Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szynka z szynkowara

0
2465 min
Łatwy

Składniki

-
30 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5 kg
Łopatka wieprzowa
2 dag
Sól peklowa
4 ząbków
Czosnek aromatyzowany w oleju
1 łyżka
Majeranek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
186.28 kcal
Węglowodany
32.35 g
Białko
4.5 g
Tłuszcze
4.36 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

2465 min
Krok 1
140 min
Mięso z łopatki umyć i osuszyć, następnie tak naciąć, aby uzyskać płat mięsa który delikatnie rozbić tłuczkiem i natrzeć sola peklową, tak przygotowane mięso zostawić na 2 godziny.
Krok 2
10 min
Po tym czasie mięso posypać z dwóch stron przyprawą do wieprzowiny oraz listkami majeranku oraz obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki.
Krok 3
5 min
Mięso delikatnie zwinąć jak roladę
Krok 4
1440 min
Do szynkowara włożyć woreczek i umieść w nim zwinięte mięso. Szynkowar zamknąć i odstawić na minimum 24 godziny do lodówki.
Krok 5
150 min
Po tym czasie zagotować wodę w dużym garnku, wstawić do niego szynkowar i na malutkim płomieniu gotować 2.5 godziny.
Krok 6
720 min
Po ugotowaniu wystudzić i odstawić na kolejne 12 godzin.
Szynka z szynkowara

Krok 1 z 6

Mięso z łopatki umyć i osuszyć, następnie tak naciąć, aby uzyskać płat mięsa który delikatnie rozbić tłuczkiem i natrzeć sola peklową, tak przygotowane mięso zostawić na 2 godziny.

Szynka z szynkowara

Krok 2 z 6

Po tym czasie mięso posypać z dwóch stron przyprawą do wieprzowiny oraz listkami majeranku oraz obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki.

Szynka z szynkowara

Krok 3 z 6

Mięso delikatnie zwinąć jak roladę

Szynka z szynkowara

Krok 4 z 6

Do szynkowara włożyć woreczek i umieść w nim zwinięte mięso. Szynkowar zamknąć i odstawić na minimum 24 godziny do lodówki.

Szynka z szynkowara

Krok 5 z 6

Po tym czasie zagotować wodę w dużym garnku, wstawić do niego szynkowar i na malutkim płomieniu gotować 2.5 godziny.

Szynka z szynkowara

Krok 6 z 6

Po ugotowaniu wystudzić i odstawić na kolejne 12 godzin.

Chcesz samodzielnie sparzyć szynkę? Najpierw mięso z łopatki natrzyj solą peklowaną i pozostałymi przyprawami oraz zawiń w roladę. Szynkę włóż do szynkowara, odstaw do lodówki na 24 godziny, a następnie całość gotuj w garnku z wodą i... ponownie odstaw szynkowar do lodówki. Przyrządzanie szynki z szynkowara jest czasochłonne, ale efekt niezwykle smakowity!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika