Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Bitki wieprzowe w sosie własnym
Dodaj do CookBook

Bitki wieprzowe w sosie własnym

(6)
1 godz 23 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest JOLA3
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Sos pieczeniowy ciemny WINIARY
500  g
Łopatka wieprzowa
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Oliwa z oliwek
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
4  g
Ziele angielskie mielone
1  g
Liść laurowy
1  łyżka
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
4.1 g
Wartość energetyczna
236.1 kcal
Tłuszcze
10.8 g
Białko
25.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bitki wieprzowe w sosie własnym to wykwintne danie, które możesz przygotować we własnym domu. Są doskonałym pomysłem na obiad, zarówno w uroczystym wydaniu, jak i na co dzień. Należy jednak odpowiednio je przygotować, aby były miękkie i aromatyczne. Nasz przepis na bitki wieprzowe w sosie własnym sprawie, że za każdym razem danie to wyjdzie ci perfekcyjnie. Spróbuj i przekonaj się już dziś!

Co będzie potrzebne, aby przygotować bitki wieprzowe w sosie własnym? Przede wszystkim kawałek mięsa z łopatki wieprzowej o wadze około pół kilograma. Do tego cebula oraz przyprawy. Do przyprawienia warto użyć soli, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych oraz czosnku. Aby podnieść walory smakowe sosu, sięgniemy po sos pieczeniowy ciemny WINIARY.

Jak zrobić bitki wieprzowe? Zacznij od pokrojenia łopatki na niewielkie kawałki, a następnie rozbij je delikatnie tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą i pieprzem oraz zrumień na patelni z niewielką ilością oleju. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Wlej pół litra wody i dodaj ziele angielskie oraz listek laurowy. Duś przez 35 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Po tym czasie dodaj sos pieczeniowy ciemny WINIARY rozrobiony w 300 ml wody i duś przez następne 10 minut. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.

Bitki wieprzowe w sosie własnym podawaj posypane posiekaną natką pietruszki. Dobierz dodatki według własnego uznania.

Przygotowanie

83 min
  • Krok 1

    15 min
    Łopatkę pokrój na niewielkie kawałki i rozbij tłuczkiem.
  • Krok 2

    7 min
    Dopraw solą i pieprzem z każdej strony, a następnie zrumień na rozgrzanym oleju.
  • Krok 3

    5 min
    Kiedy bitki będą rumiane, dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.
  • Krok 4

    9 min
    Po tym czasie dolej 2 szklanki wody, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie i zagotuj.
  • Krok 5

    35 min
    Duś przez ok. 35 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 6

    10 min
    Sos pieczeniowy ciemny WINIARY rozmieszaj w 300 ml zimnej wody i zalej nim mięso. Zagotuj i duś kolejne 10 minut.
  • Krok 7

    1 min
    Pod koniec gotowania dopraw sos solą, pieprzem.
  • Krok 8

    1 min
    Bitki podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Bitki wieprzowe w sosie własnym

Krok 1 z 8

Łopatkę pokrój na niewielkie kawałki i rozbij tłuczkiem.

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Krok 2 z 8

Dopraw solą i pieprzem z każdej strony, a następnie zrumień na rozgrzanym oleju.

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Krok 3 z 8

Kiedy bitki będą rumiane, dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Krok 4 z 8

Po tym czasie dolej 2 szklanki wody, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie i zagotuj.

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Krok 5 z 8

Duś przez ok. 35 minut od czasu do czasu mieszając.

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Krok 6 z 8

Sos pieczeniowy ciemny WINIARY rozmieszaj w 300 ml zimnej wody i zalej nim mięso. Zagotuj i duś kolejne 10 minut.

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Krok 7 z 8

Pod koniec gotowania dopraw sos solą, pieprzem.

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Krok 8 z 8

Bitki podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 6
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
66
33
33
00
00
00

Opinie

4

Bitki

Przeps miał być na bitki W SOSIE WŁASNYM, a nie w pieczeniowym winiary...
Źarłoczna32 (niezweryfikowany) 10/16/2021-10:37 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Tomasz

Pyszne to było!
Anonim (niezweryfikowany) 02/25/2021-04:48 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/26/2021-09:16 CET
Cieszymy się i mamy nadzieję, że wkrótce to powtórzysz :)
4

Amanda

Ok🤪
Anonim (niezweryfikowany) 02/22/2021-02:05 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/24/2021-01:58 CET
Rozumiemy, że podejmujesz kulinarne wyzwanie? :) Daj znać, jak wyszedł przepis!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Dla dwojga
  • Drugie danie
  • Impreza
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przyjazny dla Keto
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wiosna
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bitki schabowe w sosie koperkowym

    Bitki schabowe w sosie koperkowym

    44 min Łatwy
  • Bitki z karczku w marynacie ziołowej

    Bitki z karczku w marynacie ziołowej

    12 godz 25 min Łatwy
  • Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

    Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

    53 min Łatwy
  • Bitki ze schabu z pieczarkami

    Bitki ze schabu z pieczarkami

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu