Zupa ogórkowa-krem
53min
Łatwy
2
Ziemniaki
50 g
Por (biała część)
2 łyżek
Masło
3
Ogórek kiszony
1
Ogórek zielony
2 łyżek
Koperek posiekany
100 ml
Śmietana 30%
1 trochę
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
2.2 g
Węglowodany
9.11 g
Tłuszcze
13.02 g
Wartość energetyczna
155.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
53 min
Krok 1
10 min
Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
Krok 2
5 min
Umyj i pokrój por w równe krążki.
Krok 3
5 min
Ogórki kiszone zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 4
3 min
Ogórek świeży (mały) obierz i pokrój w kostkę.
Krok 5
5 min
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć ziemniaki i por, podsmaż chwilę, mieszając.
Krok 6
10 min
Przełóż warzywa do garnka, wlej 3 szklanki wody i wsyp ZIARENKA SMAKU. Gotuj przez 10 minut.
Krok 7
10 min
Dodaj starte ogórki kiszone i gotuj kolejne 10 minut.
Krok 8
3 min
Zmiksuj zupę, dodaj zieleninę.
Krok 9
2 min
Nalewaj gotową zupę na talerze, dodaj śmietanę, koperek i pokrojony w kostkę świeży ogórek.
Zupa kremowa z ogórków charakteryzuje się gęstą konsystencją, aksamitnym połyskiem i wyrazistym smakiem warzyw z przyprawami. Im gęściejszą zupę chcesz otrzymać, tym więcej warzyw powinieneś wykorzystać. Zupę krem można również zagęścić śmietaną, jogurtem naturalnym lub mąką. Krem ogórkowy możesz podać z grzankami w całości lub w kawałkach – możesz posypać nimi zupę dla dekoracji, dodając też natkę pietruszki, pokrojonego kiszonego ogórka i kleksa ze śmietany. Tak podaną kremową zupą powinien zachwycić się każdy poczęstowany!
Komentarze 0