Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym
35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
37.9g / 34%
Węglowodany
5.1g / 4%
Tłuszcze
31.7g / 62%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

+

Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

Wróć

Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

(0)
53min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest MAMA54

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Kostka mięsna WINIARY
1  kg
Wieprzowina surowa
1  łyżka
Musztarda
1  łyżeczka
Chrzan tarty
2  łyżek
Śmietanka 30%
1  łyżeczka
Słodka papryka
2  łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
4  łyżek
Smalec
1 
Liść laurowy
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sos sojowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
37.92 g
Węglowodany
5.11 g
Tłuszcze
31.69 g
Wartość energetyczna
466.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bitki wieprzowe to klasyk wśród obiadów. Podane z ziemniakami i surówką zwojowały już niejedną porę obiadową. Czym jednak są bitki bez odpowiedniego sosu? Nasza propozycja to sos musztardowo-chrzanowy, który doda trochę pikanterii i sprawi, że danie zniknie z talerza jeszcze szybciej. Pamiętajmy, żeby mięso doprawić kostką mięsną WINIARY, dzięki czemu jego smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

Przygotowanie

53 min
  • Krok 1

    10 min
    Umyte, osuszone mięso pokroić na plastry w poprzek włókien, zbić tłuczkiem przez folię.
  • Krok 2

    10 min
    Oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na rozgrzanym smalcu.
  • Krok 3

    20 min
    Rumiane mięso przełożyć do rondla, wlać 2 szklanki wody, dodać liść laurowy, kostkę mięsną i dusić pod przykryciem do miękkości.
  • Krok 4

    5 min
    W pozostałym po pieczeniu mięsa tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, połączyć z mięsem.
  • Krok 5

    5 min
    Do miękkiego mięsa dodać mąkę wymieszaną z mieloną papryką, musztardą, chrzanem i kilkoma łyżkami wody, zagotować.
  • Krok 6

    3 min
    Zdjąć z ognia, połączyć ze śmietanką, doprawić do smaku, wymieszać. Podawać z ziemniakami.
Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

Krok 1 z 6

Umyte, osuszone mięso pokroić na plastry w poprzek włókien, zbić tłuczkiem przez folię.

Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

Krok 2 z 6

Oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na rozgrzanym smalcu.

Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

Krok 3 z 6

Rumiane mięso przełożyć do rondla, wlać 2 szklanki wody, dodać liść laurowy, kostkę mięsną i dusić pod przykryciem do miękkości.

Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

Krok 4 z 6

W pozostałym po pieczeniu mięsa tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, połączyć z mięsem.

Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

Krok 5 z 6

Do miękkiego mięsa dodać mąkę wymieszaną z mieloną papryką, musztardą, chrzanem i kilkoma łyżkami wody, zagotować.

Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

Krok 6 z 6

Zdjąć z ognia, połączyć ze śmietanką, doprawić do smaku, wymieszać. Podawać z ziemniakami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

    Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

    1 godz 20 min Łatwy
  • Żołądki z kurczaka w pieczarkowym sosie

    Żołądki z kurczaka w pieczarkowym sosie

    1 godz Łatwy
  • Duszona pierś z kurczaka

    Duszona pierś z kurczaka

    27 min Łatwy
  • Królik duszony

    Królik duszony

    1 godz 18 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu