Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
obiad z drobiem, danie drób, danie z drobiem

Indyk duszony

Mięso indycze jest białe i delikatne, dlatego warto przygotować z niego pyszne potrawy. Sprawdź nasze przepisy na duszonego indyka w sosie, z boczkiem lub warzywnym nadzieniem. 

Przepisy 3
Indyk w sosie pieczeniowym

Indyk w sosie pieczeniowym

25
1 godz 1 min Średni
Duszony filet z indyka

Duszony filet z indyka

50
35 min Łatwy
Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

1 godz 12 min Łatwy

Delikatne roladki indycze 

Piersi indyka są dość duże, dlatego wykrojone z nich plastry doskonale nadają się do przygotowania rolad z przeróżnym farszem. Gdy rozbity filet nadziejemy pokrojonym w kostkę wędzonym boczkiem oraz drobno posiekanym koperkiem, otrzymamy soczyste i wykwintne danie. Roladki wystarczy obsmażyć na dużym ogniu, by soki pozostały w środku, a następnie dusić do miękkości. Pyszne i niezwykle aromatyczne sztuki mięsa serwujemy polane sosem pieczeniowym i z dodatkiem surówek, młodych ziemniaczków lub niewielkiej porcji ryżu. Dzięki delikatnemu smakowi, pierś indyczą można faszerować również innymi produktami. Doskonale smakują rolady z grzybami leśnymi, szynką i żółtym serem, warzywne albo z suszonymi owocami. 

Aromatyczne golonki duszone 

Golonki indycze przygotowuje się w podobny sposób jak udka z kurczaka, z tym że czas pieczenia i duszenia jest nieco dłuższy. Miłośnicy dań z charakterem na pewno docenią golonki duszone po obsmażeniu w aromatycznym bulionie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i wytrawnego wina. Dzięki dodaniu koncentratu pomidorowego powstaje doskonały sos, którym można polać nie tylko sztukę mięsa, lecz także porcję ryżu czy purée ziemniaczanego. 

Jeśli mamy gliniany garnek rzymski, warto przygotować w nim obsmażone wcześniej golonki z dodatkiem grubo pokrojonych warzyw (ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, papryka, cebula). Pod wpływem wysokiej temperatury namoczony wcześniej garnek rzymski oddaje swoją wilgoć znajdującej się w środku potrawie, sprawiając, że jest ona soczysta, pełna smaku i wyjątkowo aromatyczna. 

Lekki gulasz z indyka 

Ciekawą alternatywą dla tradycyjnego węgierskiego dania jest gulasz z indyka. Mięso to zawiera dużo białka a mało tłuszczu, dzięki czemu świetnie się sprawdza jako składnik diety osób dbających o linię. Pokrojone w kostkę filety, kolorowe papryki, cebula, chili… po podsmażeniu a następnie krótkim duszeniu i zagęszczeniu, tworzą danie idealne na rozgrzewający i sycący obiad. Gulasz doskonale smakuje z makaronem, ryżem, chrupiącym pieczywem lub porcją ulubionej kaszy. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu