Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Łopatka wieprzowa w sosie musztardowym

0
62 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

70 porcji
Sos, wieprzowina, sucha, proszek
2 łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Liść laurowy
2 kulek
Ziele angielskie całe
1 trochę
Pieprz ziarnisty
0.5 
Cebula
1 trochę
Pieprz czarny
3 łyżek
Musztarda
1 łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 szczypta
Gałka muszkatołowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
82.42 g
Białko
12.03 g
Wartość energetyczna
539.83 kcal
Tłuszcze
18.44 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

62 min
Krok 1
10 min
Mięso dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso na złoty kolor.
Krok 2
10 min
Przełożyć do rondelka, a na tym samym tłuszczu zrumienić posiekaną cebulkę, dodać do mięsa, zalać 700 ml wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w kulkach.
Krok 3
30 min
Dusić pod przykryciem do miękkości na wolnym ogniu.
Krok 4
5 min
Na koniec dodać musztardę, a powstały sos doprawić do smaku ziarenkami smaku, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Zagotować.
Krok 5
5 min
Mąkę wymieszać z 1/3 szklanki wody, wlać do sosu. Ponownie zagotować. Ewentualnie doprawić.
Krok 6
2 min
Podawać z ziemniaczkami i surówką.
Łopatka wieprzowa w sosie musztardowym

Krok 1 z 6

Mięso dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso na złoty kolor.

Łopatka wieprzowa w sosie musztardowym

Krok 2 z 6

Przełożyć do rondelka, a na tym samym tłuszczu zrumienić posiekaną cebulkę, dodać do mięsa, zalać 700 ml wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w kulkach.

Łopatka wieprzowa w sosie musztardowym

Krok 3 z 6

Dusić pod przykryciem do miękkości na wolnym ogniu.

Łopatka wieprzowa w sosie musztardowym

Krok 4 z 6

Na koniec dodać musztardę, a powstały sos doprawić do smaku ziarenkami smaku, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Zagotować.

Łopatka wieprzowa w sosie musztardowym

Krok 5 z 6

Mąkę wymieszać z 1/3 szklanki wody, wlać do sosu. Ponownie zagotować. Ewentualnie doprawić.

Łopatka wieprzowa w sosie musztardowym

Krok 6 z 6

Podawać z ziemniaczkami i surówką.

Pyszna łopatka wieprzowa podana w sosie z ostrej musztardy to doskonały sposób na smaczny obiad. Doskonale będzie się komponować z ziemniakami i surówką. Sprawdź nasz przepis na łopatkę wieprzową w sosie musztardowym!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika