Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
obiad z drobiem, danie drób, danie z drobiem

Indyk duszony

Mięso indycze jest białe i delikatne, dlatego warto przygotować z niego pyszne potrawy. Sprawdź nasze przepisy na duszonego indyka w sosie, z boczkiem lub warzywnym nadzieniem. 

Przepisy 3

Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

1 godz 12 min Łatwy
Indyk w sosie pieczeniowym

Indyk w sosie pieczeniowym

25 ze 100
1 godz 1 min Średni
Duszony filet z indyka

Duszony filet z indyka

50 ze 100
35 min Łatwy

Delikatne roladki indycze 

Piersi indyka są dość duże, dlatego wykrojone z nich plastry doskonale nadają się do przygotowania rolad z przeróżnym farszem. Gdy rozbity filet nadziejemy pokrojonym w kostkę wędzonym boczkiem oraz drobno posiekanym koperkiem, otrzymamy soczyste i wykwintne danie. Roladki wystarczy obsmażyć na dużym ogniu, by soki pozostały w środku, a następnie dusić do miękkości. Pyszne i niezwykle aromatyczne sztuki mięsa serwujemy polane sosem pieczeniowym i z dodatkiem surówek, młodych ziemniaczków lub niewielkiej porcji ryżu. Dzięki delikatnemu smakowi, pierś indyczą można faszerować również innymi produktami. Doskonale smakują rolady z grzybami leśnymi, szynką i żółtym serem, warzywne albo z suszonymi owocami. 

Aromatyczne golonki duszone 

Golonki indycze przygotowuje się w podobny sposób jak udka z kurczaka, z tym że czas pieczenia i duszenia jest nieco dłuższy. Miłośnicy dań z charakterem na pewno docenią golonki duszone po obsmażeniu w aromatycznym bulionie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i wytrawnego wina. Dzięki dodaniu koncentratu pomidorowego powstaje doskonały sos, którym można polać nie tylko sztukę mięsa, lecz także porcję ryżu czy purée ziemniaczanego. 

Jeśli mamy gliniany garnek rzymski, warto przygotować w nim obsmażone wcześniej golonki z dodatkiem grubo pokrojonych warzyw (ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, papryka, cebula). Pod wpływem wysokiej temperatury namoczony wcześniej garnek rzymski oddaje swoją wilgoć znajdującej się w środku potrawie, sprawiając, że jest ona soczysta, pełna smaku i wyjątkowo aromatyczna. 

Lekki gulasz z indyka 

Ciekawą alternatywą dla tradycyjnego węgierskiego dania jest gulasz z indyka. Mięso to zawiera dużo białka a mało tłuszczu, dzięki czemu świetnie się sprawdza jako składnik diety osób dbających o linię. Pokrojone w kostkę filety, kolorowe papryki, cebula, chili… po podsmażeniu a następnie krótkim duszeniu i zagęszczeniu, tworzą danie idealne na rozgrzewający i sycący obiad. Gulasz doskonale smakuje z makaronem, ryżem, chrupiącym pieczywem lub porcją ulubionej kaszy. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu