Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wieprzowina w sosie własnym

(1)
1 godz 15 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Konczi
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Łopatka wieprzowa
1  szczypta
Sól ziołowa
trochę
Pieprz czarny
1 
Cebula
trochę
Olej rzepakowy
3  kulek
Ziele angielskie
1 
Liść laurowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
39.78 g
Węglowodany
5.24 g
Tłuszcze
19.54 g
Wartość energetyczna
362.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
5 min
Mięso myjemy, kroimy w paski bądź w dużą kostkę, oprószamy solą ziołową.
Krok 2
5 min
W garnku podgrzewamy olej, wrzucamy mięso. Podsmażamy na dużym ogniu do pozamykania porów, następnie podlewamy wodą, aby odparowało to co przywarło.
Krok 3
3 min
Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Krok 4
5 min
Dodajemy pokrojoną cebule i przesmażamy 2-3 minuty.
Krok 5
2 min
Podlewamy całość wodą do wysokości mięsa.
Krok 6
50 min
Dodajemy ziele i liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem przez około 50 minut (w razie potrzeby podlać wodą).
Krok 7
5 min
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz maggi.
Wieprzowina w sosie własnym

Krok 1 z 7

Mięso myjemy, kroimy w paski bądź w dużą kostkę, oprószamy solą ziołową.

Wieprzowina w sosie własnym

Krok 2 z 7

W garnku podgrzewamy olej, wrzucamy mięso. Podsmażamy na dużym ogniu do pozamykania porów, następnie podlewamy wodą, aby odparowało to co przywarło.

Wieprzowina w sosie własnym

Krok 3 z 7

Cebulę obieramy i drobno kroimy.

Wieprzowina w sosie własnym

Krok 4 z 7

Dodajemy pokrojoną cebule i przesmażamy 2-3 minuty.

Wieprzowina w sosie własnym

Krok 5 z 7

Podlewamy całość wodą do wysokości mięsa.

Wieprzowina w sosie własnym

Krok 6 z 7

Dodajemy ziele i liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem przez około 50 minut (w razie potrzeby podlać wodą).

Wieprzowina w sosie własnym

Krok 7 z 7

Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz maggi.

Wieprzowina jest smacznym mięsem, które z dodatkiem warzyw i odpowiedniej kompozycji ziół zachwyca każdego smakosza. Zobacz, jak szybkie marynowanie mięsa w Przyprawie w płynie MAGGI pozwala wydobyć z niego esencję smaku. Wieprzowina w sosie własnym jest niepowtarzalną propozycją na niedzielny obiad. Danie podawaj w towarzystwie ziemniaków, klusek lub kasz.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
39.8g / 44%
Węglowodany
5.2g / 6%
Tłuszcze
19.5g / 49%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ogólna ocena

3.0 z 5
3
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
00
11
00
00
Average: 3 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 03/23/2021 - 17:31 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha