Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bitki wieprzowe w sosie własnym

0
83 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Łopatka wieprzowa
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Oliwa z oliwek
1 
Cebula
2 ząbków
Czosnek
4 g
Ziele angielskie mielone
1 g
Liść laurowy
1 łyżka
Natka pietruszki
27 g
Winiary Sos pieczeniowy Ciemny kontenerek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
236.91 kcal
Węglowodany
7.48 g
Białko
25.62 g
Tłuszcze
11.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

83 min
Krok 1
15 min
Łopatkę pokrój na niewielkie kawałki i rozbij tłuczkiem.
Krok 2
7 min
Dopraw solą i pieprzem z każdej strony, a następnie zrumień na rozgrzanym oleju.
Krok 3
5 min
Kiedy bitki będą rumiane, dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.
Krok 4
9 min
Po tym czasie dolej 2 szklanki wody, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie i zagotuj.
Krok 5
35 min
Duś przez ok. 35 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 6
10 min
Sos pieczeniowy ciemny WINIARY rozmieszaj w 300 ml zimnej wody i zalej nim mięso. Zagotuj i duś kolejne 10 minut.
Krok 7
1 min
Pod koniec gotowania dopraw sos solą, pieprzem.
Krok 8
1 min
Bitki podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Bitki wieprzowe w sosie własnym

Krok 1 z 8

Łopatkę pokrój na niewielkie kawałki i rozbij tłuczkiem.

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Krok 2 z 8

Dopraw solą i pieprzem z każdej strony, a następnie zrumień na rozgrzanym oleju.

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Krok 3 z 8

Kiedy bitki będą rumiane, dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Krok 4 z 8

Po tym czasie dolej 2 szklanki wody, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie i zagotuj.

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Krok 5 z 8

Duś przez ok. 35 minut od czasu do czasu mieszając.

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Krok 6 z 8

Sos pieczeniowy ciemny WINIARY rozmieszaj w 300 ml zimnej wody i zalej nim mięso. Zagotuj i duś kolejne 10 minut.

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Krok 7 z 8

Pod koniec gotowania dopraw sos solą, pieprzem.

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Krok 8 z 8

Bitki podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Bitki wieprzowe w sosie własnym to wykwintne danie, które możesz przygotować we własnym domu. Są doskonałym pomysłem na obiad, zarówno w uroczystym wydaniu, jak i na co dzień. Należy jednak odpowiednio je przygotować, aby były miękkie i aromatyczne. Nasz przepis na bitki wieprzowe w sosie własnym sprawie, że za każdym razem danie to wyjdzie ci perfekcyjnie. Spróbuj i przekonaj się już dziś!

Co będzie potrzebne, aby przygotować bitki wieprzowe w sosie własnym? Przede wszystkim kawałek mięsa z łopatki wieprzowej o wadze około pół kilograma. Do tego cebula oraz przyprawy. Do przyprawienia warto użyć soli, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych oraz czosnku. Aby podnieść walory smakowe sosu, sięgniemy po sos pieczeniowy ciemny WINIARY.

Jak zrobić bitki wieprzowe? Zacznij od pokrojenia łopatki na niewielkie kawałki, a następnie rozbij je delikatnie tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą i pieprzem oraz zrumień na patelni z niewielką ilością oleju. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Wlej pół litra wody i dodaj ziele angielskie oraz listek laurowy. Duś przez 35 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Po tym czasie dodaj sos pieczeniowy ciemny WINIARY rozrobiony w 300 ml wody i duś przez następne 10 minut. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.

Bitki wieprzowe w sosie własnym podawaj posypane posiekaną natką pietruszki. Dobierz dodatki według własnego uznania.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika