Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym
Dodaj do CookBook

Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion grzybowy WINIARY
600  g
Pierś z indyka
500  g
Pieczarki
trochę
Olej
200  ml
Śmietana 30%
150  g
Ser brie
2  ząbków
Czosnek
6  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.6 g
Wartość energetyczna
448.8 kcal
Tłuszcze
29 g
Białko
42 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zapiekany indyk z sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym to danie pyszne i wykwintne, a przy tym bardzo proste.  Delikatne, aromatyczne  plastry fileta zapiekamy z pieczarkami, podsmażonymi z kostką Bulionu grzybowego WINIARY, która nadaje im głęboki smak i aromat. Całość dopełnia kremowy sos ze śmietany i sera pleśniowego z czosnkową nutą. Podajemy z ryżem na sypko i plasterkami zielonego ogórka lub sałatką z pomidorami i winegretem. Jednym słowem - pyszności!

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    5 min
    Filet pokrój na cztery plastry, lekko rozbij.
  • Krok 2

    10 min
    Pieczarki oczyść i pokrój w plastry, podsmaż z kostką Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY do odparowania płynu. Dopraw pieprzem. Ostudź.
  • Krok 3

    10 min
    Śmietanę i ser pleśniowy połącz, utrzyj lub zmiksuj, dodaj czosnek drobno pokrojony.
  • Krok 4

    2 min
    Naczynie do zapiekania posmaruj olejem.
  • Krok 5

    5 min
    Mięso delikatnie dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką i rozłóż pojedynczo w naczyniu do zapiekania.
  • Krok 6

    2 min
    Pieczarki rozłóż na mięsie i zalej sosem śmietanowo-serowym.
  • Krok 7

    40 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C wstaw naczynie i piecz 40 minut.
  • Krok 8

    1 min
    Gotową potrawę podaj z ryżem ugotowanym na sypko.
Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

Krok 1 z 8

Filet pokrój na cztery plastry, lekko rozbij.

Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

Krok 2 z 8

Pieczarki oczyść i pokrój w plastry, podsmaż z kostką Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY do odparowania płynu. Dopraw pieprzem. Ostudź.

Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

Krok 3 z 8

Śmietanę i ser pleśniowy połącz, utrzyj lub zmiksuj, dodaj czosnek drobno pokrojony.

Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

Krok 4 z 8

Naczynie do zapiekania posmaruj olejem.

Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

Krok 5 z 8

Mięso delikatnie dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką i rozłóż pojedynczo w naczyniu do zapiekania.

Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

Krok 6 z 8

Pieczarki rozłóż na mięsie i zalej sosem śmietanowo-serowym.

Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

Krok 7 z 8

Rozgrzej piekarnik do 200°C wstaw naczynie i piecz 40 minut.

Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

Krok 8 z 8

Gotową potrawę podaj z ryżem ugotowanym na sypko.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Przyjazny dla Keto
  • Śmietana
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pulpety z indyka w sosie koperkowym

    Pulpety z indyka w sosie koperkowym

    42 min Łatwy
  • Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

    Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

    1 godz 9 min Łatwy
  • Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

    Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

    1 godz 21 min Łatwy
  • Kanapka z szynką z indyka

    Kanapka z szynką z indyka

    17 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu