Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sznycle z mięsa mielonego
Dodaj do CookBook

Sznycle z mięsa mielonego

(0)
40 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
800  g
Mięso mielone
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA… kotlety mielone z cebulką
2 
Jajko
0.5 
Cebula
65  g
Ziemniaki
2  łyżek
Jogurt grecki
0.5  łyżeczka
Soda oczyszczona
trochę
Mąka pszenna
2  łyżek
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.7 g
Wartość energetyczna
486.7 kcal
Tłuszcze
25.7 g
Białko
46.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sznycel - danie to mocno zakorzeniło się w Polsce, do tego stopnia, że wiele osób uważa je za "rodzime". Okazuje się jednak, że historia smakowitego sznycla jest nieco inna. Do tej pory pojawiają się różne spekulacje na temat jego pochodzenia. Choć kojarzymy sznycla głównie z kuchnią niemiecką, to jednak pierwsze wersje tego dania pochodzą z Austrii, a dokładniej z Wiednia. To właśnie tam, po raz pierwszy, przygotowano cieniutko rozbity kotlecik z mięsa wieprzowego. Obtoczono go w chrupiącej bułce tartej, a następnie usmażono na głębokim oleju. Danie to bardzo szybko stało się popularne w całej Europie. Zyskało sobie ono sławę do tego stopnia, że powstało wiele wersji i odmian tradycyjnego sznycla. Najciekawszą z nich wydaje się ta, która przygotowywana jest z mięsa mielonego!


Sznycel z mięsa mielonego - prosty przepis, który zawsze się sprawdza!

Sznycel z mięsa mielonego to wyjątkowo prosty przepis, który pozwoli nam stworzyć danie na każdą okazję. Co ciekawe, jeśli tylko mamy kawałek wieprzowej łopatki, to nawet mielone mięso możemy przygotować samodzielnie. Wystarczy tylko zadbać o odpowiednie doprawienie mielonki, a także uformowanie cienkich placuszków mięsnych o grubości od 0,5 do 1 centymetra. Całość wystarczy obtoczyć w jajku i mące i usmażyć. Ta potrawa zachwyci każdego mięsożercę i nie tylko! Sznycel z mięsa mielonego jest wyjątkowo ciekawą wariacją na temat klasycznej potrawy, która sprawdzi się podczas każdej okazji. Możemy bowiem bez problemu zaserwować sznycla w formie dania głównego na rodzinnym obiedzie, ale także włączyć go do uroczystego menu na chrzciny czy wesele!


Jak doprawić sznycla z mięsa mielonego?

Sznycel z mięsa mielonego, zakłada wykorzystanie klasycznej mieszanki przypraw. My jednak możemy zdecydować się na eksperymenty. Jeśli cenimy sobie ziołowe smaki i aromaty, wówczas zdecydujmy się na majeranek, rozmaryn, bazylię czy oregano. Jeśli z kolei cenimy sobie odrobinę pikanterii, to śmiało możemy postawić na pieprz cayenne czy imbir. W tym momencie możliwości mamy wiele. Pamiętajmy jednak, by doprawić sznycla z mięsa mielonego w taki sposób, by pasował on do dodatków, z którymi będzie serwowany. Pikantne wersje tej potrawy o wiele lepiej będą komponować się z gotowanym ryżem. Z kolei ziołowe aromaty, będą idealnym uzupełnieniem gotowanych ziemniaków. W ten sposób uda się nam stworzyć spójną i harmonijną mieszankę smaków, która zawsze, świetnie się sprawdzi - bez względu na okoliczności!

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso mielone możesz przygotować w domu - wystarczy, że przepuścisz przez maszynkę kawałek łopatki wieprzowej. Możesz też użyć gotowego mielonego mięsa. Dodaj do niego przyprawę POMYSŁ NA... i dokładnie wymieszaj. W osobnej misce połącz jajko, jogurt z dodatkiem sody, starte ziemniaki i startą cebulę. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj. Mięso mielone pozostaw w lodówce na co najmniej godzinę.
  • Krok 2

    5 min
    Rozłóż na blacie folię spożywczą, połóż na niej uformowane mięso - każdy klopsik po około 80-100 gramów. Otrzymasz od 8 do 10 sznycli z mielonego mięsa. Przykryj całość drugim kawałkiem folii i dobrze dociśnij. W ten sposób formuj sznycle o grubości około 0,5 cm - do 1 cm
  • Krok 3

    5 min
    Przygotuj talerz lub tacę przykryte papierem do pieczenia. Na talerz wsyp mąkę, w drugim naczyniu rozmieszaj jajko. Każdy sznycel obtocz w mące i jajku, a następnie odłóż na tacę.
  • Krok 4

    20 min
    Tak przygotowane sznycle z mięsa mielonego umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piecz około 20 minut. W razie potrzeby po 15 minutach możesz posmarować sznycle odrobiną oleju. Dzięki temu będą soczyste i będą miały jeszcze smaczniejszą, rumianą skórkę.
Sznycle z mięsa mielonego

Krok 1 z 4

Mięso mielone możesz przygotować w domu - wystarczy, że przepuścisz przez maszynkę kawałek łopatki wieprzowej. Możesz też użyć gotowego mielonego mięsa. Dodaj do niego przyprawę POMYSŁ NA... i dokładnie wymieszaj. W osobnej misce połącz jajko, jogurt z dodatkiem sody, starte ziemniaki i startą cebulę. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj. Mięso mielone pozostaw w lodówce na co najmniej godzinę.

Sznycle z mięsa mielonego

Krok 2 z 4

Rozłóż na blacie folię spożywczą, połóż na niej uformowane mięso - każdy klopsik po około 80-100 gramów. Otrzymasz od 8 do 10 sznycli z mielonego mięsa. Przykryj całość drugim kawałkiem folii i dobrze dociśnij. W ten sposób formuj sznycle o grubości około 0,5 cm - do 1 cm

Sznycle z mięsa mielonego

Krok 3 z 4

Przygotuj talerz lub tacę przykryte papierem do pieczenia. Na talerz wsyp mąkę, w drugim naczyniu rozmieszaj jajko. Każdy sznycel obtocz w mące i jajku, a następnie odłóż na tacę.

Sznycle z mięsa mielonego

Krok 4 z 4

Tak przygotowane sznycle z mięsa mielonego umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piecz około 20 minut. W razie potrzeby po 15 minutach możesz posmarować sznycle odrobiną oleju. Dzięki temu będą soczyste i będą miały jeszcze smaczniejszą, rumianą skórkę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Przyjazny dla Keto
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sznycle z piersi kurczaka

    Sznycle z piersi kurczaka

    52 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu