Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Duszone filety z indyka 

Mięso indycze ma tę zaletę, że doskonale pasuje zarówno do wyrazistego sosu pieczeniowego, jak i znacznie subtelniejszego, np. koperkowo-śmietanowego. Duszone potrawy z indyka przygotowuje się dość szybko, wystarczy kilka minut w gorącej wodzie lub sosie, a mięso robi się idealnie miękkie i soczyste. Znakomitą potrawą, która często gości na naszych stołach, jest duszony filet z indyka aromatyzowany zielem angielskim i liściem laurowym. Powstały z duszenia sos wystarczy zagęścić mąką i doprawić solą oraz pieprzem i pyszne danie gotowe. Filet z sosem smakuje wybornie z dodatkiem ziemniaków lub kaszy i kiszonymi ogórkami domowej roboty. 

Delikatny drób i wyrazisty sos pomidorowy to zestawienie idealne. Całe golonki z indyka, krótko obsmażone na dużym ogniu, a następnie duszone z dodatkiem koncentratu pomidorowego i wytrawnego wina, są doskonałym pomysłem na sycący obiad w chłodne dni. Potrawą, która zaskoczy wszystkich domowników, może być nieziemsko smaczny gulasz z indyka. Pikanterii i niezwykłego aromatu dodaje mu duża ilość podsmażonej cebulki i posiekane papryczki chili. Gulasz może być podany z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami albo jedynie z kawałkiem świeżego, chrupiącego pieczywa. 

Pyszne roladki duszone 

Zazwyczaj myślimy, że jeśli mowa o roladkach, to tylko z wołowiny albo wieprzowiny… Tymczasem mięso z piersi indyka po lekkim rozbiciu idealnie nadaje się do przygotowania potrawy z aromatycznym farszem. Indyk w sosie pieczarkowym to prosty przepis na wyśmienity obiad. Tajemnica jego sukcesu tkwi w nadzieniu ze świeżego koperku i kawałków surowego wędzonego boczku, dzięki któremu roladki wychodzą soczyste i cudownie aromatyczne. 

Do roladek z indyka można użyć przeróżnych farszy, np. sera żółtego z suszonymi pomidorami w oleju, szpinaku z serem feta lub drobno posiekanych pieczarek z cebulką i świeżą natką pietruszki. Zawinięte mięso warto oprószyć mąką i krótko obsmażyć z każdej strony, co zapobiegnie wysychaniu. Następnie roladki przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem. Z powstałego wywaru można przygotować gęsty sos – grzybowy, pieczarkowy, pomidorowy lub pieczeniowy, a całość podawać z kluseczkami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego!