Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chcesz samodzielnie sparzyć szynkę? Najpierw mięso z łopatki natrzyj solą peklowaną i pozostałymi przyprawami oraz zawiń w roladę. Szynkę włóż do szynkowara, odstaw do lodówki na 24 godziny, a następnie całość gotuj w garnku z wodą i... ponownie odstaw szynkowar do lodówki. Przyrządzanie szynki z szynkowara jest czasochłonne, ale efekt niezwykle smakowity!
Przygotowanie
2465 min
Krok 1
140 min
Mięso z łopatki umyć i osuszyć, następnie tak naciąć, aby uzyskać płat mięsa który delikatnie rozbić tłuczkiem i natrzeć sola peklową, tak przygotowane mięso zostawić na 2 godziny.
Krok 2
10 min
Po tym czasie mięso posypać z dwóch stron przyprawą do wieprzowiny oraz listkami majeranku oraz obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki.
Krok 3
5 min
Mięso delikatnie zwinąć jak roladę
Krok 4
1440 min
Do szynkowara włożyć woreczek i umieść w nim zwinięte mięso. Szynkowar zamknąć i odstawić na minimum 24 godziny do lodówki.
Krok 5
150 min
Po tym czasie zagotować wodę w dużym garnku, wstawić do niego szynkowar i na malutkim płomieniu gotować 2.5 godziny.
Krok 6
720 min
Po ugotowaniu wystudzić i odstawić na kolejne 12 godzin.
Krok 1
z
6
Mięso z łopatki umyć i osuszyć, następnie tak naciąć, aby uzyskać płat mięsa który delikatnie rozbić tłuczkiem i natrzeć sola peklową, tak przygotowane mięso zostawić na 2 godziny.
Krok 2
z
6
Po tym czasie mięso posypać z dwóch stron przyprawą do wieprzowiny oraz listkami majeranku oraz obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki.
Krok 3
z
6
Mięso delikatnie zwinąć jak roladę
Krok 4
z
6
Do szynkowara włożyć woreczek i umieść w nim zwinięte mięso. Szynkowar zamknąć i odstawić na minimum 24 godziny do lodówki.
Krok 5
z
6
Po tym czasie zagotować wodę w dużym garnku, wstawić do niego szynkowar i na malutkim płomieniu gotować 2.5 godziny.
Krok 6
z
6
Po ugotowaniu wystudzić i odstawić na kolejne 12 godzin.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0