Łopatka wieprzowa często pojawia się jako składnik różnych mięsnych dań. Mięso z łopatki jest delikatne, pozbawione nadmiaru tłuszczu i bardzo uniwersalne. Nadaje się zarówno do pieczenia jak również smażenia czy duszenia na małym ogniu. Poniżej znajdziesz sprawdzony pomysł na pyszny obiad - łopatka pieczona w piwie powinna zadowolić nawet najbardziej wybrednych smakoszy!
Golonka w piwie to przepis, który jest bardzo popularny. Bawarski pomysł na sycący posiłek ma wielu fanów na całym świecie. Ale piwo dodaje się także do innych pieczonych mięs. Skąd taka praktyka? Przede wszystkim dzięki temu zabiegowi golonka pieczona lub inna pieczeń nie jest zbyt sucha. Dodanie piwa i pieczenie w rękawie sprawia, że finalnie potrawa jest soczysta, miękka w środku i chrupiąca z zewnątrz. Z tego powodu marynata piwna może być z powodzeniem używana także do drobiu, a nawet potraw rybnych. Więcej na ten temat znajdziesz w osobnym artykule - Dobre przepisy na marynaty do mięs na bazie piwa.
A czy rodzaj trunku ma znaczenie? Pewnie nie tak duże, jak mogłoby się wydawać. Kluczowe jest to, żeby używać jasnego, a nie ciemnego piwa. Poza tym nie ma szczególnych wymagań, można wybrać to, które akurat masz w domu.
Przepis na łopatkę pieczoną w piwie to nie tylko pomysł na mięsny obiad, ale również na śniadanie – upieczoną łopatkę możesz ułożyć na kromkach chleba z dodatkiem gremolaty (drobno posiekanej natki pietruszki, czosnku i startej skórki limonki). Do takich kanapek idealnie będzie pasować musztarda. Jako danie obiadowe łopatka w piwie najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką.
Zobacz również inne przepisy z łopatką wieprzową.