Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym
25 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
25 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
42g / 36%
Węglowodany
7.6g / 6%
Tłuszcze
29g / 57%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

+

Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

Wróć

Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion grzybowy WINIARY
600  g
Pierś z indyka
500  g
Pieczarki
trochę
Olej
200  ml
Śmietana 30%
150  g
Ser brie
2  ząbków
Czosnek
6  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
42.03 g
Węglowodany
7.65 g
Tłuszcze
28.99 g
Wartość energetyczna
448.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zapiekany indyk z sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym to danie pyszne i wykwintne, a przy tym bardzo proste.  Delikatne, aromatyczne  plastry fileta zapiekamy z pieczarkami, podsmażonymi z kostką Bulionu grzybowego WINIARY, która nadaje im głęboki smak i aromat. Całość dopełnia kremowy sos ze śmietany i sera pleśniowego z czosnkową nutą. Podajemy z ryżem na sypko i plasterkami zielonego ogórka lub sałatką z pomidorami i winegretem. Jednym słowem - pyszności!

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    5 min
    Filet pokrój na cztery plastry, lekko rozbij.
  • Krok 2

    10 min
    Pieczarki oczyść i pokrój w plastry, podsmaż z kostką Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY do odparowania płynu. Dopraw pieprzem. Ostudź.
  • Krok 3

    10 min
    Śmietanę i ser pleśniowy połącz, utrzyj lub zmiksuj, dodaj czosnek drobno pokrojony.
  • Krok 4

    2 min
    Naczynie do zapiekania posmaruj olejem.
  • Krok 5

    5 min
    Mięso delikatnie dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką i rozłóż pojedynczo w naczyniu do zapiekania.
  • Krok 6

    2 min
    Pieczarki rozłóż na mięsie i zalej sosem śmietanowo-serowym.
  • Krok 7

    40 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C wstaw naczynie i piecz 40 minut.
  • Krok 8

    1 min
    Gotową potrawę podaj z ryżem ugotowanym na sypko.
Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

Krok 1 z 8

Filet pokrój na cztery plastry, lekko rozbij.

Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

Krok 2 z 8

Pieczarki oczyść i pokrój w plastry, podsmaż z kostką Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY do odparowania płynu. Dopraw pieprzem. Ostudź.

Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

Krok 3 z 8

Śmietanę i ser pleśniowy połącz, utrzyj lub zmiksuj, dodaj czosnek drobno pokrojony.

Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

Krok 4 z 8

Naczynie do zapiekania posmaruj olejem.

Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

Krok 5 z 8

Mięso delikatnie dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką i rozłóż pojedynczo w naczyniu do zapiekania.

Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

Krok 6 z 8

Pieczarki rozłóż na mięsie i zalej sosem śmietanowo-serowym.

Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

Krok 7 z 8

Rozgrzej piekarnik do 200°C wstaw naczynie i piecz 40 minut.

Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

Krok 8 z 8

Gotową potrawę podaj z ryżem ugotowanym na sypko.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Śmietana
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Filet z indyka z pieczarkami

    Filet z indyka z pieczarkami

    3 godz 34 min Średni
  • Zapiekanka pieczarkowa

    Zapiekanka pieczarkowa

    1 godz Łatwy
  • Zapiekanka ziemniaczana z rybą

    Zapiekanka ziemniaczana z rybą

    1 godz 13 min Łatwy
  • Klops z jajkiem

    Klops z jajkiem

    1 godz 34 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu