Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bitki wieprzowe w sosie własnym

3
1 godz 23 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Łopatka wieprzowa
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Oliwa z oliwek
1 
Cebula
2  ząbków
4  g
Ziele angielskie mielone
1  g
Liść laurowy
1  łyżka
Natka pietruszki
27  g
Winiary Sos pieczeniowy Ciemny kontenerek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
25.62 g
Węglowodany
7.48 g
Tłuszcze
11.1 g
Wartość energetyczna
236.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

83 min
Krok 1
15 min
Łopatkę pokrój na niewielkie kawałki i rozbij tłuczkiem.
Krok 2
7 min
Dopraw solą i pieprzem z każdej strony, a następnie zrumień na rozgrzanym oleju.
Krok 3
5 min
Kiedy bitki będą rumiane, dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.
Krok 4
9 min
Po tym czasie dolej 2 szklanki wody, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie i zagotuj.
Krok 5
35 min
Duś przez ok. 35 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 6
10 min
Sos pieczeniowy ciemny WINIARY rozmieszaj w 300 ml zimnej wody i zalej nim mięso. Zagotuj i duś kolejne 10 minut.
Krok 7
1 min
Pod koniec gotowania dopraw sos solą, pieprzem.
Krok 8
1 min
Bitki podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Bitki wieprzowe w sosie własnym

Krok 1 z 8

Łopatkę pokrój na niewielkie kawałki i rozbij tłuczkiem.

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Krok 2 z 8

Dopraw solą i pieprzem z każdej strony, a następnie zrumień na rozgrzanym oleju.

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Krok 3 z 8

Kiedy bitki będą rumiane, dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Krok 4 z 8

Po tym czasie dolej 2 szklanki wody, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie i zagotuj.

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Krok 5 z 8

Duś przez ok. 35 minut od czasu do czasu mieszając.

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Krok 6 z 8

Sos pieczeniowy ciemny WINIARY rozmieszaj w 300 ml zimnej wody i zalej nim mięso. Zagotuj i duś kolejne 10 minut.

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Krok 7 z 8

Pod koniec gotowania dopraw sos solą, pieprzem.

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Krok 8 z 8

Bitki podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Bitki wieprzowe w sosie własnym to wykwintne danie, które możesz przygotować we własnym domu. Są doskonałym pomysłem na obiad, zarówno w uroczystym wydaniu, jak i na co dzień. Należy jednak odpowiednio je przygotować, aby były miękkie i aromatyczne. Nasz przepis na bitki wieprzowe w sosie własnym sprawie, że za każdym razem danie to wyjdzie ci perfekcyjnie. Spróbuj i przekonaj się już dziś!

Co będzie potrzebne, aby przygotować bitki wieprzowe w sosie własnym? Przede wszystkim kawałek mięsa z łopatki wieprzowej o wadze około pół kilograma. Do tego cebula oraz przyprawy. Do przyprawienia warto użyć soli, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych oraz czosnku. Aby podnieść walory smakowe sosu, sięgniemy po sos pieczeniowy ciemny WINIARY.

Jak zrobić bitki wieprzowe? Zacznij od pokrojenia łopatki na niewielkie kawałki, a następnie rozbij je delikatnie tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą i pieprzem oraz zrumień na patelni z niewielką ilością oleju. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Wlej pół litra wody i dodaj ziele angielskie oraz listek laurowy. Duś przez 35 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Po tym czasie dodaj sos pieczeniowy ciemny WINIARY rozrobiony w 300 ml wody i duś przez następne 10 minut. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.

Bitki wieprzowe w sosie własnym podawaj posypane posiekaną natką pietruszki. Dobierz dodatki według własnego uznania.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
25.6g / 44%
Węglowodany
7.5g / 12%
Tłuszcze
11.1g / 44%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 2

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
T Tomasz
.

Pyszne to było!

Winiary
.
Expert

Cieszymy się i mamy nadzieję, że wkrótce to powtórzysz :)

A Amanda
.

Ok🤪

Winiary
.
Expert

Rozumiemy, że podejmujesz kulinarne wyzwanie? :) Daj znać, jak wyszedł przepis!

Pokaż więcej komentarzy