Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
obiad z drobiem, danie drób, danie z drobiem

Pomysły na potrawy z indykiem pieczonym

Pieczeń z indyka na słodko czy na sposób wytrawny? Sprawdź przepisy na pieczonego indyka. Na przykład z morelami i sosem żurawinowym lub grzybami i szynką.

Przepisy 12

Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

25 ze 100
1 godz 15 min Łatwy
Pieczeń z indyka faszerowana kaszą i warzywami

Pieczeń z indyka faszerowana kaszą i warzywami

80 ze 100
1 godz 9 min Łatwy
Pierś indyka po chińsku

Pierś indyka po chińsku

75 ze 100
1 godz 25 min Łatwy
Roladki z indyka

Roladki z indyka

50 ze 100
2 godz Średni
Filet z indyka z pieczarkami

Filet z indyka z pieczarkami

3 godz 34 min Średni
Pieczeń z indyka z morelami

Pieczeń z indyka z morelami

60 ze 100
1 godz 35 min Łatwy
Faszerowany filet z indyka z szynką i marchewką

Faszerowany filet z indyka z szynką i marchewką

50 ze 100
1 godz 19 min Łatwy
Indyk w pomarańczach

Indyk w pomarańczach

75 ze 100
2 godz 4 min Łatwy
Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą

Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą

90 ze 100
15 godz 16 min Średni
Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

60 ze 100
1 godz 25 min Łatwy
Filet z indyka w sosie żurawinowym

Filet z indyka w sosie żurawinowym

35 ze 100
1 godz 21 min Łatwy
Pierś z indyka z letnimi warzywami

Pierś z indyka z letnimi warzywami

75 ze 100
1 godz 41 min Łatwy

Indyk – idealny do smażenia i pieczenia 

Mięso indycze należy do jednych z najdelikatniejszych i najsmaczniejszych wśród drobiu. Nie wywołuje alergii, przez co może być podawane nawet bardzo małym dzieciom. Ich zalety pierwsi docenili Aztecy, którzy jeszcze w czasach prekolumbijskich udomowili indyki żyjące w pobliskich lasach. Do Europy ptaki trafiły pod koniec XV w., a w Polsce zaczęto je hodować ponad 200 lat później. Ojczyzną indyków jest Ameryka Północna, gdzie do dziś żyją w stanie dzikim i należą do ptactwa łownego. Pieczone w całości indyki są w Stanach Zjednoczonych tradycyjną potrawą serwowaną na Święto Dziękczynienia. 

Indyka można przyrządzać na wiele sposobów – gotować, piec, smażyć czy dusić. Delikatnie piersi, po rozbiciu na kotlety, wprost idealnie nadają się do przygotowania rolad z różnorodnym nadzieniem. Można je także faszerować, np. boczkiem i serem lub szpinakiem, dzięki czemu będą jeszcze bardziej soczyste. Mięso świetnie nadaje się również jako składnik zup, szaszłyków oraz aromatycznych sałatek – wytrawnych i słodkich. 

Pyszne pieczenie z indyka 

Pieczony indyk to wspaniały pomysł na niedzielny obiad lub uroczystości rodzinne. Na szczególne okazje warto przyrządzić wyśmienity udziec indyka pieczony w ziołach. Kompozycja pachnących ziół prowansalskich, czosnku, ziela angielskiego i wawrzynu tworzy wyjątkowo aromatyczną marynatę, dzięki której mięso po wyjęciu z piekarnika kusi niesamowitym smakiem i złocistą, chrupiącą skórką. Nieco słodszą wersją, idealną na obiad, jest pieczony indyk z sosem pieczeniowym i warzywami. Połówki główek czosnku, grube plastry marchewki, ćwiartki cebuli, gałązki rozmarynu zapieczone na złoto z całymi podudziami… Obok tak aromatycznej i smacznej potrawy nie można przejść obojętnie. 

Roladki i nadzienia do indyka 

Prawdziwą ucztą dla kulinarnych koneserów jest pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem, z dodatkiem szynki parmeńskiej oraz wędzonego boczku. Szynka, którą jest owinięte całe mięso wraz z farszem, nadaje intensywnie słonego smaku, podczas gdy orzechy laskowe tworzą przyjemnie słodkie nadzienie. Równie smaczną i soczystą potrawę można przygotować z grzybowym farszem. Filet z indyka z pieczarkami z dodatkiem ogórków konserwowych i licznych ziół, polany ostrym sosem chrzanowym to potrawa, którą pokochają wszyscy domownicy, zarówno dorośli, jak i najmłodsi.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu