Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 33

Wspaniały smak dojrzałych pomidorów 

Pochodzący z Ameryki Południowej lub Środkowej pomidor dotarł do Europy po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Do XIX w. był uważany za roślinę trującą, a uprawiano go w ogrodach jedynie w celach dekoracyjnych. Dopiero w późniejszych latach odkryto, że dojrzałe owoce kryją w sobie soczysty, lekko słodki i jak najbardziej jadalny miąższ. 

Pomidory spożywane są na wiele różnorodnych sposobów, jednak te dojrzałe, pachnące słońcem najlepiej smakują surowe i nawet bez dodatków. Są one nie tylko doskonałym składnikiem wielu popularnych potraw takich jak klasyczna zupa pomidorowa, pizza, sos do spaghetti czy zapiekanki warzywne. Stanowią także idealny składnik lekkich, orzeźwiających sałatek, mogących stanowić osobne danie lub dodatek do potraw mięsnych. 

Sycące sałatki z pomidorem 

Pomidorowe sałatki z dodatkiem makaronu czy kaszy świetnie sprawdzają się jako lunch podczas przerwy w pracy. Wszystkie składniki można przygotować dzień wcześniej, a całość uzupełnić sosem niedługo przed planowanym posiłkiem. Pyszna pożywna sałatka z tortellini z mięsem jest idealnym pomysłem na lunch w pracy lub szkole. Ugotowane pierożki, świeże warzywa i dojrzałe pomidory doprawione pieprzem, solą i gęstym majonezem… takiej potrawie nie można się oprzeć! Wśród naszych propozycji na pyszną przekąskę znajdziesz jeszcze inne pełnowartościowe dania, np. aromatyczną sałatkę z kurczaka i pesto oraz świeże, dojrzałe pomidory faszerowane sałatką kuskus. 

Lekkie sałatki z pomidorami 

Zielona sałatka z kuskusu i warzyw jest lekka i niezwykle aromatyczna oraz zaskakuje nietypowym sposobem podania, bo wszystkie składniki umieszczone są w wydrążonym ogórku. Słodka kukurydza, chrupiące kolorowe papryki, pomidor i odrobina przypraw – tylko tyle wystarczy, by w kilka minut przyrządzić wyśmienity dodatek do pieczonego mięsa. Z kolei kolorowa sałatka z melonem i rukolą jest przykładem na to, jak doskonale pasują do siebie słodkie owoce, soczyste warzywa i zielone sałaty. A wszystkie te składniki łączy wyśmienity sos na bazie złocistego miodu, oliwy, przypraw i soku z cytryny. Niezwykłą lekkością i wyszukanym smakiem wyróżnia się także sałatka z pieczonym kurczakiem i paluszkami krabowymi, pełna świeżych warzyw, których smak podkreśla wyrazisty sos winegret.