Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Indyk w pomarańczach

0
124 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1500 g
Udo indyka
4 
Pomarańcze
5 łyżek
Olej
1 łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
42.95 g
Białko
75.01 g
Węglowodany
17.61 g
Wartość energetyczna
767.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

124 min
Krok 1
10 min
Uda wytrybuj, oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
Krok 2
5 min
Pomarańcze dokładnie umyj, z dwóch wyciśnij sok.
Krok 3
5 min
Pozostałe dwie pomarańcze obierz i pokrój w plastry.
Krok 4
2 min
Mięso ułóż na blasze, polej olejem.
Krok 5
90 min
Piecz w nagrzanym piekarniku 1,5 godziny polewając sokiem z pomarańczy i sosem z pieczenia.
Krok 6
5 min
Po upieczeniu mięso pokrój ukośnie i ułóż na półmisku przekładając plastrami pomarańczy.
Krok 7
3 min
Mąkę rozprowadź z zimną wodą (około 100 ml).
Krok 8
3 min
Zagęść sos, dopraw Przyprawą w płynie.
Krok 9
1 min
Podawaj z kolorowym ryżem i surówkami.
Indyk w pomarańczach

Krok 1 z 9

Uda wytrybuj, oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.

Indyk w pomarańczach

Krok 2 z 9

Pomarańcze dokładnie umyj, z dwóch wyciśnij sok.

Indyk w pomarańczach

Krok 3 z 9

Pozostałe dwie pomarańcze obierz i pokrój w plastry.

Indyk w pomarańczach

Krok 4 z 9

Mięso ułóż na blasze, polej olejem.

Indyk w pomarańczach

Krok 5 z 9

Piecz w nagrzanym piekarniku 1,5 godziny polewając sokiem z pomarańczy i sosem z pieczenia.

Indyk w pomarańczach

Krok 6 z 9

Po upieczeniu mięso pokrój ukośnie i ułóż na półmisku przekładając plastrami pomarańczy.

Indyk w pomarańczach

Krok 7 z 9

Mąkę rozprowadź z zimną wodą (około 100 ml).

Indyk w pomarańczach

Krok 8 z 9

Zagęść sos, dopraw Przyprawą w płynie.

Indyk w pomarańczach

Krok 9 z 9

Podawaj z kolorowym ryżem i surówkami.

Pieczony indyk w pomarańczach to świetne danie na rodzinny obiad. Jest bardzo efektowny, a przy tym całkiem prosty: mięso oprószamy przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY i pieczemy, podlewając sokiem pomarańczowym. Gotową pieczeń podajemy z plastrami świeżej pomarańczy w pysznym sosie z dodatkiem WINIARY Przyprawy w płynie do zup, sosów i sałatek. Do tego kolorowy ryż i np. słodka surówka z marchewki i jabłka lub sałata ze śmietaną.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika