Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną
80min
Łatwy
1 opakowanie
150 g
Wieprzowina, świeża, schab, ostrze (kotlety lub pieczeń), z kością, wyłącznie z chudego mięsa, surowe
1
Ziemniaki
1
Marchewka
4
Ogórek kiszony
0.5 pęczek
Koperek
80 g
Kasza jaglana
.
Wartości odżywcze
Białko
11.12 g
Węglowodany
18.89 g
Tłuszcze
3.83 g
Wartość energetyczna
157.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
5 min
Kaszę przepłucz zimną wodą, a następnie wrzątkiem, odsącz – w ten sposób pozbędziesz się goryczki.
Krok 2
0 min
Przełóż kaszę do garnka, zalej szklanką wody i gotuj na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Uważaj, żeby nie rozgotować kaszy.
Krok 3
5 min
Bulion przygotuj według przepisu na opakowaniu. Dodaj do niego mięso i gotuj 10 minut. (Możesz przygotować także z Zupą ogórkową Jak u Mamy WINIARY).
Krok 4
10 min
Ziemniaka pokrój w kostkę, a marchew w paseczki, dodaj do wywaru z mięsem, gotuj do miękkości warzyw.
Krok 5
10 min
Trzy ogórki pokrój w paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jednego ogórka pokrój w plasterki. Dodaj do zupy, gotuj kolejne 10 minut.
Krok 6
5 min
Mięso wyjmij z wywaru i pokrój w kostkę.
Krok 7
5 min
Zupę rozlej do bulionówek. Dodaj kaszę i mięso. Obsyp koperkiem.
Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną na bazie wywaru z Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY oraz schabu bez kości ma wielowymiarowy smak, który dodatkowo podkreślisz – wraz z aromatem ogórkowej z kaszą – dzięki dodaniu koperku do każdej porcji zupy.
Polecamy podawanie ogórkowej z mięsem z wywaru pokrojonym w kosteczkę oraz startymi ogórkami lub pokrojonymi w cienkie paseczki. Posiłek będzie bardziej sycący, jeżeli podasz do niego kawałeczki grzanek, chrupką bagietkę lub miękką pajdę chleba.
Komentarze 0