Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Łopatka pieczona w piwie
Dodaj do CookBook

Łopatka pieczona w piwie

(0)
4 godz 27 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Kostka mięsna WINIARY
1  kg
Łopatka wieprzowa
2 
Marchewka
160  g
Pietruszka
1 
Cebula
1000  mg
Piwo
2 
Liść laurowy
40  g
Szuszona natka pietruszki
3  g
Skórka z limonki
2  ząbków
Czosnek
4  g
Papryczka chili
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
13.6 g
Wartość energetyczna
447.4 kcal
Tłuszcze
19.4 g
Białko
53.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Łopatka wieprzowa często pojawia się jako składnik różnych mięsnych dań. Mięso z łopatki jest delikatne, pozbawione nadmiaru tłuszczu i bardzo uniwersalne. Nadaje się zarówno do pieczenia jak również smażenia czy duszenia na małym ogniu. Poniżej znajdziesz sprawdzony pomysł na pyszny obiad - łopatka pieczona w piwie powinna zadowolić nawet najbardziej wybrednych smakoszy!

 

Golonka w piwie to przepis, który jest bardzo popularny. Bawarski pomysł na sycący posiłek ma wielu fanów na całym świecie. Ale piwo dodaje się także do innych pieczonych mięs. Skąd taka praktyka? Przede wszystkim dzięki temu zabiegowi golonka pieczona lub inna pieczeń nie jest zbyt sucha. Dodanie piwa i pieczenie w rękawie sprawia, że finalnie potrawa jest soczysta, miękka w środku i chrupiąca z zewnątrz. Z tego powodu marynata piwna może być z powodzeniem używana także do drobiu, a nawet potraw rybnych. Więcej na ten temat znajdziesz w osobnym artykule - Dobre przepisy na marynaty do mięs na bazie piwa.

 

A czy rodzaj trunku ma znaczenie? Pewnie nie tak duże, jak mogłoby się wydawać. Kluczowe jest to, żeby używać jasnego, a nie ciemnego piwa. Poza tym nie ma szczególnych wymagań, można wybrać to, które akurat masz w domu.

 

Przepis na łopatkę pieczoną w piwie to nie tylko pomysł na mięsny obiad, ale również na śniadanie – upieczoną łopatkę możesz ułożyć na kromkach chleba z dodatkiem gremolaty (drobno posiekanej natki pietruszki, czosnku i startej skórki limonki). Do takich kanapek idealnie będzie pasować musztarda. Jako danie obiadowe łopatka w piwie najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką.

 

Zobacz również inne przepisy z łopatką wieprzową.

Przygotowanie

267 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso oprósz solą i pieprzem. Warzywa obierz i pokrój wzdłuż.
  • Krok 2

    10 min
    Mięso natrzyj Kostką Mięsną WINIARY i zwiąż szpagatem, by równomiernie się upiekło.
  • Krok 3

    240 min
    Wraz z warzywami przełóż je do rękawa pieczeniowego, wlej piwo i piecz 4 godziny w temperaturze 140°C.
  • Krok 4

    5 min
    Wszystkie składniki gremolaty drobno posiekaj i wymieszaj.
  • Krok 5

    2 min
    Gotowe mięso ułóż na pieczywie i posyp gremolatą.
Łopatka pieczona w piwie

Krok 1 z 5

Mięso oprósz solą i pieprzem. Warzywa obierz i pokrój wzdłuż.

Łopatka pieczona w piwie

Krok 2 z 5

Mięso natrzyj Kostką Mięsną WINIARY i zwiąż szpagatem, by równomiernie się upiekło.

Łopatka pieczona w piwie

Krok 3 z 5

Wraz z warzywami przełóż je do rękawa pieczeniowego, wlej piwo i piecz 4 godziny w temperaturze 140°C.

Łopatka pieczona w piwie

Krok 4 z 5

Krok 4

Wszystkie składniki gremolaty drobno posiekaj i wymieszaj.

Łopatka pieczona w piwie

Krok 5 z 5

Krok 5

Gotowe mięso ułóż na pieczywie i posyp gremolatą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Śniadanie
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Łopatka wieprzowa z cebulką w keczupie

    Łopatka wieprzowa z cebulką w keczupie

    1 godz 31 min Łatwy
  • Łopatka wieprzowa w sosie musztardowym

    Łopatka wieprzowa w sosie musztardowym

    1 godz 2 min Łatwy
  • Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

    Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

    50 godz Łatwy
  • Łopatka duszona w cebuli

    Łopatka duszona w cebuli

    1 godz 44 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu