Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gulasz z ryżem

0
51min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Łopatka wieprzowa
1 łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 dag
Olej
1 dag
Liść laurowy
1 
Cebula
400 g
Ryż
1 dag
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
31.79 g
Węglowodany
84.81 g
Tłuszcze
12.3 g
Wartość energetyczna
591.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

51 min
Krok 1
5 min
Mięso gulaszowe pokroić w kostkę.
Krok 2
5 min
Oprószyć mięso w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na mocny brązowy kolor.
Krok 3
10 min
Mięso przełożyć do rondla, dodać sól i pieprz, podlać szklanką wody, dusić do miękkości.
Krok 4
5 min
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa.
Krok 5
5 min
Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody, wlać do miękkiego mięsa, zagotować.
Krok 6
20 min
Ryż ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, gotować ok. 20 minut.
Krok 7
1 min
Na talerze wyjmować po jednej saszetce ryżu, polewać gulaszem.
Gulasz z ryżem

Krok 1 z 7

Mięso gulaszowe pokroić w kostkę.

Gulasz z ryżem

Krok 2 z 7

Oprószyć mięso w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na mocny brązowy kolor.

Gulasz z ryżem

Krok 3 z 7

Mięso przełożyć do rondla, dodać sól i pieprz, podlać szklanką wody, dusić do miękkości.

Gulasz z ryżem

Krok 4 z 7

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa.

Gulasz z ryżem

Krok 5 z 7

Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody, wlać do miękkiego mięsa, zagotować.

Gulasz z ryżem

Krok 6 z 7

Ryż ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, gotować ok. 20 minut.

Gulasz z ryżem

Krok 7 z 7

Na talerze wyjmować po jednej saszetce ryżu, polewać gulaszem.

Bardzo dobry gulasz z ryżem, który zachwyci Cię swoim delikatnym smakiem. Jest to mięsne danie, które łatwo przygotujesz między wykonywaniem kolejnych obowiązków. Łopatka wieprzowa bez kości jest odpowiednio duszona, co sprawia, że mięso lekko rozpływa się na podniebieniu. Gulasz podawaj z ryżem, by danie zyska na ciekawej fakturze.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

A balanced menu provides a wealth of products from various food groups and key nutrients.

MyMenu IQ ™ generates a nutritional score based on the energy value and nutrients in the menu and their contribution to achieving nutritional recommendations based on a 2,000 kcal daily diet for the average adult.

MyMenu IQ ™ will help you create a balanced menu on a scale from 0 to 100, with particular emphasis on the main meal.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
31.8g / 22%
Węglowodany
84.8g / 58%
Tłuszcze
12.3g / 20%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika