Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mięso z łopatki umyć i osuszyć, następnie tak naciąć, aby uzyskać płat mięsa który delikatnie rozbić tłuczkiem i natrzeć sola peklową, tak przygotowane mięso zostawić na 2 godziny.
Po tym czasie mięso posypać z dwóch stron przyprawą do wieprzowiny oraz listkami majeranku oraz obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki.
Mięso delikatnie zwinąć jak roladę
Do szynkowara włożyć woreczek i umieść w nim zwinięte mięso. Szynkowar zamknąć i odstawić na minimum 24 godziny do lodówki.
Po tym czasie zagotować wodę w dużym garnku, wstawić do niego szynkowar i na malutkim płomieniu gotować 2.5 godziny.
Po ugotowaniu wystudzić i odstawić na kolejne 12 godzin.