Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sznycle z piersi kurczaka
Dodaj do CookBook

Sznycle z piersi kurczaka

(0)
52 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Beatris
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Przyprawa do kurczaka po staropolsku
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Zioła prowansalskie
1  łyżeczka
Ocet balsamiczny
2  łyżeczek
Miód
1 
Podwójna Pierś z Kurczaka
trochę
Sól czosnkowa
1 
Jajko
1  łyżka
Mleko
trochę
Oliwa z oliwek
0.5  szklanka
Bułka tarta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.1 g
Wartość energetyczna
156.4 kcal
Tłuszcze
4.5 g
Białko
14.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sznycle to danie, które większość z nas może kojarzyć z kuchnią niemiecką lub austriacką. To właśnie tamte regiony słyną z różnorodnych potraw mięsnych, które serwowane są na wiele, różnych sposobów. W Austrii także - zgodnie z historią - po raz pierwszy przygotowano sznycla wiedeńskiego, który stał się znany na całym świecie. Jednak sznycle z kurczaka mają swoje korzenie w regionie północnej Italii. Okazuje się, że to właśnie tam przygotowywano kotleciki w chrupiącej panierce z bułki tartej. Włosi jednak zamiast kurczaka, wykorzystywali delikatne mięso cielęce, a także smażyli je na płytkim oleju. Faktem jest to, że panierowana cielęcina mogła nie być tak chrupiąca i soczysta, właśnie z uwagi na nieco odmienny sposób obróbki cieplnej. Niemniej jednak kotlety z kurczaka w panierce na dobre zagościły w kuchni polskiej, a także doczekały się wielu odmian. Możemy nawet przygotować je w wersji wegańskiej: https://www.gardengourmet.pl/produkt/sznycel-roslinny. Zajmie nam to jedynie kilka minut!


Sznycle z piersią z kurczaka - danie niezawodne!

Sznycle z piersią z kurczaka to danie, które śmiało można nazwać "niezawodnym". Dlaczego? Z bardzo prostego powodu - świetnie sprawdzi się ono podczas każdej okazji. Sznycle z kurczaka to potrawa uniwersalna - można serwować je w formie obiadu, a nawet i kolacji. Dodatkowo kotlety z kurczaka w panierce stały się podstawą polskiej kuchni. Obecnie w każdej restauracji możemy zamówić porcję sznycla i cieszyć się jego smakiem. Króluje ono także na stołach podczas różnych uroczystości jak np. wesele, Komunia Święta czy 18-ste urodziny. Nawet jeśli nasi goście doskonale znają sznycle z kurczaka, to jednak, jeśli je przygotujemy, to z pewnością nam oni nie odmówią!


Kotlety z kurczaka w panierce - z czym można je podawać?

Kotlety z kurczaka w panierce to danie, które daje wręcz nieograniczone możliwości w zakresie jego serwowania. Oczywiście, jeśli pozostajemy wierni polskiej kuchni, wówczas sznycle z kurczaka powinny być podawane z gotowanymi ziemniakami, a także z zestawem surówek. Jednak gotowane ziemniaczki możemy zastąpić ich pieczonym odpowiednikiem lub klasycznymi frytkami. Zdarza się, że niektóre osoby preferują sznycle z piersią z kurczaka w towarzystwie chrupiącego chleba. Pamiętajmy, by zawsze zaserwować kotlety z sosem w osobnej miseczce. Może być to dip czosnkowy, sos tatarski lub pikantny. Dzięki temu jeszcze bardziej urozmaicimy smakowite sznycle z kurczaka i sprawimy, że goście poproszą o dokładkę!

Przygotowanie

52 min
  • Krok 1

    5 min
    Do miseczki przesypać przyprawy, zioła i sól czosnkową, dodać ocet i miód, dokładnie wymieszać.
  • Krok 2

    5 min
    Piersi z kurczaka podzielić na 4 porcje. Każdą ponacinać tak, żeby były cieńsze.
  • Krok 3

    30 min
    Kawałki mięsa dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Jajko wbić do miseczki, rozbełtać i wymieszać z mlekiem. Kawałki zamarynowanego mięsa maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej.
  • Krok 5

    1 min
    Mięso ułożyć na rozgrzany na patelni olej.
  • Krok 6

    1 min
    Smażyć na rumiano z obu stron.
Sznycle z piersi kurczaka

Krok 1 z 6

Do miseczki przesypać przyprawy, zioła i sól czosnkową, dodać ocet i miód, dokładnie wymieszać.

Sznycle z piersi kurczaka

Krok 2 z 6

Piersi z kurczaka podzielić na 4 porcje. Każdą ponacinać tak, żeby były cieńsze.

Sznycle z piersi kurczaka

Krok 3 z 6

Kawałki mięsa dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Sznycle z piersi kurczaka

Krok 4 z 6

Jajko wbić do miseczki, rozbełtać i wymieszać z mlekiem. Kawałki zamarynowanego mięsa maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej.

Sznycle z piersi kurczaka

Krok 5 z 6

Mięso ułożyć na rozgrzany na patelni olej.

Sznycle z piersi kurczaka

Krok 6 z 6

Smażyć na rumiano z obu stron.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sznycle z mięsa mielonego

    Sznycle z mięsa mielonego

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu