikowa z klopsikami

Zupa borowikowa z klopsikami

36 min Łatwy
Sałatka makaronowa z indykiem

Sałatka makaronowa z indykiem

46 min Łatwy
Udziec z indyka w sosie curry

Udziec z indyka w sosie curry

35
1 godz 20 min Łatwy
Nuggetsy z indyka

Nuggetsy z indyka

60
25 min Łatwy
Pasztet w galarecie żurawinowej

Pasztet w galarecie żurawinowej

2 godz 46 min Łatwy
Medaliony z indyka z ananasem

Medaliony z indyka z ananasem

35
56 min Łatwy
Grzybowe roladki z indyka

Grzybowe roladki z indyka

35
50 min Łatwy
Faszerowany filet z indyka z szynką i marchewką

Faszerowany filet z indyka z szynką i marchewką

50
1 godz 19 min Łatwy
Filet z indyka w sosie żurawinowym

Filet z indyka w sosie żurawinowym

40
1 godz 21 min Łatwy
Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

25
1 godz 15 min Łatwy
Indyk z porem

Indyk z porem

35
29 min Łatwy
Duszone skrzydła z indyka

Duszone skrzydła z indyka

60
3 godz 50 min Łatwy
Gnocchi z indykiem w pomidorach

Gnocchi z indykiem w pomidorach

45
54 min Łatwy
Gulasz z indyka z pieczarkami Jagert Art

Gulasz z indyka z pieczarkami Jagert Art

45
1 godz 21 min Łatwy
Gulasz z indyka

Gulasz z indyka

60
1 godz 20 min Łatwy
Udziec z indyka pieczony w ziołach

Udziec z indyka pieczony w ziołach

40
13 godz 45 min Łatwy
Zupa brokułowa z makaronem

Zupa brokułowa z makaronem

58 min Łatwy

Smaczne, delikatne mięso indyków przez długie wieki było w Polsce uważane za rarytas i podawano je wyłącznie na stołach magnatów i bogaczy. Potrawy z indykiem to cały wachlarz technik i smaków, bo indyka można piec, smażyć, dusić, przyrządzać go na ostro lub na słodko z rozmaitymi dodatkami. Białe mięso z piersi wymaga krótkiej obróbki termicznej w wysokiej temperaturze (smażenia lub krótkiego pieczenia) – pieczone zbyt długo, gotowane lub duszone stanie się suche i wiórowate. Przed pieczeniem należy je krótko obsmażyć na bardzo gorącej patelni, aby „zamknąć” w środku soki. Ciemne mięso z udźca indyka jest bardziej wyraziste w smaku i mniej delikatne. Można je zamarynować na kilka godzin i upiec lub udusić w potrawce. Najdłuższego czasu marynowania i pieczenia wymagają podudzia z indyka (po upieczeniu mięso powinno łatwo odchodzić od ścięgien). Natomiast indycze skrzydełka możemy wykorzystać jako bazę do warzywnych zup lub mięsnych wywarów. Zebraliśmy dla Was mnóstwo inspirujących przepisów na dania z indyka: z parowaru, z patelni, z piekarnika i z garnka, na zimno i na gorąco oraz we wszystkich smakach – curry, cytrynowym, serowym, jogurtowym, brzoskwiniowym, pomidorowym, pieczarkowo-śmietanowym, paprykowym, marengo, pomarańczowym, oliwkowym, po prowansalsku, w maladze, a nawet w sosie czekoladowym z chili. Nic, tylko przyrządzać i - degustować :)

Kalorie

170 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Indyk nie zawiera dużej ilości tłuszczu i jest źródłem białka – ilość tłuszczu różni się w poszczególnych partiach mięsa – najchudsze są oczywiście piersi. Mięso z indyka, tak jak inne gatunki zawiera cynk, żelazo i potas.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu