Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

0
53 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Wieprzowina surowa
1 łyżka
Musztarda
1 łyżeczka
Chrzan tarty
2 łyżek
Śmietanka 30%
1 łyżeczka
Słodka papryka
2 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
4 łyżek
Smalec
1 
Liść laurowy
1 
Cebula
2 ząbków
Czosnek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Sos sojowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
466.58 kcal
Węglowodany
5.11 g
Białko
37.92 g
Tłuszcze
31.69 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

53 min
Krok 1
10 min
Umyte, osuszone mięso pokroić na plastry w poprzek włókien, zbić tłuczkiem przez folię.
Krok 2
10 min
Oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na rozgrzanym smalcu.
Krok 3
20 min
Rumiane mięso przełożyć do rondla, wlać 2 szklanki wody, dodać liść laurowy, kostkę mięsną i dusić pod przykryciem do miękkości.
Krok 4
5 min
W pozostałym po pieczeniu mięsa tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, połączyć z mięsem.
Krok 5
5 min
Do miękkiego mięsa dodać mąkę wymieszaną z mieloną papryką, musztardą, chrzanem i kilkoma łyżkami wody, zagotować.
Krok 6
3 min
Zdjąć z ognia, połączyć ze śmietanką, doprawić do smaku, wymieszać. Podawać z ziemniakami.
Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

Krok 1 z 6

Umyte, osuszone mięso pokroić na plastry w poprzek włókien, zbić tłuczkiem przez folię.

Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

Krok 2 z 6

Oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na rozgrzanym smalcu.

Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

Krok 3 z 6

Rumiane mięso przełożyć do rondla, wlać 2 szklanki wody, dodać liść laurowy, kostkę mięsną i dusić pod przykryciem do miękkości.

Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

Krok 4 z 6

W pozostałym po pieczeniu mięsa tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, połączyć z mięsem.

Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

Krok 5 z 6

Do miękkiego mięsa dodać mąkę wymieszaną z mieloną papryką, musztardą, chrzanem i kilkoma łyżkami wody, zagotować.

Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

Krok 6 z 6

Zdjąć z ognia, połączyć ze śmietanką, doprawić do smaku, wymieszać. Podawać z ziemniakami.

Bitki wieprzowe to klasyk wśród obiadów. Podane z ziemniakami i surówką zwojowały już niejedną porę obiadową. Czym jednak są bitki bez odpowiedniego sosu? Nasza propozycja to sos musztardowo-chrzanowy, który doda trochę pikanterii i sprawi, że danie zniknie z talerza jeszcze szybciej. Pamiętajmy, żeby mięso doprawić kostką mięsną WINIARY, dzięki czemu jego smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika