Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Mięso

Łopatka wieprzowa

Przepisy na łopatkę wieprzową - tradycyjne i proste oraz innowacyjne i nieco bardziej skomplikowane. Wszystkie tak samo smaczne i warte gotowania!

Przepisy 34

Gotowana łopatka

50 ze 100
2 godz 16 min Łatwy

Carbonada

90 ze 100
2 godz 7 min Łatwy

Bigos myśliwski

75 ze 100
2 godz 15 min Łatwy

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i pieczonymi pomidorami

20 ze 100

Pasztet domowy

40 ze 100
2 godz 15 min Średni

Polski pulled pork burger

70 ze 100
3 godz 30 min Średni

Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

95 ze 100
3 godz 35 min Łatwy

Bitki wieprzowe w sosie własnym

50 ze 100
1 godz 23 min Łatwy

Garnek wiejski

90 ze 100
46 min Łatwy

Klopsiki w sosie pieczeniowym

60 ze 100
45 min Łatwy

Wieprzowina w sosie własnym

60 ze 100
1 godz 15 min Łatwy

Długo pieczona łopatka wieprzowa

80 ze 100
9 godz 21 min Średni

Sos do makaronu z mięsem mielonym i pieczarkami

1 godz 15 min Łatwy

Gulasz wieprzowy z kluskami

100 ze 100
4 godz 12 min Łatwy

Łopatka wieprzowa na parze

65 ze 100
46 min Łatwy

Gulasz z łopatki wieprzowej bez kości

65 ze 100
55 min Łatwy

Łopatka duszona w cebuli

40 ze 100
1 godz 44 min Łatwy

Szynka z szynkowara

41 godz 5 min Łatwy

Pulled pork w słodkiej bułce z grillowaną papryką

3 godz 56 min Średni

Gulasz z ryżem

60 ze 100
51 min Łatwy

Bigos

70 ze 100
3 godz 33 min Łatwy

Gulasz wieprzowy z zielonymi warzywami

80 ze 100
1 godz 30 min Łatwy

Pasztet wieprzowy

60 ze 100
1 godz 44 min Łatwy

Mielone kotlety z łopatki wieprzowej

60 ze 100
36 min Łatwy

Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy

2 godz Łatwy

Sznycle z mięsa mielonego

50 ze 100
40 min Łatwy

Kotleciki mielone z musztardą

80 ze 100
55 min Łatwy

Domowy gulasz z łopatki

65 ze 100
54 min Średni

Łopatka wieprzowa z cebulką w keczupie

65 ze 100
51 min Łatwy

Gulasz wieprzowy z kaszą durum

100 ze 100
55 min Łatwy

Łopatka pieczona w piwie

80 ze 100
4 godz 27 min Łatwy

Placek po węgiersku

100 ze 100
2 godz 5 min Łatwy

Łopatka wieprzowa w sosie musztardowym

55 ze 100
1 godz 2 min Łatwy

Łazanki z kapustą i mięsem

90 ze 100
1 godz 15 min Łatwy

Łopatka wieprzowa – jak i z czym? 

Łopatka wieprzowa to wdzięczne mięso, które można wykorzystać przy okazji wielu dań, takich jak tradycyjna pieczeń, ale i szaszłyki czy placki po góralsku. Nadaje się zarówno do pieczenia, jak i duszenia, można przyrządzać ją w formie kotletów czy roladek. Duszoną łopatkę wieprzową możemy podawać wraz z powstałym w czasie duszenia sosem, natomiast pieczona będzie idealnie komponowała się z ziemniakami i bukietem warzyw lub obok sezonowej sałatki. 

Różne pomysły na łopatkę wieprzową 

Z łopatki wieprzowej możemy przygotować wyśmienity gulasz. Wystarczy dodać do pokrojonej w kostkę łopatki nieco warzyw, np. cebuli, papryki i pieczarek. Tak przygotowany gulasz możemy wykorzystać także do przygotowania przepysznych placków po węgiersku – wystarczy usmażyć chrupiące placki ziemniaczane, wyłożyć na nie gulasz i dodać śmietanę lub starty ser. 

Łopatka wieprzowa wspaniale komponuje się z wieloma przyprawami, zwłaszcza z ziołami takimi jak rozmaryn, majeranek czy tymianek. Możesz też zestawiać ją z niektórymi owocami, na przykład pieczonymi jabłkami. Znajdziesz również wiele przepisów na łopatkę wieprzową w formie szaszłyków. Dzięki zawartości tłuszczu mięso nie wysycha podczas pieczenia, dlatego szaszłyki będą soczyste i pyszne. Nadadzą się idealnie do przygotowania na grillu, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić je także w domowym piekarniku. 

Przed pieczeniem dobrze jest zamarynować łopatkę. Różnego rodzaju marynaty podkreślą jej smak, a dodatkowo sprawią, że mięso będzie miękkie i delikatniejsze. Powinna spędzić w marynacie kilka godzin, więc najlepiej pomyśleć o jej przygotowaniu już dzień wcześniej i pozwolić, by wraz z marynatą przeleżała w lodówce przez noc. 

Mięso z łopatki wieprzowej nadaje się świetnie do bigosu oraz pasztetu. Możesz też przygotować pulled pork, czyli szarpane mięso – to doskonały składnik kanapek w amerykańskim stylu. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu