Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Łopatka pieczona w piwie

(0)
4 godz 27 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Łopatka wieprzowa
2 
Marchewka
160  g
Pietruszka
1 
Cebula
1000  mg
Piwo
2 
Liść laurowy
40  g
Szuszona natka pietruszki
3  g
Skórka z limonki
2  ząbków
4  g
Papryczka chili
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
53.63 g
Węglowodany
13.62 g
Tłuszcze
19.42 g
Wartość energetyczna
447.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

267 min
Krok 1
10 min
Mięso oprósz solą i pieprzem. Warzywa obierz i pokrój wzdłuż.
Krok 2
10 min
Mięso natrzyj Kostką Mięsną WINIARY i zwiąż szpagatem, by równomiernie się upiekło.
Krok 3
240 min
Wraz z warzywami przelóż je do rękawa pieczeniowego, wlej piwo i piecz 4 godziny w temperaturze 140°C.
Krok 4
5 min
Wszystkie składniki gremolaty drobno posiekaj i wymieszaj.
Krok 5
2 min
Gotowe mięso ułóż na pieczywie i posyp gremolatą.
Łopatka pieczona w piwie

Krok 1 z 5

Mięso oprósz solą i pieprzem. Warzywa obierz i pokrój wzdłuż.

Łopatka pieczona w piwie

Krok 2 z 5

Mięso natrzyj Kostką Mięsną WINIARY i zwiąż szpagatem, by równomiernie się upiekło.

Łopatka pieczona w piwie

Krok 3 z 5

Wraz z warzywami przelóż je do rękawa pieczeniowego, wlej piwo i piecz 4 godziny w temperaturze 140°C.

Łopatka pieczona w piwie

Krok 4 z 5

Wszystkie składniki gremolaty drobno posiekaj i wymieszaj.

Łopatka pieczona w piwie

Krok 5 z 5

Gotowe mięso ułóż na pieczywie i posyp gremolatą.


Przepis na łopatkę pieczoną w piwie to nie tylko pomysł na mięsny obiad, ale również na śniadanie – upieczoną łopatkę możesz ułożyć na kromkach chleba z dodatkiem gremolaty (drobno posiekanej natki pietruszki, czosnku i startej skórki limonki).

Łopatka i warzywa upieczone w piwie będą aromatyczne i miękkie, a łopatka będzie miała wielowymiarowy smak dzięki Kostce Mięsnej WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
53.6g / 48%
Węglowodany
13.6g / 12%
Tłuszcze
19.4g / 40%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha