Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym
Dodaj do CookBook

Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

(0)
53 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest MAMA54
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Kostka mięsna WINIARY
1  kg
Wieprzowina surowa
1  łyżka
Musztarda
1  łyżeczka
Chrzan tarty
2  łyżek
Śmietanka 30%
1  łyżeczka
Słodka papryka
2  łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
4  łyżek
Smalec
1 
Liść laurowy
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sos sojowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
5.1 g
Wartość energetyczna
466.6 kcal
Tłuszcze
31.7 g
Białko
37.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bitki wieprzowe to klasyk wśród obiadów. Podane z ziemniakami i surówką zwojowały już niejedną porę obiadową. Czym jednak są bitki bez odpowiedniego sosu? Nasza propozycja to sos musztardowo-chrzanowy, który doda trochę pikanterii i sprawi, że danie zniknie z talerza jeszcze szybciej. Pamiętajmy, żeby mięso doprawić kostką mięsną WINIARY, dzięki czemu jego smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

Przygotowanie

53 min
  • Krok 1

    10 min
    Umyte, osuszone mięso pokroić na plastry w poprzek włókien, zbić tłuczkiem przez folię.
  • Krok 2

    10 min
    Oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na rozgrzanym smalcu.
  • Krok 3

    20 min
    Rumiane mięso przełożyć do rondla, wlać 2 szklanki wody, dodać liść laurowy, kostkę mięsną i dusić pod przykryciem do miękkości.
  • Krok 4

    5 min
    W pozostałym po pieczeniu mięsa tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, połączyć z mięsem.
  • Krok 5

    5 min
    Do miękkiego mięsa dodać mąkę wymieszaną z mieloną papryką, musztardą, chrzanem i kilkoma łyżkami wody, zagotować.
  • Krok 6

    3 min
    Zdjąć z ognia, połączyć ze śmietanką, doprawić do smaku, wymieszać. Podawać z ziemniakami.
Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

Krok 1 z 6

Umyte, osuszone mięso pokroić na plastry w poprzek włókien, zbić tłuczkiem przez folię.

Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

Krok 2 z 6

Oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na rozgrzanym smalcu.

Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

Krok 3 z 6

Rumiane mięso przełożyć do rondla, wlać 2 szklanki wody, dodać liść laurowy, kostkę mięsną i dusić pod przykryciem do miękkości.

Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

Krok 4 z 6

W pozostałym po pieczeniu mięsa tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, połączyć z mięsem.

Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

Krok 5 z 6

Do miękkiego mięsa dodać mąkę wymieszaną z mieloną papryką, musztardą, chrzanem i kilkoma łyżkami wody, zagotować.

Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

Krok 6 z 6

Zdjąć z ognia, połączyć ze śmietanką, doprawić do smaku, wymieszać. Podawać z ziemniakami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bitki schabowe w sosie koperkowym

    Bitki schabowe w sosie koperkowym

    44 min Łatwy
  • Bitki z karczku w marynacie ziołowej

    Bitki z karczku w marynacie ziołowej

    12 godz 25 min Łatwy
  • Bitki ze schabu z pieczarkami

    Bitki ze schabu z pieczarkami

    45 min Łatwy
  • Bitki wołowe w sosie balsamicznym

    Bitki wołowe w sosie balsamicznym

    27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu