Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Szynka z szynkowara

Szynka z szynkowara

(0)
41 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest iziona

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

30 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  kg
Łopatka wieprzowa
2  dag
Sól peklowa
4  ząbków
Czosnek aromatyzowany w oleju
1  łyżka
Przyprawa do mięs
1  łyżka
Majeranek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.5 g
Węglowodany
32.35 g
Tłuszcze
4.36 g
Wartość energetyczna
186.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chcesz samodzielnie sparzyć szynkę? Najpierw mięso z łopatki natrzyj solą peklowaną i pozostałymi przyprawami oraz zawiń w roladę. Szynkę włóż do szynkowara, odstaw do lodówki na 24 godziny, a następnie całość gotuj w garnku z wodą i... ponownie odstaw szynkowar do lodówki. Przyrządzanie szynki z szynkowara jest czasochłonne, ale efekt niezwykle smakowity!

Przygotowanie

2465 min
  • Krok 1

    140 min
    Mięso z łopatki umyć i osuszyć, następnie tak naciąć, aby uzyskać płat mięsa który delikatnie rozbić tłuczkiem i natrzeć sola peklową, tak przygotowane mięso zostawić na 2 godziny.
  • Krok 2

    10 min
    Po tym czasie mięso posypać z dwóch stron przyprawą do wieprzowiny oraz listkami majeranku oraz obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki.
  • Krok 3

    5 min
    Mięso delikatnie zwinąć jak roladę
  • Krok 4

    1440 min
    Do szynkowara włożyć woreczek i umieść w nim zwinięte mięso. Szynkowar zamknąć i odstawić na minimum 24 godziny do lodówki.
  • Krok 5

    150 min
    Po tym czasie zagotować wodę w dużym garnku, wstawić do niego szynkowar i na malutkim płomieniu gotować 2.5 godziny.
  • Krok 6

    720 min
    Po ugotowaniu wystudzić i odstawić na kolejne 12 godzin.
Szynka z szynkowara

Krok 1 z 6

Mięso z łopatki umyć i osuszyć, następnie tak naciąć, aby uzyskać płat mięsa który delikatnie rozbić tłuczkiem i natrzeć sola peklową, tak przygotowane mięso zostawić na 2 godziny.

Szynka z szynkowara

Krok 2 z 6

Po tym czasie mięso posypać z dwóch stron przyprawą do wieprzowiny oraz listkami majeranku oraz obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki.

Szynka z szynkowara

Krok 3 z 6

Mięso delikatnie zwinąć jak roladę

Szynka z szynkowara

Krok 4 z 6

Do szynkowara włożyć woreczek i umieść w nim zwinięte mięso. Szynkowar zamknąć i odstawić na minimum 24 godziny do lodówki.

Szynka z szynkowara

Krok 5 z 6

Po tym czasie zagotować wodę w dużym garnku, wstawić do niego szynkowar i na malutkim płomieniu gotować 2.5 godziny.

Szynka z szynkowara

Krok 6 z 6

Po ugotowaniu wystudzić i odstawić na kolejne 12 godzin.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Pieczenie
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowa kiełbasa

    Domowa kiełbasa

    153 godz 25 min Średni
  • Udziec z indyka pieczony w ziołach

    Udziec z indyka pieczony w ziołach

    13 godz 45 min Łatwy
  • Szynka gotowana na parze

    Szynka gotowana na parze

    2 godz 45 min Łatwy
  • Duszone skrzydła z indyka

    Duszone skrzydła z indyka

    3 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu