Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 46

Prosta i pożywna zupa ogórkowa 

Przygotowanie zupy ogórkowej nie zajmuje wiele czasu, a może stać się pełnoprawnym, sycącym obiadem dla całej rodziny. Podstawą zupy jest wyrazisty w smaku bulion, a całość dopełni śmietana i świeży koperek. Ogórkowa z marchewką doskonale smakuje ze świeżym pieczywem lub grzankami – można je przygotować, doprawiając czosnkiem i ziołami. Tak naprawdę ogórkowa nie wymaga dodawania zbyt wielu przypraw – wystarczy tylko sól i pieprz. Sama w sobie jest lekko kwaśna i wyrazista w smaku. W podstawowej wersji zupa podawana jest z ziemniakami lub drobnym makaronem. Warto również dodać do niej ryż lub nawet drobną kaszę np. jęczmienną czy kuskus. Dzięki różnorodnym dodatkom zupa ogórkowa nigdy się nie znudzi! 

Zupa ze świeżych ogórków 

W tradycyjnej kuchni polskiej królowały zupy z ogórków kiszonych, jednakże równie smaczne są zupy ogórkowe ze świeżych warzyw. Wśród przepisów na zupy ogórkowe znajdziemy orzeźwiające chłodniki i zupy typu gazpacho, przyrządzane z dodatkiem surowych warzyw na kefirze czy kwaśnej śmietanie, podawane z grzankami, fetą, krewetkami lub kozim serem. Inną wersją są warzywne zupy na gorąco z gotowanych lub podduszonych zielonych ogórków. Warto wypróbować różne warianty i sprawdzić, które ogórkowe smaki przypadną do gustu całej rodzinie.